(Köşe Yazıs) Sakin Şehir/Sakin TARAKLI
Cıttaslow İtalyanca bir değim elbette.
Seferihisar örneğinden yola çıkarak, Taraklımızı tahlil etmeye çalışacağım.
Cıttaslow İtalyanca bir değim elbette. Hayat akışının biraz daha yavaş döndürülerek,düşünerek yaşamak biçiminde açıklayabiliriz diye düşünüyorum.
Elbette makul ve pek çok kişi tarafından ,takip edilebilen ,kabullenilebilen bir süreç olmalı.
Son Belediyeler yasasının Taraklı ya yansıması nasıl olacak, uygulanabilirlik tarafı nedir? Elbette Taraklılıya ne getirip götürecek?,Ne gibi sorumluluklar -yükümlülükler içermektedir ? Soru ÇOOOOOOOOOOK cevaplayan nerede acaba.?
Görünen o ki ,köy yaşamına bilim ve teknolojiyi sokacağı muhakkak. Bilim ve teknolojide, Kent İnsanı yaşamının bir yorumu. Halbuki biz Taraklı da doğal çevreyi korumak felsefesinden yola çıktık, öğle değilmi.? Dünyada ; yerel-doğal tabiatla barışık kalkınma modelinin tercih edildiği ,teşvik edildiği bir ortamda, ,insanları şehir serasında yaşatma amacımız kimin için.?
Köyde yaşayanların, kendi ürettiğini satarak geçimini idame ettirmesinin yollarının , çeşitlendirilerek bulunması gerekli. Yerel yönetimimizce Seferihisar'da olduğu gibi, köylü pazarlarının teşvik ve destek edilmesi kanaatindeyim.
Balından, Bademinden, Domatesinden vb TARAKLI MALI (Made in TARAKLI) markasını çıkarabilirsek sorunu büyük ölçüde hal yoluna koyarız gibi.Taraklı’da Köyde bir sebze pazarı kurulması aşamasına gelmişsek, köylümüzün üretimden ne kadar koptuğunun bir delili olduğu kanaatindeyim.
Bu yasanın yürürlüğe konması ile 16 binin üzerinde köy mahalle olacak. Zaten sosyal ve ekonomik nedenlerle boşalan köylerimize birde bunlar eklenecek. Halbuki, köy-muhtarlık mekanizması demokrasinin ilk basamağıdır. Bence köylerin kapatılması/ortadan kaldırılmasını akılla izah etmek mümkün değildir.
Şehirlerde kapı komşusunu bile tanımayan insanlarla , geçmisini bilmeden geleceği nasıl inşaa ederiz.?
Ben Sayın Belediyemizin , şayet incelememişse, SEFERİHİSAR örneğini hemşerilerimize iyi anlatmasını öneriyorum.
Kalın SAĞLICAKLA...