3 Milyar İnsanı Bekleyen Tehlike
Taraklı Ajans
Yayın:
Güncelleme:
Su Vakfı "Su israf edilmemeli, yeraltı suları da kullanılmalı" diye uyarıyor. Su Vakfına göre, kısa orta ve uzun vadede kuralıkla mücadele için önce senaryolar üretilmeli. Mücadele de bu senaryolar üzerinden yürütülmeli. Su Vakfı Başkanı Prof. Dr. Zekai Şen “2050 yılında acaba iklim kuşakları nerelere kaymış olabilir. Diyelim ki kuzeye 50-100 km kaymış. O takdirde tarımdaki bitki desenini ona göre ayarlayacaksınız. Elektrik enerjisi üretirken belki barajlarda bir azalma olacak. Ona göre nerelerden yenilebilir enerji kaynaklarıyla bu açığı kapatalım gibi senaryolar” demekte.
"Yeraltı suları kullanılmalı"
Kuraklığa karşı sorunlu bölgelere "hayat" verecek, su boru hatları inşa etmek de önemli. Şen “Karadeniz, Toroslar gibi su bakımından zengin bölgelerden sıkıntı olan bölgelere boru hatları yaptığımızı düşünelim. Su sorununu çözer.” önerisini getiriyor.
Vakfın en dikkat çekici önerilerinden biri yer altı sularıyla ilgili. Türkiye'nin yıllık kullanılabilir su miktarı 180 milyar metreküp. Yeraltı suları, altyapı oluşturulursa, Türkiye'ye 12 milyar metreküplük daha kullanılabilir su kazandıracak boyutta. Zekai Şen bu öneriyi “Çok nehir var denizlere akan. Irmaklarımız var. Biz hep barajlarda suları depolamayı düşünüyoruz. Ama uzun vadede, önemli olan yeraltı sularıdır... Jeolojik olarak uygun olan bir alanda çekme kuyuları yerine su enjekte etme kuyuları yapılabilir” şeklinde özetledi.
"Duşu terk edip kurnada yıkanacağız"
Su Vakfı Su Enstitüsü Başkanı Selami Oğuz alınması gereken tasarruf önlemlerini “Duşu terk edeceğiz, kurnada yıkanacağız. Duşla banyo devri kapandı. Muslukları boşuna akıtmayacğız. Aşırı su israfı var okullarda. Önüne geçilmeli. Kontrollü musluklar olmalı. Küçük sifonlar kullanmamız gerekiyor. Arabayı hortumla değil kovayla yıkamamız lazım” şeklinde sıralıyor.
#