Geri
TürkTelekom İnternet Servis Form Tıklayın

Borç Tuzağı

SAKARYA İL BAŞKANLIĞI
(Basın Açıklaması)
Taraklı Ajans Taraklı Ajans
Yayın: Güncelleme:

 Saadet Partisi olarak borçlar ile ilgili olarak birkaç kez uyarıda bulunmuştuk. Özellikle IMF’ye olan borç ile toplam borcun karıştırılması hususunda halkımızın dikkatlerini çekmiştik. Böylelikle, aynı zamanda AKP’nin oyununu da bozmuş olduk. Afiş ve pankartlar ile epey bir hazırlık içerisine girmişler. IMF’ye olan borçlarımız çok azaldı deyip, genel borçlarımız azaldı şeklinde algılattırmak için hazırlık yapmışlar.


 Şimdi, bizim verdiğimiz rakamlardan dolayı, “efendim onların rakamlarına özel sektör borçlarını da dahil, filan borçlar da dahil” diye işi sulandırmaya çalışıyorlar.


 En son ocak ayında 5 milyar $ borç faize ödendi dediğimizde bu kadar da olmaz bir yanlışlık var diye ikaz aldık. O halde, bütün borçları kalem kalem ortaya koymakta fayda var.


 2006 sonu itibarıyla toplam borcumuz, (200 dış,180 iç olmak üzere) 380 milyar doları aşmış durumda. Bu borç kamunun borcudur. Yani devletin borcu.


 Hâlbuki dış borçlanma şeklinde olmayan ama sonuç itibariyle dış borca dönüşen bazı işlemler de bulunmaktadır. Örneğin sıcak para resmiyette dış borç borç rakamları içerisinde gösterilmez ama netice itibari ile dış borçlanmadır. Çünkü ülkeye sıcak para olarak giren sermaye bir şekilde ülkeye verilmiş dış borç olup mutlaka bir gün faiziyle birlikte ülkeden çıkacaktır. Aynı şekilde yabancılar Türkiye’deki bankalara mevduat olarak koydukları paralar da dış borç rakamları içerisinde gösterilmemektedir. Hâlbuki yabancıların Türkiye’deki bankalara mevduat olarak yatırdıkları paralar ülkeye verilmiş bir dış borç olup sonuçta faizi ile birlikte mutlaka geri alınacaktır. Dolayısıyla, sıcak para ve yabancı mevduatları da kattığımızda ülkemizin toplam borcu 480 milyar doları aşmaktadır.


Ülkede borç Bu kadar mı?
Hayır.
Şimdi kalem kalem 2006 yılı sonu itibariyle diğer borçları da yazalım.
1- Hazine garantili dış borç miktarı 4,1 milyar dolardır.
2- Hazine garantisi olmayan dış borç miktarı yaklaşık 10 milyar dolardır.
3- Bankaların REPO işlemlerinden doğan borçlar yaklaşık 13,3 milyar dolardır.
4- TC Merkez Bankası’nın bankalara olan borcu yaklaşık 8.5 milyar dolardır.
5- Ülkemizdeki toplam krediler borçtur ve miktarı yaklaşık 116 milyar dolar dolardır.
6- GSMH’ nın %20’ si nispetinde vatandaşların birbirine borçlu olduğu tahmin edilmektedir. Bu da yaklaşık 77 milyar dolardır.


Yukarıdaki 6 kalemi de eklediğimizde, ülkemizdeki genel toplam borçlar yaklaşık 700 milyar doları bulmaktadır. Kaldı ki bunun içerisinde, KİT ve BİT’ lerin borçları yoktur. Gayri nakdi teminatlar yoktur. Bu da Türkiye’mizde dönen bütün borçların neredeyse GSMH’ nın iki katına yakın olduğunu göstermektedir.


İşte bu AKP ülkemizi borç batağına düşürmüştür. Bu sistem, Borca Dayalı Para sistemi olup, bir an önce değiştirilmediği müddetçe kalkınmamız, gelişmemiz ve huzur içinde olmamız mümkün değildir. AKP iktidarı ile birlikte ekonomik düzen tam bir soygun düzenine dönüşmüştür. Bu düzenle zengin daha zengin, fakir daha yoksul hale gelmiştir.


Şimdi her türlü borcu anlatmış olduk. Sanırım AKP yönetiminin artık onların dediği borçlar içinde şunlar var bunlar var diyecek bir halleri kalmamıştır.


Özetle; kamunun toplam borcu 380 milyar doları aşmıştır. Buna, sıcak para ve yabancı mevduatı kattığımızda 480 milyar doları aşar. Buna da özel sektör, ferdi ve diğer borçları da kattığımızda 700 milyar dolar olur.


Hesap yapmayı bilmeyenler, herkesi kendi gibi sanabilir. Ama milli Görüş bu ülkedeki soygunu ve vurgunu görüyor ve biliyoruz. Bundan dolayı da tek çare saadet partisi diyoruz. Çünkü biz bu gidişatı değiştirecek REÇETELERE SAHİBİZ.


Ancak halkımızın desteğine ihtiyacımız var.

28.03.2007 


İsmet AKSOY
Saadet Partisi
Sakarya İl Başkanı

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

NECDET DÖNMEZ
9.04.2007 / 22:41:58
SAYIN BAŞKAN OKADAR GÜZEL YAZMIŞŞINIZKİ TEBRİK EDERİM AMA NE YAZIKKI EVLATLARINIZ HAYIRSIZ ÇIKTI.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.