Bir hafta sonra bu bahçe, bu ağaçlar yok olacak!
Bir hafta sonra bu bahçe, bu ağaçlar yok olacak!
Bu güne kadar defalarca haber olarak karşımıza çıkan Çeşme meydanındaki Sarmaşıklı Ev olarak bilinen binanın botanik bahçesini aratmayan bahçesi bu hafta içinde yol için yıkılacak.
Adapazarı şehir merkezinde orta Mahallede bulunan ve biz habercilerin defalarca 'Sarmaşıklı ev' olarak haberini yaptığımız, sarmaşıklar içerisinde bahçesi botanik bahçeyi aratmayan bahçe bir kaç gün içerisinde yok olacak..
Gerekçe ile yol için yıkılacak olması..
30 yıl önce arsa sahipleri ve belediye arasında yaşanan anlaşmazlık sonucu askıda kalan konunun yıllar sonra gündeme gelirken, Adapazarı Belediyesin tarafından alınan bu kararın yeşil katliamı olarak nitelendiriliyor...
Bu güzelliğin yok edilmemesi için çevre sakinleri sosyal medya üzerinden çağrı yaparlarken tartışılan ise açılması planlanan yolun, trafik akışına faydalı olup olmayacağı,
Evin sahiplerinden fotoğraf sanatçısı Tamay Açıkel sdsyal medyadan fotoğraflarını paylaştığı sarmaşık ev ve bahçe için''Bu bahçe bir hafta sonra yok olacak. Bu bahçe yol olacak. 45-50 senelik akasyalar, palmiyeler, ıhlamurlar kesilecek'diye yazdı.
Açıkel yıllardır alışık olduğu onun için farklı bir dünya olan sarmaşık ev ve botanik bahçeye veda etmesini de şöyle yazdı..
''Öyle istiyorlar.Yandaki arsanın sahibinin yeşillik görmeye tahammülü yok diye belediyemiz çaresiz, yol geçirecek. O vatandaşın arzusuna o kadar duyarlı ki; bu yolun ne trafik akışına ne de halkın yararına zerre kadar hizmet etmeyeceğini bile bile ve bunu açıkça belirtmesine karşın dediğini yapacak. Ağaç katliamına yol açmayacak olan alternatif yol önerimizi bile kabul etmedi. Yine bizim bahçemizden geçecekti o yol; üstelik de bizim aleyhimize daha fazla arsa kaybına sebep olacaktı.
Belediye 30 yıl önce bu parseli, para ödemeksizin bir inşaat ruhsatı verme karşılığında yola ayırmış. Bizim büyüklerimiz kendi arsasına ev yapacak; belediye diyor ki bu parseli ya bana verirsin ya da ruhsat vermem!Buradan asla yol geçmez, diye de avutuyor. Sonraki belediyeler bu sözü unutuyorlar elbette. Belediyenin arşivlerinde''botanik bahçesi'' diye söz edilen bahçe şimdi sonunu bekliyor. Akasyalar bu bahar çiçek açamayacaklarını bilmiyorlar. Eminim hissediyorlardır. Mis gibi kokularınızı özleyeceğiz. Palmiyeler, incirler, ıhlamur, ayva Ya Malta eriği Ekimde çiçek açtı, aralıkta meyveye durdu, kara kışa direndi ama o sapsarı meyvelerini veremeyecek. Ah belediye! Ağaçlar kolay yetişmiyor. Vatandaş ağaç kesti mi ceza veriyorsun da
Belediye kağıt üstünde haklı belki. Bir nevi şantaj karşısında kalmış. Ya komşumuza ne demeli.. Burada oturmuyor. Hiçbir zaman oturmayacak belki de. Kendisini hiç görmedik, tanımayız. Peki ne için yapıyor bunu Sadece arsasının birkaç kuruş daha değerleneceği umuduyla. Benim aklıma gelense bu bahçenin varlığının onun arsasının değerine değer katacağıdır.
Belki şimdi herkes, malını kurtarmak için çırpınıyor diye düşünecek hakkımda, ama öyle değil.Bu ağaçlar, bütün bu bitki çeşitliliği bize emanet diye düşündüğümden. Bize de değil, Adapazarına emanet. Yarın bu eski bahçeleri mumla arayacak insanlar. Çoğu kayboldu gitti, kaç tane kaldı ki Büyük bir bahçenin bakımı bizim için hiç de kolay değil.Başka bir ülkede olsa şehir içinde inşaata gayet uygun böyle bir parseli yeşil alan olarak tutana belediye destek olurdu."