Çiftçiyi Bigilendirme Semineri
Taraklı’da seracılık
Kapalı alanda ürün yetiştirme (Seracılık) konusunda bilgi veren İsmail Kaya (Çiftçi Eğ. Şube Müdürü) verdiği seminerde şunları söyledi. “Seracılıkta başta en önemli şey bir yörenin en yüksek ve en düşük sıcaklık değerleri, rüzgâr durumu, yağış şekli, yoğunluğu ve süresi, güneşlenme ve bulutlu günler sayısı ve enlem derecesi gibi çeşitli etmenler, sera tipinin seçiminde etkilidir. Örneğin: soğuk, rüzgârlı ve kar yağışlı yerlerde seraların çatısı daha dayanıklı ve alçak, ılık yerlerde ise seraların daha yüksek tipte yapılması gerekir. Taraklı iklim bakımından oldukça soğuk olduğunu belirten Kaya şunları söyledi. “Bir seranın kuruluş maliyeti, bir dönümlük alan 15 bin ytl ye mal olur. Bunun bakımı için en az 4 kişi çalışması gerekir. Bütün şartlar hazır hale getirilir ve bakım yapılırsa 1 dönümden salatalık örneğini verecek olursak 18 ton ürün elde edilir” dedi. Ayrıca pazarlama sorunundan da bahseden Kaya “alıcı ayağınıza gelmesi gerekir. Ayağınıza gelecek alıcı ise çıkarılan ürün alıcıyı tatmin etmesi lazım. Bunun içinde bu işi yapacak kişilerin sayısı fazla olmalıdır". Seracılık üzerinde geniş bilgi veren Kaya "Bu bölge için söylüyorum seracılığı öncelikli olarak ele almayın” dedi.
Saanen Keçisi
Seracılık konusunun ardından Hayvan Sağlık Şube Müdürü Avni Aydın Saanen kçisi hakkında bilgi verdi. Bölge için en iyi verim alınacak bir hayvan olduğunu belirten Aydın şunları söyledi. “Çevre şartlarına iyi adapte olur. Sütçü ırklar arasında en iyi verimi veren ırktır. Döl verimi yüksek olan bir ırk olup, en az 10 ay sağım yapılır “dedi.
Toplantıya Belediye Başkan vekili Alaattin Yılmaz, il Encümeni Kadir Sayın, AKP İlçe Başkanı Mehmet Pilavcı da katıldı. Belediya Kütüphanesinde yapılan seminere Halktan katılım ise oldukça azdı.
#