Geri

İnci Fildişi’nde Erdoğan ile Vattara’yı Ağırladı

Halit İnci; Fildişi Sahilleri DEİK Toplantısı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Alassane Vattara’yı ağırlayarak, ev sahipliği yaptı…
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Halit İnci; Fildişi Sahilleri DEİK Toplantısı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Alassane Vattara’yı ağırlayarak, ev sahipliği yaptı…

ERDOĞAN: “Biz burada misafir değil, kendi ikinci evimizde gibiyiz”

DEİK Türkiye – Fildişi Sahili İş Konseyi Başkanı Halit İnci; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika Fildişi Sahili’ne gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında gerçekleşen İş Forumları ve ikili iş görüşmeleri toplantısında ev sahipliği yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 28 Şubat – 3 Mart tarihlerinde Afrika’da Fildişi Sahili, Gana ve Nijerya’ya yaptığı resmi ziyaretler kapsamında, Fildişi Sahili İş Dünyası ayağını organize eden DEİK Türkiye – Fildişi Sahili İş Konseyi Başkanı Halit İnci; yaklaşık 150 iş adamının katıldığı toplantıda; Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Vattara ile Fildişi Sahili Cumhuriyeti Başbakanı Daniel Kablan Duncan’ı ağırladı.

Aralarında DEİK Genel Başkanı Ömer Cihat Vardan ve MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak olmak üzere Türkiye’nin yaklaşık 150 tanımış ve seçkin işadamın katıldığı forumda ayrıca iki ülke arasında İş Konseyi Mutabakat Zaptı da iş dünyası paydaşları tarafından imzalandı. Açılış konuşmalarının ardından konuk ve ev sahibi ülke temsilcileri çeşitli hediye takdimlerinde bulundu. Toplantıya Sakarya’dan ise; 25 Dönem Sakarya Milletvekili Ali İnci, MÜSİAD Sakarya Şubesi Üye İlişkileri Komisyonu Başkanı Özcan Nalbant ve Üye Erdal Atabek’te yer aldı.

İNCİ: “İki ülke arasındaki iş bağlantılarının da hızlı bir şekilde sürdürüyoruz”

Abidjan’ın da gerçekleşen İş Forumlarının açılış konuşmasını yapan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Fildişi Sahili İş Konseyi Başkanı Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Şubesi 4. Dönem Başkanlığını yapmış olan ve İnci Grup Yönetim Kurulu Başkanı Halit İnci; birçok iş birliğinin süratle hayata geçirileceğini belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin önümüzdeki dönemde artacağını söyledi.

Halit İNCİ: “Bu anlaşmalar iş dünyasının önünü açacak…”

Türkiye – Fildişi Sahili arasındaki iş bağlantılarının da hızlı bir şekilde sürdüğünü de vurgulayan Başkan İnci, Türkiye ile Fildişi arasında 9 anlaşmanın da imzalandığını dile getirdi. İnci, İş dünyası için en önemli ve iş dünyasının önünü açacak anlaşmanın ise ‘çifte vergilendirme ve vergi kaçakçılığının önüne geçilmesine ilişkin anlaşma ile karşılıklı yatırımların teşviki ve korunmasına yönelik ve sürdürülebilir ekonomik ilişkilerin kurulmasını amaçlayan anlaşma’ olduğunu söyledi.

DEİK Başkanı Ömer Cihat Vardan da burada yaptığı konuşmada, iş adamlarını bir araya getirme fırsatını elde ettiklerini ve birçok alanda iş görüşmeleri yapıldığını ifade etti. İki ülke arasındaki işbirliğinin aynı zamanda bölge ülkeleri için de faydalı olduğuna inandığını belirten Vardan, “Buradaki sorunları dinleyerek elimizden geldiği kadar milyonlara varan çalışmaları projeleri gerçekleştirme gayretinde olduk” dedi. Fildişi Sahili’ne Türkiye’den ilk kez resmi ziyarette bulunan cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan ise iki ülke arasındaki ticaret hacminin 390.088 Milyon Dolar’dan 2020’de 1 milyar Dolar’a çıkacağını söyledi. Erdoğan, “Yatırımların karşılıklı teşviki noktasında anlaşmalar imzaladık. İmza atmak kolay asıl olan bu anlaşmaları takip etmek, hayata geçirmektir. Şehircilik konusunda birikimlerimizi Fildişi Sahili ile paylaşabiliriz. Önümüzdeki dönemde kardeşlik ve atılım hamlesi devam edecek” dedi.

Fildişi Ekonomisi hakkında

Fildişi Ekonomisi hakkında da rakamsal bilgiler veren DEİK Türkiye-Fildişi Sahili İş Konseyi Başkanı Halit İnci; Fildişi Sahili’nin Batı Afrika Ekonomik ve Parasal Birliği’nin en büyük ekonomisine sahip olduğunu, 38 milyar dolarlık Gayri Safi Yurtiçi Hasılası ile birlik üyesi diğer ülkelerin (Benin, Burkina Faso, Gine, Mali, Niger, Senegal ve Togo) GSYİH’nın %40’ını oluşturduğunu söyledi. İnci Türkiye’nin Fildişi Sahili’nden Temel İthalat Kalemleri’nin 274,3 milyon Dolar, Temel İhracat Kalemleri’nin ise 115,7 milyon dolar olduğunu dile getirdi. İnci Fildişi Sahili hakkında verileri şöyle açıkladı: “Fildişi Sahili’nin başlıca ihracat kalemleri Kakao, Pamuk, Kauçuk, Ahşap / Orman ürünleri, Meyve Kaju, Balık ve Enerji olurken ithal ettiği başlıca kalemler ise İnşaat Malzemeleri, Mobilya, Makina, araç ve araç remorkları, gıda ürünleri, elektrikli makina ve cihazları, tekstil ve plastik malzemelerinden oluşuyor. 2010 yılında yaşadığı krizin etkilerinden kurtularak yıllık ortalama %9 oranında bir büyüme yakalayan Fildişi Sahili ekonomisi, 2015 yılında %9,5’lik büyüme oranına ulaşmış olup, 2016 yılı için de 9,8’lik bir büyüme oranı hedeflenmektedir. Fildişi Sahili’nin son iki yıldaki büyüme rakamlarında, tarımsal üretim ve ihracatının yanı sıra inşaat ve enerji sektöründeki yatırımlar da rol oynamıştır. Fildişi Sahili’ndeki şirketlerin %90’u, nüfusu 5 Milyon’a yaklaşan ülkenin ticari başkenti Abidjan’da yer almaktadır. 2014 yılında 12 milyar 985 milyon dolar ihracat, 11 milyar 177 milyon dolar ithalat yapan ülke, 1 milyar 807 milyon dolar dış ticaret fazlası vermiştir. Ekonominin belli başlı sektörlerinde bir ya da iki tane büyük distribütör, imalatçı veya acente bulunmakta olup, pazarın büyük bir kısmını tedarik etmektedir. Çoğu toptancı ve perakende satıcıların toplandığı Abidjan şehrinde, genelde toptan ve perakende dağıtım konusunda küçük ölçekli ve şahıs şirketleri bulunmaktadır. Perakende sektöründe Lübnanlı şahısların sahip olduğu şirketler etkin durumdadır. Tarım sektöründe faaliyet gösteren şirketler genellikle kooperatiflerden müteşekkildir. Fildişi Sahili diğer Batı Afrika ülkeleri ile kıyaslandığında 82.000 km’lik karayolu ile nispeten daha gelişmiş bir ulaşım altyapısına sahiptir. Ülkenin ticari başkenti olan Abidjan kıtanın en büyük 2. Limanına (Abidjan Limanı) sahiptir. Ayrıca, Abidjan; Avrupa, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine doğrudan uçuşların yapıldığı uluslararası havaalanına sahip olup, THY’nin İstanbul’dan Abidjan’a doğrudan uçuş seferleri ise 23 Haziran 2011 yılında başlamıştır.”

Fildişi Sahili’ndeki Türk Yatırımları

Hâlihazırda ülkede aktif 25 adet Türk firması bulunmakta olup, firmalarımızın yatırım alanlarına bakıldığında, yatırımların önemli bir kısmının inşaat sektörü üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir. Bu alanda firmalarımız beton santrali, çimento öğütme fabrikası / çimento satışı, briket üretimi, madencilik (taş ocağı), konut-hastane inşaatı ve yol yapımı çalışmaları yürütmekte olup, önümüzdeki dönemde ilgili sektörlerde iştigal eden yatırımcı ve üretici Türk firmalarının sayısının artması beklenmektedir. Ülkedeki Türk işadamlarının diğer yatırım alanları yapı malzemeleri, prefabrik yapılar ve mobilya olarak sıralanabilir. Müteahhitlik sektöründe faaliyet gösteren Türk firmaları için en büyük risk alanını hakkedişlerin zamanında alınamaması teşkil etmektedir. Üstlenilecek işe ilişkin olarak yapılacak sözleşmede sorunların çözümü noktasında ülke mahkemeleri değil, uluslararası tahkim mahkemeleri yetkilendirilmelidir. Yerel mahkemelerde davalar uzun sürmekte ve usulsüzlükler yaşanabilmektedir. Nitelikli işgücü bulma noktasında Türk firmaları genellikle mühendis, şantiye şefi gibi pozisyonlarda görev yapacak elemanları Türkiye’den getirmektedir. Bununla birlikte, inşaat işçisi olarak çalıştırılacak personel noktasında herhangi bir eleman sıkıntısı bulunmamakta olup, yerel personel Türk müteahhitlerin işlerinde çalıştırılmaktadır. İnşaat ekipmanı noktasında Türk müteahhitleri ekipman ihtiyaçlarını genellikle Türkiye’den getirmek sureti ile karşılamaktadır.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.