HAYDİ; TURİZM, “DOĞAL CENNET TARAKLI!” KONUŞALIM
Bir tek hayat-yol anlayışı ile turizm de, toplum da olmaz! Örnek; Sakarya’da Turizm için kaç yıldır ne emekler, ne paralar harcandı.
Hadi, birisi çıksın Turizm Bardağı’nın dolu tarafını göstersin?
İlkbahar, Turizm Mevsimi’nin altın zamanları. Turizm tanıtımları yazılı ve görsel medyada zirvede. 13 Mart-Pazar günü Milliyet Marmara ekinde, “Doğal Cennet Taraklı” manşetli, çok güzel bir Dolu Bardak Haberi vardı…
Buyurun; Turizm Bardağı’nın ve Turizm Servetimiz Taraklı’nın bardağına dolu taraftan bakalım? Mehter Takımı kaç adım ileri, kaç adım geri gitmiş, gidecek?
Turizm ve Turist gelsin diye, dünyanın en çekici, en tarihi, en güzel doğasında, “ cennet!” diye isimlendirilen köşeler yaratsanız da yetmez, gelmez!
30 yıldır Taraklı hayranlığım vardır. Taraklı, beni sarıp sarmalayan en şahane ve özgün Sakarya Köşesidir. Ama, bugün geldiğim yer şöyledir:
Tek Boyutlu Yaşam Anlayışı ile Turizm gelişmesini, Turist gelmesini beklemek ham hayaldir. Turistin aradığı, istediği keyifli doğa, kültürel sosyal ortam yoksa, bardağın yarısı da boştur. Dolu taraf da senin hayallerini hayata geçirmez.
Dört mevsim turizmi kapalı gişe oynayan ŞİRİNCE örnektir.
İzmir’in Selçuk ilçesinin dağında kurulmuş, Taraklı gibi, yamaçları bezeyen büyüleyici eski konakların ŞİRİNLEŞTİRDİĞİ şahane bir KÖYCÜK!
Şirince’ye dünyanın her köşesinden turist yağıyor. Neden? Turist, kadın erkek gezecekse gezer, şarkı söyleyecek, şiir okuyacak, Matematik çalışacaksa, içecekse; tüm fırsatları Orada ve özgürce bulur! Orada, “ Burası böyle!” denmez.
Lafa gelince, Sakarya’da övünüp, şişindiğimiz en güzel yanımız nedir? İnsan çeşitliliği ve Yaşam Anlayışlarımız değil mi? “ Benim istediğim gibi yaşa!” nedir?
Taraklı, doğa, mekan, insanı ile kendine özgün bir servet. Orada Şirince olmaz!
Siyasetin, sadece kendi icadı (!) TEK YOL Anlayışı bunları görsün isterim.
Tamam, işte bardağın boş tarafını söyledim. “ Taraklı da bardak dolu!” diyen, Taraklı’yı benim kadar sevemez, gerçeği HİÇ ÇIKARSIZ DÜRÜSTÇE SÖYLEYEMEZ!
Sakarya’da Turizm; biz bize, Aynı YOL’un yolcuları ile sınırlandırılırsa, bu kadar!