Geri

OLMAZSA OLMAZ KIRMIZI ETİN KARARI

Kurban bayramında şeker ve şekerli besin tüketimi, nin yanı sıra özelikle et tüketimi artmaktadır.
Uzm. Diyetisyen Fatma FİDAN Uzm. Diyetisyen Fatma FİDAN
Yayın: Güncelleme:

Kurban Bayramında ailelerin bir araya gelmesi, eş dost akraba ziyaretleri, ziyaretler için özel hazırlanan yiyecekler öğün saatleri, porsiyon ölçüleri, beslenme düzenini büyük ölçüde etkiliyor.

Kontrolsüz ve düzensiz beslenilerek geçirilen bu özel günler; kolesterol, kalp- damar hastalıkları, karaciğer yağlanması, diyabet (şeker hastalığı) gibi rahatsızlıklara neden olabileceği gibi var olan sağlık problemlerinin ilerlemesine neden olabilir. Bu yüzden özellikle kronik hastalıkları olan kişiler porsiyon kontrolü, yiyecek seçimi ve pişirme yöntemlerinde daha dikkatli davranmalıdır.

 

Kurban bayramında şeker ve şekerli besin tüketimi, nin yanı sıra özelikle et tüketimi artmaktadır. Et vücudumuzun yapıtaşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır.

Et; iyi kaliteli protein olmasının yanında yağ, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ve B1, B6, B12 ve A vitaminleri içermekte ancak C ve E vitamini içermemektedir.

 

ET TÜKETİMİNE DİKKAT!

 

Yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten hemen sonra tüketilmesidir. Etler sindirimi zor besinlerdir. Kurban eti kesildiği zaman onda ölüm sertliği denen bir olay olur. Hayvan eti strese girdiği için daha sert olur ve çözülmesi uzun zaman alır. Normal bir etin sindirimi 4 saat sürerken, yeni kesilmiş bir etin sindirimi 8 saati bulur. Yani yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluklara yol açar. Bu nedenle ilk gün kurban etleri hemen tüketilmemelidir. En az 24 saat bekletildikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemleriyle pişirerek tüketilmelidir.

KOLESTEROLE DİKKAT!

Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisinde olduğu gibi haftada iki gün et tüketimi güvenilirdir ve bu hakkınızı bayramda dikkatli kullanmalısınız. Kişi günlük et tüketimini gram cinsinden vücut ağırlığı veya 1.5 katı seviyede tutmaya çalışmalıdır. (Örnek: 90 kilo ağırlığındaki bir bireyin 90- 135 gram kırmızı et tüketmesi )

Kolesterol ve kalp damar hastalığı riski taşıyan bireyler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

ETİN PİŞİRİLMESİNE DİKKAT!

Pişirme sırasında yağ ilavesi yapılmasına gerek yoktur. Etler çok yüksek ısılarda pişirilmemelidir. Etlerde dikkat edilecek diğer husus etin yanmamasına ve et ile ateşten arasında en az 15 cm mesafede ateşten uzak tutularak pişirilmesidir. Ateşe yakın pişen ve yanan etlerde besin değerinde kayıpların olmasına ve dumanın içinde yer alan zararlı maddelerin ete geçmesine ve yanan etlerde kanserojen maddeler artar ve bu da hastalıklara yol açmasına neden olur.

SU TÜKETİMİNE DİKKAT

Kişinin kilosuna göre günde 2-2,5 litre (10 – 12 bardak ) su tüketmeye özen gösterilmelidir.

Sağlıklı ve mutlu bayramlar..

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.