'Şifresiz Kart'la Alışveriş Tarih Oluyor
32,5 milyon kredi kartının bulunduğu Türkiye'de 15 Haziran itibarıyla şifreli kartların oranı yüzde 95'e ulaşırken, müşterilerin yüzde 72'si işlemlerini şifre ile yapmaya başladı. Bankalar hâlâ şifre almayan müşterilerine telefon bankacılığı, internet ve şubelerden her gün binlerce şifre dağıtırken, işlemini son güne bırakanlar sebebiyle yığılmalar olabileceği uyarısı yapılıyor. Son günlerde yoğunluğun şikâyetlere sebep olacağını ifade eden bankacılar, "Herkes aynı zamanda ulaşmaya çalıştığı anda çağrı merkezleri kapasiteleri kaldıramayabilir." diyor. Vakıflar Bankası Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Atıf Meydan, müşterilerin mağdur edilmemesi için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söylüyor. Hâlâ şifresini almayanların olduğunu belirten Meydan, "Kullanıcılara son bir aydır yoğun olarak şifre almaları konusunda cep telefonlarına uyarı mesajları geçiyoruz." diye konuşuyor. Müşterilerin, şifrelerini başkasına hatta banka görevlisine dahi söylememesi gerektiğine dikkat çeken Meydan, seyyar POS'lar olmadığı için kalkıp gitmek yerine, şifresini görevlilere söyleyenlere şahit olduğunu ve bu kişileri uyardığını anlatıyor. Yurtdışında üye işyerlerinin çipli kart kabul edip edememesine müdahale edemediklerini ifade eden Meydan, ancak 1 Temmuz'dan itibaren yurtdışındaki uyumlu cihazlardan şifre isteneceğini dile getiriyor. Vakıfbank yöneticisi, manyetik yani çipsiz kartların kullanımdan kalkmayacağını da sözlerine ekliyor.
Kayıp, çalıntı ve sahte kart kullanımıyla mücadele için 2006 yılında başlanan şifreli alışveriş, chip&PIN uyumlu kart, POS ve ATM'lerin sayılarının artırılması ve yaygınlaştırılmasıyla olumlu noktalara geldi. Piyasa şartlarının oturması, kart kullanıcılarının şifre hakimiyetlerini kazanması ve uygulamaya alışma anlamında zorunlu şifre girişi uygulamasına geçiş için 30 Haziran 2007 tarihi belirlendi. Şifre uyumlu POS cihazı oranı yüzde 98'e, ATM'lerin oranı ise yüzde 77'ye ulaştı.
Sizden şifrenizi isteyene 'hayır' deyin
Çipli kredi kartımla alışveriş yaparken kullandığım şifre ile ATM'den nakit çekmek için kullandığım şifre aynı mıdır?
Evet. Her çipli kredi kartı, hem alışverişlerde hem de ATM'lerde geçerli bir şifreye sahip olacak.
chip&PIN uygulaması internet veya telefon üzerinden yapılan bankacılık işleminde geçerli mi?
Hayır, chip&PIN uygulaması sadece fiziksel pos ve fiziksel kart ile gerçekleştirilecek alışveriş işlemlerinde, ödemenizi onaylatmak için kullanılacak.
Kredi kartı şifremi başka kimler biliyor ve kimlere söyleyebilirim?
Bankanızın çalışanları dahil, sizden başka hiç kimse şifrenizi bilmez. Şifrenizi kimseye söylememelisiniz. Ancak biri şifrenizi öğrenirse, hemen bankanızı arayıp şifrenizi iptal ettirmeli ve yeni bir şifre almalısınız veya chip&PIN logosu gördüğünüz ATM'lerden şifrenizi değiştirmelisiniz. Banka asla sizden şifrenizi öğrenmek istemeyecektir. Eğer şifrenizi başkalarına söylerseniz dolandırıcılık tehdidi altına girersiniz ve bilginiz dışında kartınız kullanıldığında siz sorumlu olursunuz.
Şifrem kartıma yüklüyse suçluların bunu ele geçirme şansı var mı?
Hayır. Şifre çipin içine güvenli olarak şifrelenmiştir, yani kartın içindeki şifreye (PIN) erişmek çok zordur ve bu denendiği takdirde kartın zarar görme ihtimali yüksektir.
Başkalarından, benim yerime şifremi girmelerini isteyebilir miyim?
Hayır. Güvenlik nedeniyle hiç kimseye şifrenizi söylememelisiniz. Buna mağaza görevlileri ve banka çalışanları da dahildir.
Şifrem bloke olursa nereye müracaat etmeliyim?
Yaygın uygulamaya göre, şifrenizi arka arkaya üç kez hatalı girerseniz, şifreniz bloke olacaktır. Konunun çözümü için bankanızla iletişime geçmelisiniz.
Şifre, en kolay çağrı merkezlerinden alınıyor
Yapı Kredi (World): 444 0 444
Garanti (Bonus): 444 0 334
Akbank (Axess): 444 25 25
İş Bankası: 444 02 02
Finansbank: 444 0 900
HSBC Bank: 444 0 111
Denizbank: 444 0 800
Fortis Bank: 444 0 144
Vakıfbank: 444 0 724
Ziraat Bankası: 444 00 00
Halk Bankası: 444 0 400
Citibank: 444 0 500
Bank Asya: 444 4 888
Türkiye Finans: 444 2 444
Albaraka Türk: 444 5 666
Kuveyt Türk: 444 0 123
#