Geri

500 yıllık caminin 45 yıllık Müezzini Alaattin Yalçın ile Sohbet

İzzettin KÖMÜRCÜ
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Taraklı İlçesi Hacımurat Mahallesi’nde yaşayan Alaattin Yalçın (73), 45 yıl tarihi Yunuspaşa Camiinde müezzinlik yaptı 

Alaattin Yalçın ile sohbet ederken anlattıklarını dinleyince tek tek not alıp siz değerli okuyucularımızla paylaşmayı uygun gördüm.

Buyurun birlikte okuyalım.

 

22 YAŞINDA MÜEZZİNLİĞE BAŞLADI

Caminin 500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu anlatan Alaattin Yalçın “ Yunuspaşa Camii Taraklı’nın tarihi bir camisi. Ben 45 yıl burada müezzinlik yaptım. 1946 yılında Geyve ilçesi Sütalan köyünde doğdum. İlk Kur’an okumayı öğrenmeye köyümüzün imam hatibi Hafız Aziz Yiğit’den öğrendim Geyve merkez camii imamı Hafız Hamdi ve Hafız Alaattin Atar’dan hafızlığımı tamamladım. İlk ve ortaokulu’da dışardan bitirdim. İstanbul Nurismaniye camiinde talim okudum. Aynı zamanda İstanbul müftülüğünün görevlendirmesi ile fahri olarak yaklaşık 1 yıl Çemberlitaş camiinde müezzinlik yaptım. Geyve’ye geldim askerliğim sonrasında 1965 yılında evlendikten sonra 22 yaşında Yunuspaşa camiinde müezzinliğe başladım. 

 

CAMİNİN MİHRABINI DEĞİŞTİRMEYE KALKTILAR

Yunuspaşa camiinde unutulmaz anılar yaşadığını anlatan Yalçın “Ben sabah ezanı okumak için camiye geldim.Camiinin dış kapısını açtığımda pantolonunun paçaları dizlerine kadar sıvanmış Fahri Özdoğan(Koca Fahri) ile karşılaştım. Camii avlusunda yerdeki taşlar sökülmüştü. Bu adam bana “Caminin mihrabı yanlış yapılmış. Seninle beraber mihrabın yerini değiştireceğiz” dedi. Ben iri cüsseli bu adamdan korkmuştum. Beni kolumdan tutup dışarı çıktık ve “Camiyi yan çevireceğiz” dedi. Ben korktuğum için dediğini yaptım. Yunuspaşa camiinin bir köşesine geçip caminin sütununu sıkıca kucakladım ve sözde camiyi yan çevirecekmiş gibi davrandım.

 

ESKİ YERİNDE DURACAK

Merhum Hacı (Cücün) Hüseyin’in o esnada camiye geldiğini ifade eden Yalçın , “ Koca Fahri Hüseyin Hacı’dan çok korkardı. Onun geldiğini görünce mihrabın yerini değiştirme işinden durduk. Hacı Hüseyin “ Mihrap yerinde duracak” diyerek Koca Fahri’ye kızdı. O da kaçtı gitti.” şeklinde konuştu

.

CAMİİDE ONARIM YAPILDI

Camide müezzinlik görevine başladığında (merhum)Ali Saraç Hoca’nın İmam hatip olduğunu belirten Yalçın “Yaklaşık 25 yıl birlikte görev yaptık. Daha sonra (merhum) Mehmet Çelikpençe ile 10 yıl beraber görev yaptım. Sonra şu an camii’nin imam hatipi Alaattin Özçayır ile yine 10 yıl beraber görev yaptım.” diyen Alaattin Yalçın şöyle konuştu: “1990 yılında camiimiz onarım yapıldı. Camii içersinde nakkaş çalışmaları yapıldı.1960 lı yıllarda da çevre duvarı yapılmış ”

 

CAMİ HİÇ BOŞ KALMIYOR

Yunuspaşa camiinde namaz kılanların büyük bir manevi duygu yaşadığını söyleyen Yalçın, “Cenabı Allah böyle önemli yerleri boş bırakmıyor, Yıllar önce camide ibadet eden ve o dönemin Nafa Bakanlığında görevli üst düzeyde biri aynen bana şunu söyledi “- 67 vilayette değişik yerlerde değişik camilerde ibadet yaptım. Ancak bu camide yaptığım ibadette daha büyük bir huzur yaşamaktayım” demesi çok önemli. Camii hiç boş kalmıyor. Gelenlerin hepsinden Allah razı olsun.” ifadelerini kullandı.

 

BELEDİYE ŞÜKRAN PLAKETİ VERDİ

Vefat eden eşi Emine Hanım’ın her gün kendisini güler yüzle karşıladığını anlatan Alaattin Yalçın evliliğinden 2 tane oğlu ve 1 tane kızı olduğunu söyledi Yalçın, şöyle devam etti: “Eşimin vefatından 6 yıl sonra evlendiğim Emine Hanımımda çok muhterem insan ve çok mutluyum. Taraklı Belediyesi’nin önceki dönemi bana güzel plaket takdim etti. Onurlandım” dedi.

 

CENAZE DUASI

Cenaze namazı öncesinde kudretli –Niyet- seslenişiyle bilinen Alaattin Yalçın Taraklı’da yıllardır yaşatılan geleneğin son bulduğunu anlattı. Yalçın “Yunuspaşa camii avlusunda cenaze namazının kılınmasının ardından cenaze omuzlarda mezarlığa götürülürken kısa mesafeler arayla mevta ve yakınları için

 “-Allah rahmet eylesin diyenlere Mevla rahmet eylesin” diyerek dua yapılırdı. Bu duayı 40 yıl yaptım. Fakat artık cenazeler mezarlığa omuzlarda taşınmıyor. Cenaze aracı ile götürülüyor. Böylece bu gelenekte son buldu”.

**

Değerli Okuyucular;

Bu hafta sizlerle hangi konuyu paylaşayım diye düşünürken gülen yüzü, gür sesi ile giyimi, konuşması ve yürümesi ile bir ekol olan müezzin Alaattin Yalçın hocamız ile sohbetimi paylaştım.

Günler çabucak geçiyor. Haftaya tekrar görüşmek dileğiyle. Sağlıcakla kalın.

Hoşçakalın

#yalcin-sohbet #alaattin #tarakli

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.