109 Taraklılı Vefat Etti
75 yıl önce başlayan gelenek ile ilçede vefat edenlerin isimleri ve ölüm hikâyelerinin kayıt altına alındığı defter günümüzde de tutulmaya devam ediliyor.
Ölüm Defteri
1946 yılından bu yana vefat eden Taraklılıların kayıtları, ilk olarak Abdullah Çakır tarafından tutulmaya başlandı. ‘Ölüm defteri’ 1987 yılından 2007 yılına kadar Mehmet Can, 2008 yılından 2009 yılına kadar Cemal Çetin tarafından tutuldu. 2010 yılı itibariyle Alaattin Yılmaz’a teslim edilen defter, birtakım yenilikler ile zenginleştirildi.
Kayıtlarda Dijitalleşme
‘Ölüm Defteri’nin günümüzde dijital ortamda da muhafaza edildiğine vurgu yapan Yılmaz; kendi notlarının yanında yerel haber sitelerinde yer alan vefat haberlerinin dijital ve fiziki ortamda ayrı ayrı arşivlendiğini söyledi.
Önceden sadece Taraklı merkezde vefat edenlerin kayıtlarının tutulduğunu, ancak büyükşehir yasasıyla birlikte Taraklı’da köylerin mahalle statüsü kazanmasıyla çevre mahallelerdeki vefatların da 2014 yılından itibaren kayıt altına alındığını ifade eden Alaattin Yılmaz: “Taraklı küçük bir ilçe olduğu için neredeyse tüm ölüm vakalarından bir şekilde haberim oluyor. Ayrıca yerel haber siteleri neredeyse herkesin ölüm haberlerine sayfalarında yer veriyor. Ben de hem kendi notlarımı, hem de vefatlara ilişkin haber sayfalarını fiziki ve dijital ortamda kayıt altına alarak muhafaza ediyorum. Tabiî ki kayıtlar, resmi belge niteliğinde değildir” diye konuştu.
“2020’de Ölüm Sayısı Arttı”
Ölüm kayıtlarının, dijital ortamda da kayıt altına alınmasının istatistiksel sonuçlar alınmasında birtakım kolaylıklar sağladığına değinen Yılmaz: “Resmi olmayan kayıtlara göre; 2019 yılında Taraklı’da ve Taraklı dışında yaşayan 87 Taraklılı vefat ederken, bu sayı 2020 yılında 109 kişiye yükseldi” dedi.
Koronavirüs Etkisi
Ölüm oranında bir önceki yıla göre ortalama yüzde 25 oranında artış olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu artışın koronavirüs salgınına bağlı olmadığını söyledi.
Yılmaz: “vefat edenlerin isimlerinin ölüm hikâyeleri ile birlikte kayıt edildiği değerlendirildiğinde, artışın az sayıda vaka dışında virüs kaynaklı olmadığı görülüyor. Bu da gösteriyor ki önemli bir oranda yaşlı nüfusa sahip olan Taraklı, koronavirüsten büyük oranda korunabilmiş, yaşlılarını koruyabilmiş” dedi.
‘Ölüm Defteri’ni 2010 yılından beri tuttuğunu, ancak bir önceki yıl ile 2020 yılı arasındaki ölüm oranı farkını bulmak için ilk kez istatistikî bir karşılaştırma yaptığını belirten Yılmaz: “Bu çalışmayı, yaşadığımız pandemi süreci nedeniyle hazırladım. Bu vesileyle koronavirüs tedbirlerini uygulayan yöneticilerimizi, tedbirlere uyan Taraklılıları kutluyorum. Tüm insanlığa sağlıklı bir yıl diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.