Taraklı’ nın Kan Damarlarının Açılması Gerekiyor…
Cıttaslow İtalyanca bir değim elbette.
Türkçesi “Sakin Şehir”
Taraklı Sakarya’nın “Sakin Şehir “ ünvanlı tek ilçesi. Taraklı geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından “Kırsal Turizm Destinasyonu” ödülüne layık görüldü.
Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, bu vesile ile ilgili yaptığı açıklamada “Sakin Şehirler” (Cittaslow) ağına üye Taraklı’ nın BM Dünya Turizm Örgütü 24. Genel Kurulu’nda, dünyanın en prestijli ödüllerinden birisine layık görülmesinin gurur kaynağı olduğunu belirtti. Ödüle 75 ülkeden 175 başvurunun yapıldığını anımsatan Kaldırım, Taraklı’nın ayırt edici doğal ve kültürel özellikleri, korunmuş geleneksel yaşam tarzı ile sürdürülebilir ve kapsayıcı kırsal ekonomik faaliyetlere ilişkin kapasitesi neticesinde bu unvanı taşımaya uygun bulunduğunu ifade etti.
Öncelikle “Kırsal Turizm Destinasyonu” ödülünün hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
“Kırsal Turizm Destinasyonu” ödülünden yola çıkarak Taraklımızı tahlil etmeye çalışacağım. Çünkü bundan sonraki süreç Taraklı’da ki hayat akışını biraz daha değiştirecek diye düşünüyorum.
Turizm konusunda çok geniş potansiyellere sahip olan kültür turizminden doğa turizmine kadar birçok alanda ilgiyi üzerinde toplayan Taraklı ‘da görünen o ki Taraklı' nın geleceğinin bacasız sanayi yani turizm olduğu bir gerçek.
Evet. Turizmin daha fazla ilerlemek istiyorsak Taraklı’ nın kan damarlarının açılması gerekiyor. Turizm Taraklı için gerçekten çok önemli. Turizm değerlerimizi sadece anlatmakla, yazmakla değil onları korumakla ivme kazandırabiliriz.
Restorasyonların bir an önce başlatılması gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Sayın Valimiz, Sayın Kaymakamımız ve yerel yöneticilerimiz restorasyonlar ile ilgili gerekli çalışmaları hızlandırmaları gerekmektedir.
Fakat eksik noktalarda mevcut
Taraklı’ ya gelen misafirlere yol gösterecek olan Turizm Danışma Bürosu, bir an önce kurulmalıdır. Tarihi mekânları temiz ve doğru bilgilerle anlatabilecek kişilerin görevlendirilmesi ihtiyaçtır.
Tarihi konakların çevresinde park eden araçlar sorun olmamalıdır.
Köyde yaşayanların, kendi ürettiğini satarak geçimini idame ettirmesinin yollarının, çeşitlendirilerek yerel yönetimimizce, köylü pazarının teşvik ve destek edilmesi gerekiyor.
Tereyağında, balında, keşinde peynirinde makarnasında vb ürünlerde TARAKLI MALI (Made in TARAKLI) markası yer alırsa sorunu büyük ölçüde hal yoluna koyarız gibi.
Taraklı’ nın tarihine ışık tutan mekânlardan biride merkezdeki Kültür Evidir.
Taraklı’ ya gelen turist ilk önce Kültür Evi’ni geziyor. Bu tarihi binanın geçmişi çok görkemli. Şu anda içerisinde kültürel zenginliklerimiz mevcut.
Turizm denildiğinde önce temizlik ön plana çıkmalıdır. Turizm mekânlarının ve bu mekânların çevresinin temizliğine önem verilmedikten sonra yöresel ürün satan iş yerleri çok güzel olmuş, Taraklı’ ya ulaşım çok rahatmış, tarihi evlerin restorasyonu yapılmış ne önemi var.
Şunu açıklıkla ifade etmek isterim. Taraklı’ ya gelen misafirler gerçekten çok hoş görülü davranıyorlar. Taraklı’ ya gelen misafir ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamak istiyor. Konaklamadan tutunda yeme içme ihtiyacına varana kadar. Bu da turizmin temel taşlarından biridir.
Taraklı’ da bakkalından berberine, kahvecisinden lokantacısına kadar esnafın turizmde taleplere katkı sağlaması gerekiyor. Esnaf ve Sanatkarlar Odası ya da Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü esnaf için eğitim kursları açmalıdır
Taraklı Yerel Kültür Derneği’n den de söz etmek istiyorum. 2009 yılında kurulan Taraklı Yerel Kültür Derneği faaliyetleri ile Taraklı’ nın tanıtımına büyük katkılar sağladığına hepimiz tanık olduk. Yurt içi fuarlarda ve ulusal televizyon kanallarında reytingi yüksek müzik-magazin programlarında Taraklı mahalli halk oyunları ekibi tanıtım açısından çok önemli performanslar sergilemişti. Mahalli Halk oyunları ekibimiz Türkiye Otantik Halk Oyunları yarışmasında Türkiye birincisi olmuştu.
Yine yöresel ürünlerimizin markalaşması yolunda önemli projeler geliştirmişti. Gerçekleştirdiği faaliyetlerle Taraklı’ nın kültürel anlamda tanıtımında çok büyük katkılar sağlamıştı
Üzülerek ifade etmeliyim ki bu gün Taraklı Yerel Kültür Derneği’nin tabelasını da göremiyoruz.
Son olarak ise,
Turizm Taraklı’nın gözbebeğidir. Ancak tarımı ’da ihmal etmemeliyiz.Tarımda enginar gibi, çilek gibi kiraz gibi vişne gibi ceviz gibi tarımsal ürünlerimizi iyi değerlendirebilirsek turizm ve tarım ile birlikte Taraklı ilçemizin yıldızı daha da parlayacaktır.
Bir yılı daha geride bırakıyoruz. Önümüzdeki yılın turizm faaliyetlerinde projeleri hayata geçirebileceğimiz bir yıl olmasını temenni ediyorum.
Bir kez daha “Kırsal Turizm Destinasyonu” ödülünün ülkemize, Sakarya’mıza ve Taraklı’ mıza hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Tekrar görüşmek dileğiyle Hoşça kalın…