112 YE İHBARLARIN YÜZDE 90'I ASILSIZ
Bugün 112'yi yazacağım. TRT 1 de bununla ilgili bir program yapılmış. 112 telefonunda bekleyenlerin karşılaştıkları olaylar. İnanması zor isteklere verdikleri cevaplar, insanlara yardım adına yapılan konuşmalar... İzlemeyenler muhtemelen internette vardır izlesin.
****
Yıllar önce ABD'de 911 acil yardım kanalı ile ilgili bir belgesel izlemiştim. Gerçekten filmlere sahne olacak konular vardı. Hep derdim ki: Bizim bu durumlara gelmemiz için daha on fırın ekmek yememiz lazım. Çünkü o zamanlar her hastanenin sadece 1 ambulansı vardı. Telefonla hastaneye ulaşmak.... Evde acil hastam var gelip alın demek... Rüyanda görürsün.
*****
Hatta bana göre yakın zamanda, deprem sonrası görev yaptığım Geyve'de birisi ambulans istediğinde ambulans, ya hastane ihtiyaçlarını almaya gitmiş aa da evrak dağıtma işinde olurdu. Zira koca hastanenin tek aracı vardı o da ambulans.
*****
Ağır bir hasta başka bir hastaneye sevk edilecek mi? Yandın. Niye? Ya ambulans başka hastaya gitmiş ya da arızalı. Belediyeden,şoförler cemiyetinden ambulans ara. Bir de özel paralı ambulanslar vardı. Durum acil olunca insanın gözü para pul görmez. İşte bu özel ambulanslar da bir şekilde iş görürlerdi.
*****
Şimdi 112'ye telefon ediyorsun. Bilgisayarda senin konumunu görüyorlar. Ayrıca ambulans gelene kadar da neler yapman anlatılıyor. Hem de bıkmadan usanmadan.
****
112 yi gereksiz aramalar o kadar çok ki..
Mesela, bir kişi 4 ayda 1347 kez, bir diğeri 5 ayda sekizbin kere aramış. Üstelik te gereksiz yere. 112 hattı ayda 600.000 yılda 7 milyon civarı çağrı alıyormuş. İşin ilginç tarafı bunların %90'ı asılsız ihbarmış.
****
Bir insan neden bu kadar hayati öneme haiz bir hattı Gereksiz yere neden meşgul eder bunu anlamak zor. Anlayan varsa ve bunun da makul bir sebebi varsa bana da söyleyin lütfen ben de öğreneyim.
*****
112 hattında çalışan sağlıkçılar en az hastanede çalışanlar kadar sağlık hizmeti veriyorlar. Onlar telefon başında belki ama çok canlar kurtarıyorlar.
*****
112 yi gereksiz, asılsız arayanlar için onların canını acıtacak,hayatları boyunca aynısını yapmaktan korkacakları hatta yedi sülalesine de aman haaa dedirtecek çok ciddi yaptırımlar gerekir.
Unutmayalım 112 hattında çalışanlar da sizin bizim gibi insan. Her insanın da bir tahammül sınırı var. 112 çağrı merkezindekilerin tahammül sınırlarının her gün sınanması çok kötü. Orada görevli bir sağlıkçı hangi dakika kimin canına yardım için alo diyecek bilinmez.
Gereksiz yere meşgul edenlere, içimden gelmiyor ama size de gerçekten lazım olduğunda, yüzünüz kızarmayacak mı? Sesiniz titremeyecek mi? O gereksiz meşgul ettiğiniz anlar hiç aklınıza gelmeyecek mi?