Taraklı’da Eski Ramazan Geleneği “Temcit”
Ramazan ayının tüm güzelliklerini yaşamayı umut ederek hepinize hayırlı ramazanlar diliyorum. Allah tuttuğumuz ve tutacağımız oruçları, yapacağımız hayır ve hasenatlarımızı tüm ibadetlerimizi kabul eylesin.
Değerli Okuyucular;
Günümüzde Ramazan ayının birçok geleneği kayboldu. Bunun en iyi kanıtı büyüklerimizden sıkça duyduğumuz "Nerede o eski Ramazanlar" sözüdür. Peki, eski dönemlerde Ramazan aylarında neler yapılırdı? O günleri farklı ve güzel kılan alışkanlıklar nelerdi?
Taraklı’da ramazan gelenekleri eskiden çok farklı oldurdu. Ramazan ayı öncesinde bütün mahalle ve sokaklarda kadınlarda bir telaş olurdu. Komşuluk ilişkileri içerisinde her evde yufka, makarna gibi ramazan yiyecekleri hazırlanırdı.
Ramazan ayında yine bütün camilerde iki vakitte mukabele okunur ve hatim edilirdi.
Taraklı’ da “Temcit” okuma geleneği de Anadolu’da az rastlanan bir gelenekti. Eskiden ramazanlarda sahur vakti söylenen Anadolu’da az rastlanan “Temcit” geleneğinden bir bölümü birlikte okuyalım.
“Hakta ala kullarına farz-ı ihsan eyledi…
Mekke’de doğdu, hicret kıldı
Şahin aslanım Ali
**
“Tespihleri yeşil taştan
Haber yolla uçan kuştan
Ana ana sütünü emdim kana kana
**
Kerbela bir dağ içinde
Ya İmam, Ya Hüseyin…
Yatar al kanlar içinde
Ya İmam, Ya Hüseyin..
Evet;
Eski Ramazanlara özlem duyuyoruz. Ah çekerek dile getiriyoruz.
Bu ramazan ayında Taraklı’da “Temcit” geleneğini yaşatma adına çalışmalar yapıldığını duyuyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Ara ara “Temcit” okunacak. Heyecanla bekliyoruz.
Huzurlu, bereketli ramazan geçirmeniz ümidiyle sağlık ve afiyetler diliyorum
Haftaya görüşmek dileğiyle saygı, sevgi ve selamlarımı iletiyorum.
Hoşçakalın.
#gelenek-eski #tarakli #temcit