Geri

Taraklı’dan Geyve’ye Uzanan Kadim yol…

İzzettin KÖMÜRCÜ'nün Kaleminden
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

 

Tarihi İpekyolu olarak bilinen eski Ankara-İstanbul yolu, 15-20 yıl öncesine kadar faal olarak kullanılmış Taraklı’ Geyve’ye bağlayan bir yoldur. Ankaradan sonra Beypazarı, Nallıhan, Mudurnu, Göynük, Taraklı, Geyve, Alifuatpaşa üzerinden E-25 olarak bilinen karayolu ile İstanbul’a ulaşım sağlanır

Taraklı-Geyve arasında yeni karayolu yapılmış olup bu yolun kullanılmaya başlanmasıyla eski Taraklı-Geyve arasındaki karayolu önemini kaybetmiştir. Yolun virajlı ve yokuşlu olmasına binaen olsa gerek, Kazgıran mevkii tüm şoförler arasında nam salmıştır. Taraklı’nın “Kazgıran Yokuşu” araştırmalara da konu olmuştur.

Geçtiğimiz hafta bu yol üzerinden Hacıyakup Akçeşme mevkiine giderken bölgeyi dikkatlice inceledim. Yol güzergahı üzerinde mahalle statüsünde köyler mevcut. Aksu, İçdedeler, Dışdedeler, Hark, Tuzla mahallelerini sayabiliriz. Güzergah doğrultusunda Geyve İlçesine bağlı Çay, Sabırlar, Poydular, Doğancıl mahallelerini de sayabiliriz. Bu mahalleler Taraklı İlçesine yakın Mahallelerdir. Kısa sürede Taraklı’ya ulaşım sağlanır.

Taraklı Geyve arasında ki bu yol canlı tutulmalıdır. Güzergah, tarihi İpek Yolu ile de alakalıdır. Yine Taraklı Geyve arasındaki bu yol tabiat harikasıdır. Sağlı sollu yemyeşil ağaçlar ile yol eşsiz doğa harikasıdır. Nitekim kışın kar yağdığında bu yolda güzelliklere tanıklık etmek doyumsuzdur.

Karagöl yaylasına yapılan rüzgâr gülü elektrik üretimi santralleri çalışmalarında rüzgar gülü kanatlarının yaylaya uzun araçlarla nakliyesi sırasında kanatlarının büyüklüğünden dolayı yolda tahribatlar yapılmıştır. Taraklı –Hacıyakup Akçeşme arasındaki karayolu çok bozulmuştur.

Taraklı-Geyve arasındaki ipek yolu güzergahı olan bu yol Taraklı’da turizme de hizmet eden bir yoldur. Şayet bu yol düzgün bir yol olursa Taraklı’ya turistik gezi için gelen sürücüler bu yolu tercih hakkını kullanacaklardır. Eşsiz güzellikler Tuzla ve Hark kanyonlarına da bu yol güzergahında ulaşılmaktadır. Keza Karagöl yaylasına Sakarya istikametinden gelenler için kısa yol olarak bu güzergahtan ulaşılmaktadır. Bu arada yol güzergâhı üzerinde mesire yerlerinin de arttırılması gerektiğini de belirtebilirim.

Yine yol güzergahı üzerinde toprak sahibi yakın mesafede yaya olarak Taraklı’ya gelmekte olan birkaç kişi ile karşılaştım. Taraklı’ya yaya olarak gelmek zorunda bırakıldıklarını anlattılar. Yakın mesafe diyorum ama yaya olarak yüründüğünde zaman olarak epey vakit alıyor. Ulaşım hattı için yakıt sarfiyatı dez avantaj. Her zaman yolcu çıkmayabilir

Eski Taraklı-Geyve karayolunda esaslı bir çalışma yapılmalıdır. Milli ekonomiye turizme ve yöre insanına fayda sağlayacak hale getirmek mümkündür.

Yapılacak olan bu çalışmalar Taraklı için vizyon taşıyan bir çalışma olacaktır. Çünkü “İpekyolu güzergahı “olan bu yol tarihi ve kültürel bir mirastır

Hatta Taraklı’ya yakın girişte halk arasında “Koca Köprü” olarak bilinen dere yatağı temizlenmelidir

Sonuç olarak şunu söylemeliyiz ki;

Taraklı tarihiyle, kültürüyle doğal güzellikleri ile eşsiz bir yerdir. Adeta açık hava müzesidir.

Eski Taraklı-Geyve yolunda bozulan bölgelerde yapılacak çalışmalar Taraklı’ya çok tesir edecektir.

Dikkate alınacağını umut ediyorum.

Haftaya görüşmek dileğiyle hoşçakalın. Sağlıcakla kalın.

#tarakli-geyve #turizm #yol #bolge

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.