Geri

Üreticilikten Uzaklaştırılıyoruz

İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Üreticilikten Uzaklaştırılıyoruz...


 


Bundan yıllar öncesine kadar üretkenlikleri ile övünülen ve ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan köyler giderek üretkenlikten uzaklaşıyor. Bundan önceki yıllarda ürettikleri ürünün yarısını bile üretemez bir hale gelen köylüler bu nedenle ekonomik yönden oldukça zor günler geçiriyor.
Köylülerin bu sıkıntısının nedenlerini öğrenmek için köylerde yaşayan köy halkı ile zaman zaman bir araya gelip sohbet ediyoruz. İçinde bulundukları durumun her geçen gün biraz daha kötüye gittiğini söyleyen köylüler bundan 15 yıl sonrasında köylü diye bir şey kalmayacağını savunuyorlar.
Bu durumun nedenleri hakkında da çarpıcı sözler sarf ederek, kendilerinin bu hale gelmesinin devletin yanlış politikalarından kaynaklandığını söyleyerek köylüye hiç sahip çıkılmadığını ifade ediyorlar.Hatta bu sohbetlerde çok ilginç konuşmalara da şahit oldum.

Bir köylü karşı karşıya kaldıkları acı tabloyu şu şekilde açıklayarak bizim aracılığımız ile yetkililere seslendi. “Eskiden yumurtamı, ekmeğimi, peynirimi, yoğurduğumu, sebzemi, meyvemi ve daha birçok ihtiyacımı kendim karşılıyordum. Artık bunların çoğunu üretemiyorum. Ürettiklerim de bana bile zor yetiyor. Elimiz kolumuz bağlı” diyerek devletin neden olduğu bu duruma karşılık yine devletten yardım istiyor.



Evet... Köylüler kente göçe mi zorlandı?
Üretkenlikten uzaklaşan köylüler geçimlerini sağlayamayınca kentlere göç ederek burada iş aramaya başladılar. Bu durum da kentlerde işsizliği oluşturdu. Kendilerinin de bu durumdan dolayı bir hayli rahatsız olduklarını söyleyen köylüler eski üretken günlerine dönmeyi arzuluyor.


Gerçektende sevgili Okuyucular köylülerimiz üretkenlikten iyice uzaklaştı. Köyde yiyeceği yumurtayı peyniri hatta bulguru bile artık marketten alıp evine götürüyor. Taraklı’ da köylerimizdeki manzara bu. Neden üretemiyoruz? Daha net bir şekilde soracak olursam “Neden üretmiyoruz ?”


Hepinize selam ve saygılarımla...Esen kalın...Görüşmek dileğiyle...

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

hüso
1.11.2007 / 00:27:04
İzzettin gardaş,senin aracılık yaptığın bu kişi gerçekten köylümü? Hangi politika adama tavuk,yumurta,süt,peynir ürettirmiyor.Veyahutta üretiyorda yedirmiyor.Ogörüştüğün kişi acaba hangi gezegende yaşıyor.Çalışacaksın arkadaşım be.saygılarımla.
Ali Asilhan
1.11.2007 / 09:50:31
Sevgili üstad ülkemizin acı bir gerceğinin bir tarafını dile getirdiğin için teşekkür ederim.AB cilerin Ağabeyi AB 30 milyona yaklaşan çiftci sayısını 10 milyona indirme talimatı verdi.Yabancı sermeyeli Mega,hiper,süper marketler et,süt ve tahil ürünlerini ülkelerinden getirip satıyorlar.Yılda 500 bin küçük ve büyük baş hayvan kaçak ülkemize giriyor.sarımsaktan mercimeğe,fasulyeye,nohuda pirince elmaya kadar ithal var döviz kuru düşük olduğu için yerli ürünün rekabet şansı yok,AB çiftcisine yılda ortalama 11500 dolar bizde 1500 dolar çiftçi nasıl rekabet etsin,onun için gidişat çiftçi yok ve küçük esnaf yok olacak.Osmanlıda Balta Limanı İngiliz-Osmanlı Ticaret anlaşması ile bitirilmişti.Bizi de GB VE AB bitirecek, yorumcu arkadaşım galiba sen gezegenlerde yaşıyorsun.nerde yaşarsa yaşa yine bir meseleye laf atma ilgisi gösterdiğin için bu sözlerime vesile olduğun için,duyarlılığın için saygıya değersin yazara ve size de saygılar.
nadir nalbant
2.11.2007 / 14:33:55
Yorumlarınıza katılmak mümkün değil,tabii bu arada gezegende falan yaşayan yok sanırım ama bir gün o zenginliğe ülkemizde erişir inşaALLAH. Gelişmiş ülkelerin tümünde tarım nufusu % 5 ler civarındadır ama belirttiğiniz gibi dışülkeler müthiş tarım ürünleri satarlar, biz 30 mily.tarım nüfusuyla tarım ürünü alırız,bunu incelemek lazım, yurtiçi ve yurtdışı tarım fuarlarını devamlı ziyaret eden biri olarak yorumcular kadar karamsar değilim,ülkemiz süt sağma makinaları-traktör gibi tarım makinaları bile ihraç ediyor, - tarım dışında TV-BUZDOLABI gibi ürünlerde avrupa pazarının %40 türk ürünlerini tüketiyor.artık AB-ABD korkusunu bırakalım,herşeyin altında bunu aramayalım,ülkemiz hızla ÜRETİM ekonomisine geçiyor, - devlet borçlanma faizleri %100 ler civarında iken çok mu iyiyidi, FAİZ düştükçe ,ekonomimiz güçlenecek, devlet de her sektöre olduğu gibi tarım a da daha iyi kaynak aktarabilecek,
nadir nalbant
2.11.2007 / 14:38:17
-sıkıntı biraz da Taraklı yörmizin toprak yapısından kaynaklanıyor,İZNİK-PAMUKOVA da durum aynı mı? - Sonuç olarak yöremiz verimsiz sınırlı topraklara sahip olsada alternatifler bulmalıyız, bu konuda boş laf değil çözüm üreten BAHRİ SERTÇELİK(üzüm yetiştirme projesi)HALUK PEKTAŞ(enginar) ve özellikle yıllardan beri tırnaklarıyle çabalayan ,yeni ürünler deneyen KESKİN DEDEOĞLU ve tüm bu işe (tarımsal üretim) kafa yorup çabalayanları tebrik ediyorum. nadir nalbant
İzzettin KÖMÜRCÜ
3.11.2007 / 18:40:38
SEVGİLİ NADİR ABİ; EĞER YAZININ BAŞLIĞI "ÜRET,CİLiKTEN UzAKLAŞIYORUZ "OLSAYDI BELKİDE FARKLI YORUM YAZACAKTIN .AMA "UZAKLAŞTIRILIYORUZ "ŞEKLİNDE BAŞLIK KULLANINCA GÖRÜYORUN Kİ YİNE İKTİDAR PENCERESİNDEN BAKIP DEĞERLENDİRME YAPIYORSUN...YA BU MEMLEKET NELER İTHAL ETTİ NELER...KÖYLÜNÜN YUMURTASI PARA ETMİYORKİ KÖYLLÜ NASIL PAZARA GETİRSİN...SÖYLEDİKLERİNİN BELLİ BİR KISMINA KATILMAM MÜMKÜN..AMA KABAHAT HEP VATANDAŞTA DEĞİL Kİ...BAHRİ SERTÇELİK,HALUK PEKTAŞ VE KESKİN ABİ ÖRNEKLERİNE KATILMAMAMAK MÜMKÜN DEĞİL...AMA BENİM ANLATMAK İSTEDİĞİM KÖYLÜ..."BANA DESEN Kİ KÖYLÜDE TEKNOLEJİYE UYMAKTA" O ZAMAN "EVET" DİYECEĞİM YİNE...SELAM VE SAYGILARIMLA...
OSMAN ÖZBOSTAN
6.11.2007 / 01:25:10
değerli izzettin, yazını ancak okudum. memletimiz için çok güzel bir konuyu işlemişsin. bence asıl olan kolay para kazanmak değil, ne olursa olsun üretmek olmalı. yayladan mantar toplayıp satmak kahvede oturmaktan daha masraflı olmadığı sürece dağa çıkmadan kaça satarım diye düşünmemeli.önce tükettiğinden çok üreten olmalıyız ki; sonra şikayet hakkımız olsun. köylümüz de şehirdeki işsizimiz de önce üretmeyi ilke edinmelidir. çok şahit oluruz; bir kamyon yükleme-indirmeye kahvelerden adam arayıp sadece parası yüzünden işçi bulunmadığını. halbuki; o özenilen büyük şehirlerde; üretmek için işçinin canının çıktığınıi, ama onca saate karşılık aldığı ücretin taraklımızdaki 2 saatlik kamyon boşaltmadan daha ucuza geldiğini bilir misiniz? demek istediğim; eğer bizim halkımız da önce ücret demeyip üretim dese kazanacağı kesinlikle sanayi işçisinden az olmayacaktır. bunun için izzettin bey'in genel vurgusuna katılıyorum. saygılar...

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.