Taraklı'lı hemşerimiz Prof. Dr. İbrahim Sertçelik Bu gün KOCAELİ gazetesine açıklamalarda bulundu.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve Gaziantep, Adana, Hatay, Malatya, Diyarbakır, Adıyaman, Osmaniye, Şanlıurfa, Elazığ, Kilis başta olmak üzere birçok ili etkileyen deprem felaketinin ardından Kocaeli Üniversitesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümünden Taraklı'lı hemşerimiz Prof. Dr. İbrahim Sertçelik Bu Gün KOCAELİ gazetesine açıklamalarda bulundu. Beklenen Bingöl depreminden de bahseden Sertçelik, deprem bölgelerindeki yerleşim yerlerinin yeniden planlaması yapılırken yüksek kesimlerin seçilmesi gerektiğini söyledi. Bölgedeki artçı depremler konusunda da konuşan Sertçelik, artçı depremlerin büyüklüğünün giderek azalacağını söylerken, bir yıl sürebileceğini de belirtti.
“İKİZ DEPREMLER DİYE ADLANDIRIYORUZ”
“Ülkemizin başı sağ olsun” diyerek merkez üssü Kahramanmaraş olan depremleri değerlendiren Sertçelik, “İkiz depremler diye adlandırıyoruz. Doğu Anadolu fayzonu üzerinde bir deprem bekliyorduk. O da ilk olan 7.7’lik depremdi. Dolayısı ile birçok uzman ve araştırmacı uyarıyordu ama doğal olarak zamanını kimse söyleyemiyordu. Depremin 9 saat sonrasında 7.6 büyüklükteki bir depremin olması bizler için de herkes için de büyük sürpriz oldu. Can kaybını ve zararı da çok artırdı. Hafif ve orta hasarlı binalar ikinci depremde yıkıldı” diye konuştu.
HASARI BİNALARDA YIKIMA NEDEN OLDU”
“7.7’lik ilk deprem enerjisini boşaltırken civarda yakında olan bir başka faya aktarıyor ve o fay da 7.6 büyüklüğünde bir depremi oluşturdu” diyerek sözlerine devam eden Sertçelik, “Bu doğrultu atımlı faylar Doğu Anadolu fayının özelliği gereği doğu-batı hareketi yaparken sol yanal atım yapmış. Enerji iki tarafa aktarılmış. Farklı bir fay olmasına rağmen tetikleniyor. 6 Şubat tarihinden 22 Şubat tarihine kadar meydana gelen depremlerin sayısı 7 bin 491. 6’dan büyük olan deprem sayısı iki tane. Son olan depremde Ölü Deniz fayı var. Doğu Anadolu fayzonunun devamına uzanan, bizden Suriye ve İsrail’e doğru uzanan bir fay hattı var. O fay hattının başlangıç. Kesiminde olan bir depremdi. O da hasarı binalarda yıkıma neden oldu” şeklinde konuştu.
“BİNGÖL TARAFINDA BEKLENEN BİR DEPREM VAR”
Sözlerinin devamında Sertçelik, “Eşyasını almak için giren vatandaşlarımız da maalesef hayatını kaybetti. Şimdi artçılar devam ediyor. İlk depremin üç parçada daha sonraki depremin ise iki parça kırıldığı ortaya çıktı. Burası için enerji boşaldı ama Bingöl tarafında beklenen bir deprem var. Ölü Deniz fayının devamında Kıbrıs açıklarında bir boşluk söz konusu. Oralarda deprem bekleniyor, ne zaman olacağını ise bilemiyoruz. Öyle bir imkanımız yok” dedi. Beklenen Bingöl depremi hakkında da konuşan Sertçelik, “Geçmişte yaşanan depremlere bakılarak bir fikir yürütülebiliyor. Bingöl Karlıova’da büyük deprem oldu. Orası fay sistemlerinin birleştiği bir yer. Doğu Anadolu ve Kuzey Anadolu fayının birleştiği bir yer” diye konuştu.
#ibrahim-sert #celik #kocaeli