Şap virüsü....
Türkiye’nin farklı illerinde hayvanlarda görülen SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatı çerçevesinde, ülke genelinde hayvan pazarları kapatıldı. Bu kapsamda Sakarya Ticaret Borsası’na ait Erenler’deki Hayvan Pazarı başta olmak üzere ilimizdeki tüm hayvan pazarları süresiz kapatıldı.
Önlem amaçlı
Tarım ve Orman Bakanlığı daha önce başka illerde görülmeye başlayan şap hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla çeşitli tedbirler aldı. Alınan tedbirler istikametinde ithalat, ihracat ve kesim amaçlı sevkler dışındaki tüm hayvan hareketleri il dışı ve il içi de dahil olmak üzere yasaklandı.
Harekete yasak
Hayvan pazarlarına veya il dışı/içi hayvan hareketlerinde kesinlikle veteriner sağlık raporu ile nakil belgesi düzenlenmeyecek ve hayvan hareketleri gerçekleştirilmeyecek. Bakanlık talimatı doğrultusunda, şap hastalığı nedeniyle tüm Türkiye'de ikinci bir emre kadar Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri ve Teknisyenlerinin izinleri de kapatıldı.
Para cezası
Bakanlık yayınladığı mesajda, "Ülkemizde görülen şap hastalığının bu türünden dolayı hayvan pazarları kapanmıştır. İkinci bir emre kadar hayvanların satışı ve hareketi yasaktır. 5996 sayılı kanunun ilgili maddesine göre hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla bakanlık tedbirlerine uymayanlara 46.139 TL idari para cezası uygulanacaktır" sözlerine yer verildi.
Bir ay sonra
Gerekli aşılamalar yapıldıktan sonra bir ay içerisinde normale dönülebileceğini belirten veterinerler, “Alınan kararlar doğru ve yerinde buluyoruz. Çünkü hayvan hareketliliği olduğu sürece bu hastalık çok hızlı yayılmaya devam eder. 100 hayvanlık bir sürü içerisinde bir hayvanda görülse, bir gün içerisinde diğer yüz hayvana da bu hastalık bulaşmış olur. Ümit ediyorum ki, 15-20 gün içerisinde her şey normale dönmüş olur. Üretici, besici bu işi yapan insanlar yine eski ticari hayatına geri döner. Bu hastalık hızlı yayıldığı gibi öldürücü sonuçları da var. Önüne geçilmesi içinde aşılamaların biran önce yapılması gerekiyor” dediler.
Kurban’da problem olurdu
Aşılamalardan sonra hayvanların kurban sevkiyatına da hazır duruma geleceğini belirten veterinerler, “Kurban Bayramı’na 4 ay gibi bir süre kaldı. Şuanda bu şekilde Kurban Bayramı içinde tedbir alınmış oluyor. Aşılamalar yapıldığında hayvanlarımız Kurban Bayramı’nda sevk edilecek duruma gelmiş olurlar. Eğer hastalık bugünlerde değil de 1-2 ay sonra çıkmış olsaydı kurbanlık konusunda da ciddi sıkıntılar yaşanabilirdi. Şuanda hayvanlar tedavi edildikten sonra kurban bayramında her hangi bir sorun yaşanmaz” dediler.