Geri
Tacettin Özkaraman Projeleri Tacettin Özkaraman Projeleri
Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız
İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız

Şap virüsü....

Tüm hayvan hareketleri il dışı ve il içi de dahil olmak üzere yasaklandı.
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

Türkiye’nin farklı illerinde hayvanlarda görülen SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talimatı çerçevesinde, ülke genelinde hayvan pazarları kapatıldı. Bu kapsamda Sakarya Ticaret Borsası’na ait Erenler’deki Hayvan Pazarı başta olmak üzere ilimizdeki tüm hayvan pazarları süresiz kapatıldı.

Önlem amaçlı

Tarım ve Orman Bakanlığı daha önce başka illerde görülmeye başlayan şap hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla çeşitli tedbirler aldı. Alınan tedbirler istikametinde ithalat, ihracat ve kesim amaçlı sevkler dışındaki tüm hayvan hareketleri il dışı ve il içi de dahil olmak üzere yasaklandı.

Harekete yasak

Hayvan pazarlarına veya il dışı/içi hayvan hareketlerinde kesinlikle veteriner sağlık raporu ile nakil belgesi düzenlenmeyecek ve hayvan hareketleri gerçekleştirilmeyecek. Bakanlık talimatı doğrultusunda, şap hastalığı nedeniyle tüm Türkiye'de ikinci bir emre kadar Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri ve Teknisyenlerinin izinleri de kapatıldı.

Para cezası

Bakanlık yayınladığı mesajda, "Ülkemizde görülen şap hastalığının bu türünden dolayı hayvan pazarları kapanmıştır. İkinci bir emre kadar hayvanların satışı ve hareketi yasaktır. 5996 sayılı kanunun ilgili maddesine göre hastalıkların yayılmasının önlenmesi amacıyla bakanlık tedbirlerine uymayanlara 46.139 TL idari para cezası uygulanacaktır" sözlerine yer verildi.

Bir ay sonra

Gerekli aşılamalar yapıldıktan sonra bir ay içerisinde normale dönülebileceğini belirten veterinerler, “Alınan kararlar doğru ve yerinde buluyoruz. Çünkü hayvan hareketliliği olduğu sürece bu hastalık çok hızlı yayılmaya devam eder. 100 hayvanlık bir sürü içerisinde bir hayvanda görülse, bir gün içerisinde diğer yüz hayvana da bu hastalık bulaşmış olur. Ümit ediyorum ki, 15-20 gün içerisinde her şey normale dönmüş olur. Üretici, besici bu işi yapan insanlar yine eski ticari hayatına geri döner. Bu hastalık hızlı yayıldığı gibi öldürücü sonuçları da var. Önüne geçilmesi içinde aşılamaların biran önce yapılması gerekiyor” dediler.

Kurban’da problem olurdu

Aşılamalardan sonra hayvanların kurban sevkiyatına da hazır duruma geleceğini belirten veterinerler, “Kurban Bayramı’na 4 ay gibi bir süre kaldı. Şuanda bu şekilde Kurban Bayramı içinde tedbir alınmış oluyor. Aşılamalar yapıldığında hayvanlarımız Kurban Bayramı’nda sevk edilecek duruma gelmiş olurlar. Eğer hastalık bugünlerde değil de 1-2 ay sonra çıkmış olsaydı kurbanlık konusunda da ciddi sıkıntılar yaşanabilirdi. Şuanda hayvanlar tedavi edildikten sonra kurban bayramında her hangi bir sorun yaşanmaz” dediler.

#hayvan-pazar #kapatma #hastalik

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.