Geri

Kırsal mahalle olma yolunda

Misafir Kalem / Ekrem ÇORUHLU
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

 www.netgaste.com​

Adapazarı ve Kaynarca Belediye başkanlarına ve meclis üyelerine teşekkürler.

Bilindiği gibi 30 Büyükşehirden Sakarya Büyuksehir hariç diğer 29 Büyükşehir de binlerce Ķöy Kırsal mahalle Kanunundan faydalanarak Kırsal mahalle yapıldı ve kırsal mahalle hükümlerinden faydalanmaktadır.

Bir Sakaryalı olarak en çok üzüldüğümüz bizim gibi tarım ve sanayi kenti hatta tarım kısmı bizden daha az olan komşularımız Kocaeli ve Bursa'daki yüzlerce mahallenin Kırsal Mahalle yapılmalarıdır.

Sakarya'daki bu sıkıntılı durumun sözcülüğünü yapmak doğayı, yeşili ve Köylerimizin haklarını korumak üzere kurulan Köyüme Dokunma Platformunun bende bir üyesi olarak,

Platform üyesi arkadaşlarla Belediyelere, Çeşitli kurumlara, Ticaret odasına, Borsaya, Baroya, Muhtar derneklerine ziyaretler yaptık köy toplantılarıyla halkla buluşarak birçok faaliyette bulunduk.
Yaşadığımız zorluklarda cok az yol almış olmamızdan dolayı desteğine müracaat ederek Cimer'e müracatla platform üyeleri olarak yazı yazdık

Cimer ilgili Belediyeler ile yaptığı yazışmalar ve bu Belediyelerin verdiği cevapları bize bildirdiğinde; bazı Belediyelerin çiftçinin Köylünün Kırsal Mahalle taleplerini değerlendirdiklerini görmüş bulunmaktayız bu Belediyeleri kısaca değerlendirirsek
Kaynarca ve Adapazarı Belediyelerinin bayağı yol aldıklarını gördük sonuçlanmasada ha gayret diyor yıl sonuna kadar Büyükşehir meclisinden de geçirerek çiftçinin Köylünün dualarını almalarını bekliyoruz.

Kaynarca Belediyesi;

"41 Mahalle Muhtarı tarafından verilen dilekçelere istinaden Mahallelerin statüsünün Kırsal Mahalle olarak değiştirilmesi talepleri Belediye meclisi kararıyla Kırsal Mahalle dönüştürülmesi ile ilgili karar alınarak süreçin başladığını bildirmiştir "
Kaynarca Belediye başkanı Murat Kefli beye ve meclis üyekerine Teşekkür ediyoruz aldıkları kararın arkasında durmalarını bu kararın Büyükşehir meclisinden de geçerek sonuçlanmasını bekliyoruz.

Adapazarı Belediyesi;

"Belediyeye Müracaat eden yaklaşık otuz Mahallenin statülerinin Kırsal mahalle olarak değiştirilmesi talepleri Belediye meclisi kararıyla Kırsal Mahalle dönüştürülmesi ile ilgili süreçin başladığını bildirmiştir
Adapazarı Belediye başkanı Mutlu Işıksu beye ve meclis üyelerine Teşekkür ediyoruz aldıkları kararın komisyonların hızlandırılarak Büyükşehir meclisinden de geçirerek çiftçi ve köylü lehine sonuçlanmasını bekliyoruz.

Arifiye Belediyesi;

Bbiz görüş bildiririz diyor"
o zaman müracaat eden mahallelerin taleplerini meclis görüşünüzle birlikte Büyükşehir meclisine yazın onlar karar versin müracaat varsa nihai karar mercii Büyükşehirdir. Tarım Krefi kooperatiflerinde çalışırken Arifiyenin Köylerini kooperatif müdürüyle gelmiştim o Köylerin Kırsal mahalleyi sonuna kadar hakkettiği düşünüyorum

Taraklı Belediyesi;

Belediyemize konu ile ilgili herhangi bir başvuru yapılmamıştır.
Yazmışlardır. İnanın bu cevap emekli bir Tarım Kredi Kooperatifleri personeli olarak oradaki tarımı köylüyü çiftçiyi bilen biri olarak beni daha fazla üzmüştür. Bu Kanunu çıkaran TBMM tarım ve Hayvancılığı teşvik için insanları bir nebze rahatlandırmak için Kırsal mahalle Kanununu çıkarmıştır bu kanun Taraklıda uygulanmayacaksa nerede uygulanacak.Taraklı muhtarlar derneği ve Muhtarlarını konuyu takip ve göreve davet ediyorum.

Erenler Belediyesi:

"Kırsal mahalle kanununun sağladığı bazı avantajları zaten kendilerinin sağladığını yazmış"
Bu olmaz; kanun koyucu böyle bir istisna getirmemiş sizden beklenti daha fazla köylüyü çiftçiyi madur etmeden dilekçe veren Mahallelere kalıcı olarak Kırsal mahalle olmalarını sağlamanızdır. Reşitbey Tarım Kredi Kooperatifinde 7 yıl çalıştım köylerinizde nasıl tarım yapıldığını çok iyi bilirim Bekirpaşa ve Çaybaşı halkı da çok büyük oranda Tarımla geçinmektedir oraların da Kırsal yerleşik alan olmaları gerekir.

Karasu Belediyesi;

Değerlendirme aşamasında olup sürecin devam ettiğini belirtmektedir. Kırsal mahalle Kanununun 3. Yılını yaşıyoruz bilindiği gibi bir yıl içerisinde alınan karar bir sonraki yılda uygulanacağından yıl sonuna kadar Büyukşehir meclisinden geçmek üzere hızlandırılarak çiftçilerin Köylülerin daha fazla mağdur edilmemesi gerekmektedir.

Akyazı Belediyesi;

Hiç bir adım atmamıştır konu ile alakasız Kırsal mahalle kanununun sağladığı bazı avantajları zaten kendilerinin sağladığını yazmış bu olmaz kanun koyucu böyle bir istisna getirmemiş sizden beklenti daha fazla köylüyü çiftçiyi madur etmeden talep eden Mahallelere kalıcı olarak Kırsal mahalle olmalarını sağlamanızdır. İleride daha büyük mağduriyetler yaşanmaması için vakit geçirilmemelidir.

Serdivan Belediyesi;

"Kırsal mahalle taleplerini önce ilgili komisyona havale ettiklerini daha sonra 6360 sayılı kanunun sağladığı hakları 31.12.2025 e kadar uzatmasıyla dosyayı ilgili müdürlüklere iadesi yapıldığını belirtmiş"
2025 den sonra ne olacak köyler madur mu olsun bence kalıcı olarak Kırsal mahalle yaparsak ileride mağduriyet olmaz çok iyi olur.

Ferizli Belediyesi;

konu anlaşılamadığını yeni bir başvuru olması halinde değerlendireceğini yazmış Ferizli muhtarlar derneğine ve Ferizli mahalle muhtarlarına duyurulur derhal Kırsal mahalle dilekçelerinizi verin takipçisi olun yıl sonuna kadar büyükşehir meclisinden geçirerek önümüzdeki yıl Kırsal mahalle avantajlarından yararlanın.

Pamukova Belediyesi;

Muhtarlar derneği tarafından verilen dilekçelerin belediye meclisinde reddedildiğini yazmış bu kanuna aykırı olmuş Pamukova Belediyesi siz o dilekçeleri olumlu veya olumsuz görüş belirterek Sakarya Büyükşehir meclisine yollamanız gerekiyor kabüle redde mahalle sayısını arttırmaya eksiltmeye yetkili kurum Sakarya Büyükşehir meclisidir. Pamukova muhtarkar derneği ve Muhtarları haklarını aramaya devam etmelidir.

Hendek Bekediyesi;

Kırsal Mahalle taleplerini gündeme alarak komisyona havale etmiş çalışmaların devam ettiğini belirtmiş biraz gayret yılsonuna kadar Büyükşehir meclisinden geçerse önümüzdeki yıl yürürlüğe giriyor

Görüldüğü gibi Sakarya İlinde bulunan köylerimizin Kırsal mahalle talepleri bazı belediyelerde yavaşta olsa ilerlerken çoğulukla Belediyelerin hiç bir işlem yapmadıklarını adeta yok saydıkları görülmektedir demokrasilerde kişilerin gücü verdikleri oylarıdır bu belediyelerdeki bu öz güven Sakarya halkının ilgili Belediyelere çok yüksek oranda oy vermelerinden kaynaklanmakta fakat şöyle bir durum var

Akyazı da bir köye gittik Kırsal mahalleyi sorduk inanın bilen yok gibi sonra Kırsal mahalleyi anlattık avantajlarından bahsettik Ankara dahil nereye giderseniz bizi 200 kişi olarak yazın dediler inanın beklemiyorduk
Buradan çıkan sonuç: Muhtar Dernekleri, Muhtarlar, Ziraat Odaları tüm Köylerde Kırsal Mahalleyi anlatmalarını Önümüzde mahalli idareler seçimleri var bilinçlenen köy halkı kendisine gelen adaylara bunun hesabını sorar talebini iletir.

Tabii öncelik mevcut başkanlarda onlar bu işi yılbaşına kadar büyükşehir meclisinden geçirerek Kırsal mahalleyi oluşturursalar tabiidir ki karşılığını da alırlar.

Yılbaşına kadar bu işi çözmezseler çözenler gelir.

Burada şahsi görüşüm olarak belirtmeliyim neden Sakarya'da hiç bir ilçe bu hakkı vermiyor çünkü Sakarya'da Cumhur ittifakı dışında Belediye yok bir tane muhalif Belediye olsaydı böyle olmazdı neden bu kanıya vardım

Kocaeli'de merkez İzmit Belediyesi CHP de İzmit Belediye sınırlarındaki yaklaşık 33 mahallenin taleplerini uygun görüşle büyükşehire sununca bu haber oldu akabinde derhal harekete geçen diğer ilçeler mahallelerini Kırsal mahalleye dönüştürme taleplerini ilettiler Kocaelide 324 mahalle Kırsal mahalle oldu.
Sakaryada insanlar Cumhur ittifakına %70-80 lerde oy verdiler diye cezalandırılamaz. Bir gün haklarını arayabilirler.

Kırsal Mahalle avantajları

1-Bina Arsa ve Meskenlerle Zirai amaçla kullanılan Bina Arsa ve arazilerden EMLAK VERGİSİ alınmayacaktır.
2-Ticari Sanayi Turistik Bina Arsa ve Arazilerden Emlak Vergisi %50 indirimli olacaktır.
3-Binalarda Bina İnşaat harcı ile diğer hiçbir harç alınmayacaktır.
4-Diğer Vergi ve Harçlara %50 indirim uygulanacaktır.
5-İçme ve kullanma suları İşyerleri için %50 Konutlar için %75 indirimli olacaktır.
6-6831 Sayılı Kanuna göre Ormanlardaki hak ve İmtiyazlardan yararlanmaya devam edilecektir.
7-KIRSAL Mahalleler İlçe ve Büyükşehir Belediyelerine OY vermeye ve Belediye hizmetlerini almaya devam edeceklerdir.

Doğru bilgi verilir doğru anlatılırsa bunları talep etmeyen köylü çiftçi olamaz.

Tekraren diyorum görev Muhrarlarda ve ziraat odalarında. Kırsal mahalle olan illerde nasıl başardınız dediğimizde bize verilen bilgi bu.

KAYNAK

https://www.netgaste.com/makale/16406677/ ekrem-coruhlu/kirsal-mahalle-olma-yolunda

 

#misafir-kalem #ekrem #coruhlu #kirsal-mahalle

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.