Geri

'Saati Fazla Olan Derse Yoğunlaş'

Ortaöğretime yerleştirme puanının oluşmasında yüzde 25 katkısı olan Yıl Sonu Başarı Puanı, haftalık saati fazla olan derslerin notundan etkileniyor. Böyle olunca saat sayısı fazla olan dersten yüksek not almak gerekiyor...
Taraklı Ajans Taraklı Ajans
Yayın: Güncelleme:
Ortaöğretim Geçiş Sistemi kısaca OGES'in ikinci ayağını Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) oluşturuyor. YBP, ilköğretimin 6, 7 ve 8'inci sınıflarında, öğrencinin o yıl derslerden aldığı notun haftalık ders saati ile çarpılarak elde edilen ağırlıklı puan toplamının, haftalık ders saatine bölümü ile hesaplanan bir puan. Yani öğrencinin okul derslerinden aldığı her puanın önemi bulunuyor. Bu nedenle öğrencilerin özellikle ders saat sayısı fazla olan derslere çok dikkat etmeleri ve bu derslerde başarılarını artırmaları önemli oluyor.

NOTLAR 100 ÜZERİNDEN
Öğrencinin, öğretim sürecinde elde ettiği notlar, 100 tam puan üzerinden verilecek. Puanlama daha sonra 500 tam puana dönüştürülerek YBP hesaplanacak. Öğrencilerin Yıl Sonu Başarı Puanıı, kendi grubu içinden ve her yıl için hesaplanacak. Yani 6'ncı sınıf için ayrı, 7'nci sınıf için ayrı, 8'inci sınıf için ayrı yapılacak. Öğrencilerin haftalık ders saatleri ile yılsonu ders notunun çarpılması ile elde edilen puanlar toplanıp, haftalık ders saat sayısına bölünecek. Bu hesap 100 tam puan üzerinden yapılıyor. Hesaplamaya tüm dersler katılıyor. Yerleştirme puanında Yıl Sonu Başarı Puanı yüzde 25 etkili. Yıl Sonu Başarı Puanı'nda öğrencinin sene içerisinde gördüğü tüm dersler etkili olacak. Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) yer almayan görsel sanatlar, teknoloji ve tasarım, müzik ve beden eğitimi gibi seçmeli derslerden aldığı puanlar da YBP'ye katkı sağlayacak. Yani öğrencinin puanının yüksek olması için okulda verilen tüm derslerden aldığı puanlar önemli olacak.

DAVRANIŞ PUANI NEDİR?
Üç ana unsura dayanan Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nin üçüncü ayağını ise Davranış Puanı oluşturuyor. Bu puan, öğrencilerin tavır, davranış ve yetenekleri ile ilgili olarak belirlenen kriterlere göre derslerine fiilen giren öğretmenlerin ayrı ayrı verecekleri puanların aritmetik ortalamasından elde edilecek. Her öğretmen 100 üzerinden puanlama yapacak. Davranış Puanı öğrencilerin yıl içerisinde okulda gösterdikleri tüm kriterleri baz alacak. Sistemle ilgili velilerin en büyük endişesini, Davranış Puanı'nın öğretmenin inisiyatifinde kalması oluşturuyor. Birçok veli, öğretmenlerin objektif olamayacağı, bu nedenle de haksızlık olacağı endişesini taşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı'na göre ise bu endişe yersiz. Puan oluşturulurken, birçok öğretmenin katılımı sağlanacağı için subjektif değerlendirmeler olmayacağı savunuluyor. Yerleştirme puanında davranış puanı yüzde 5 etkili olacak. Davranış Puanı'nda etkili olacak kriterler şöyle: "Disiplin cezası almaması, devamsızlık durumu, katıldığı etkinlikler (ilk üç), okul düzeyi (ilçe, il, bölge, ülke, uluslararası düzey), teşekkür ya da takdir alması, SBS başarıları (bir, iki ya da daha fazla dersten aldığı birincilikler dikkate alınacak) okuduğu kitap sayısı, okuldaki sorumluluklarını bilme ve davranma.

SINIF PUANI NEDİR?
6, 7 ve 8'inci sınıflar için Seviye Belirleme Sınavı Puanı yüzde 70, Yıl Sonu Başarı Puanı yüzde 25 ile Davranış Puanı yüzde 5 etkili olmak üzere her üç yıl için ayrı ayrı Sınıf Puanı hesaplanacak. Bu puan yerleştirmede esas alınacak.

 

Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Turgay Polat):
OKULDAN
veliye ve öğrenciye kadar aktörlerin tümü bu sistemde önemli hale geliyor. İlköğretim ikinci kademesini yani 6.7.8. sınıfları kapsayan bir sınavlar zinciri oluşuyor. Sınav odaklı üç yılı kapsayan bir süreç söz konusu. Bu nedenle öğrencinin her sınıfta dikkatli olması, hata yapmaması gerekiyor. Birincisi Seviye Belirleme Sınavları. Bunlarda başarılı olmak için öğrencinin aktarılan her konuyu öğrenmesi gerek.

 


ŞİMDİYE kadar OKS sonuçlarını dikkate alarak öğrenci kaydeden polis koleji ve özel okullara 2008 yılından sonra sınavla giriş kendi kurumlarınca belirlenen usul ve esaslara göre yürütülecek. İstanbul İl Sınav Yürütme Kurulu Başkanı Nurullah Dal, şöyle dedi: "Bu sistemi eğitimin daha kaliteli olmasını sağlayacak bir model olarak görüyoruz. Ancak biz kendi sınavımızı kendimiz yapmak ve öğrencilerimizi seçmek istiyoruz. Eski yıllarda olduğu gibi İstanbul'daki okullar bir araya gelir ve kendi sorularımızı oluşturur, merkezi bir sınavla da öğrencilerimizi seçeriz. Bununla ilgili düzenlemeyi yapmak için de yönetmelik çıkmasını bekliyoruz. Bu isteğimizin kabul görmesini bekliyoruz."


 

TERCİHLER ve yerleştirme işlemi Ortaöğretim Yerleştirme Puanı (OYP) esas alınarak yapılacak. Ortaöğretim Yerleştirme Puanı ise sınıf puanlarının 6'ncı sınıfta yüzde 25'i, 7'nci sınıfta yüzde 35, 8'inci sınıfta yüzde 40'ı alınarak hesaplanacak. 2007-2008 öğretim yılında yani bu yıl 7'nci sınıfta okuyan öğrencilerin hesaplanacak ortaöğretim yerleştirme puanında, 7'nci sınıf puanı yüzde 40, 8'inci sınıf puanı yüzde 60 oranında etkili olacak. Yerleştirme, Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından 8'inci sınıfın sonunda tercih başvuruları, öğrencilerin puanları ve okul kontenjanları dikkate alınarak yapılacak. Yani tercih ve yerleştirme eski sistemde (OKS'de) olduğu gibi devam edecek. Ancak bu kez yerleştirmede farklı puan türleri yerine sadece Ortaöğretim Yerleştirme Puanı dikkate alınacak.

TERCİH SIRASI ÖNEMLİ
Fen liseleri, anadolu liseleri, anadolu meslek liseleri, sosyal bilimler ve öğretmen liselerine yerleştirme öğrencilerin tercih sıralaması, Ortaöğretime Yerleştirme Puanı ve Bakanlık tarafından belirlenen barajı geçmiş olmaları şartına göre yapılacak.

 Yerleşemeyen öğrenci ne yapacak?


HERHANGİ bir okula yerleştirilemeyen öğrenciler genel (klasik) liselere, herhangi bir alanda özel yeteneğe sahip ise özel yetenek gerektiren liselere (Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri) ya da meslek liselerine kayıt yaptırabilecek. Öğrenciler sınavla öğrenci alan okulların dışındaki okullara kayıt yaptırabilecekler.

 

haberzade
#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Taraklı Kaymakamı Burak Serttaş’tan Öğretmenlere Özel Mektup

Taraklı Kaymakamı Burak Serttaş’tan Öğretmenlere Özel Mektup

Taraklı Kaymakamı Burak Serttaş, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla ilçede görev yapan tüm öğretmenlere hitaben özel bir mektup kaleme aldı.
TARİHİ KONAK YENİ ROLÜYLE

TARİHİ KONAK YENİ ROLÜYLE

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın yerel paydaşlığını yaptığı, Trendyol ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde yürütülen “Yarının Köyleri” projesi kapsamında restore edilen Fenerli Konak’ta ilk eğitim gerçekleştirildi.
Taraklı Atatürk İlkokulu 3-C Sınıfı Öğrencileri ve Öğretmenlerinden Kitap Okuma Etkinliği

Taraklı Atatürk İlkokulu 3-C Sınıfı Öğrencileri ve Öğretmenlerinden Kitap Okuma Etkinliği

Taraklı Atatürk İlkokulu 3-C sınıfı öğrencileri ve öğretmenleri, Taraklı İlçe Halk Kütüphanesi’nde anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdi.
Taraklı’da “11.11 Milli Ağaçlandırma Günü” Kutlandı

Taraklı’da “11.11 Milli Ağaçlandırma Günü” Kutlandı

11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında Taraklı’da gerçekleştirilen ağaç dikme etkinliğine büyük bir katılım oldu
Okullarda ara tatil

Okullarda ara tatil

Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 20 milyon öğrenci, 11-15 Kasım'da 2024-2025 eğitim öğretim yılının ilk ara tatilini yapacak.
Taraklı’dan Lösemili Çocuklara Destek Ziyareti

Taraklı’dan Lösemili Çocuklara Destek Ziyareti

Taraklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Raşit Şahin, Taraklı Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor S. Mustafa Yılmaz ve Taraklı İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri, "2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası" kapsamında Sakarya Araştırma Hastanesi'ni ziyaret etti.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.