Geri

Kusura Bakayın Ama, Logo Meselesi

Bu bir Taraklı Kaymakamlığı Yeni Logosu Eleştiri Yazısıdır. Övgü/Sövgü yazısı değil.
Enes ÇINAR Enes ÇINAR
Yayın: Güncelleme:

Dikkat: Bu yazı, bir yazın çeşidi olarak "eleştiri" türündedir. 

Bu konuda yazmak, akıl vermek haddim mi, değil mi bilemedim.
Bir gazeteci olarak kıyısında da olsa haddim içinde olduğuna inanyorum. 
Bir grafik tasarımcısı olarak, bilen birisi haddimde olduğuna biraz daha inanıyorum,
Daha önceki logoyu tasarlayan değil ama, vektörelini yeniden çizen birisi olarak haddim olduğuna inanıyorum.
Kaymakamlığın resmî danışmanı olmadığım için de haddim olmadığına inanıyorum. 
Bu durumda 4 maddeye karşı 1 madde ile birazcık haddimeymiş.

Öncelikle 2 konu birbirinden tamamen ayrı tutulmalı, yapılmayan çalışan şey ve harcanan emek ile birlikte hedeflenen şey bir yana, ortaya çıkan sonuç bir yana.

Geçtiğimiz aylarda Tarakklı Kaymakamı olarak atanan Burak Serttaş Bey ile ayaküstü tanışmamız dışında bir araya gelme şansımız olmadı. Ancak göreve başladığı günden beri büyük bir özveri ile çalışmalarına başladığı çok net görünen bir gerçek. Bir kurumun logosunu değiştirmek de işin aslı, biraz irade gerektiren bir şey. Bence güzel bir şey hedeflenmiş, bu amacı desteklerken de sonuç olarak ortaya çıkan şey hakkında da özellikle ehil olduğum konuda, bir gazeteci olarak "Taraklı Kaymakamlığı'na Muhteşem Logo" gibi bir şey dersem, öbür tarafta bunun hesabını vermek zorunda kalabilirim.

Eski Logo Değişmeli Miydi?

Kesinlikle!... Kaymakamlık web sitelerinin merkezi ortak bir sistem olmadan önce (-ki iyi ki de oldu) Taraklı Kaymakam'lığının web sitesini yapmıştım. Var olan logonun çözünürlüğünden dolayı o logoyu üzerinden vektörel olarak yeniden çizmiştim. Eğer o logoyu değiştirme yetkim olsaydı, o dakika o logoyu değiştirirdim. 

Taraklı'nın İkonu

Çok şükür, Taraklı ikonik malzemeleri bakımından zengin bir yer. Geyve ve Pamukova'ya kıyasla çok şanslı; meyve sebze ile olacak şeyler değil. Bu açıdan Geyve ve Pamukova'nın da bu konuda çalışma yapmalarını dilerim.

Bizim bu ikonik zenginliğimiz biraz başımıza belâ olmuş gibi... Tarihi Osmanlı evlerimiz var, çınarımız var, tarağımız var, kaşığımız var, hisarımız var, doğal güzelliğimiz var. Şimdi bunları bir araya getirmeye kalkışınca, olanlar oluyor.

Göynük Güzel Örnek

Komşu ilçemiz Bolu iline bağlı Göynük. Göynük denince akla Akşemzettin gelir, Göynük Çayı gelir, Sünnet Gölü gelir, Uçak gözlem kulesi gelir. Göynük Belediyesi ikon olarak kuleyi seçmiş, "Göynük Kulesi" olmuş. Logosunda ellerinden geldiği kadarıyla kullanmışlar, akılda kalıcı bir sadelik var en azından. Ancak Göynük Kaymakamlığı biraz bu sadeliği bozarak bir de tarihi ev de ek olarak kullanmaya çalışmış. 

Logo Nasıl Olmalı

Logo yaparken genel düşünmek gerekiyor; hagi mecralarda kullanılacak, CNC keser mi, plotter keser mi, stikır olabilir mi, biblo olur mu, el sanatçıları kaşıklara oyabilir mi?... 3 saniye bakan birisi, bakmadan aklında neler kaır, en azından tasvir edebilir mi? Bunlara dikkat edilmeli.

Yeni Logo Hakkında Eleştiri

Ulaşılmak istenen amacın yerinde olmasıyla birliktei logo üzerinde karmaşa artmış. Yukarıda yazdığım "Taraklı'nın İkonu" bölümündeki tüm maddeler sıkıştırılmış. Hem daha önce de yazmıştım bu tarak konusunu; Taraklı isminin asıl kaynağı saç tarağı mı yoksa dokuma tezgâhı tarağı mı? (İp Attım Ucu Kaldı başlıklı yazımı da okumanızı tavsiye ederim, meramımı daha iyi anlayabilirsiniz. Okumak İçin Tıklayın)

 

Taraklı Şanslı Yer

Taraklı'nın yüzölçümü, nüfusu az görünebilir, ama özellikle bu konularda işin ehli çok Taraklılı var. Hem de geçmişten günümüze, günümüzden geleceğe.

Nasıl Bir Logo Nasıl Yapılabilir?

Taraklı'da bulunan okullarda, ortaokul ve liseler derecesinde bir logo yarışması yapılabilir. Logonun özellikleri hakkında yarışma şartları oluşturulabilir. Bu yarışmaya giren loglolar anket yoluyla ankete katılan vatandaşlarca oylanmalarının yanında bu işin ehli kişiler juriğinde eleştiri - revizyon notlarıyla değerlendirilebilir ve nihai sonuca ulaşabilir.

Sonuç Olarak...

Yukarıda da yazdığım gibi, öylesine masada oturup zaman geçirme peşinde değil, Taraklı'nın derdinde, Taraklılı'nın derdinin derdinde kolları sıvayan Kaymakam Burak Serttaş'ı tekrar takdir ediyorum. Taraklı Ajans olarak konu ile ilgili oluşturulacak bir organizasyona destek olmaktan mutluluk duyacağımız da belirtmek isterim.

#tarakli-logosu #tarakli-kaymakamligi #burak-serttas #kaymakamlik-logosu #tarakli-kaymakamligi-logosu #enes-cinar #enes-cinar-makale #logo-meselesi

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.