Ramazan Geldi, Hoş Geldi…
Bektaşi’ye sormuşlar.
—Ramazanla nasılsın?
Cevap vermiş Bektaşi
--- Pekiyiyiz erenler, ne fakir mübareği incitiyorum, ne de o fakire dokunuyor.
Ramazan ayının tüm güzelliklerini yaşamayı umut ederken yerel seçim çalışmaları bu sene de Ramazan ayına farklı bir boyut kazandıracak.
Partilerin Belediye Başkan adayları ve meclis üyesi adayları her akşam iftardan hemen sonra mahallerde vatandaşlarla buluşmak üzere önce mahalle camiinde teravih namazı kılıp daha sonra mahalle kahvesinde vatandaşlarla bir araya geliyorlar. Adaylar kendilerini anlatıp Taraklı için gerçekleştirecekleri projeler hakkında bilgi veriyorlar.
Gofret-Fıstık Geleneği
Devam Ediyor…
Siyasilerin Ramazan ayında mahalle ziyaretleri oldukça keyifli geçiyor.
Adayların kendilerini ve projelerini anlatması sona erdikten sonra toplantı salonunun havası birden değişiyor. Tüm masalara gofret fıstık ve kaba şeker dökülüp çay ile birlikte yeniliyor. Bu esnada yapılan konuşmalar sohbet esnasında ve keyifli geçiyor. Bu nedenle tüm parti teşkilatlarını ve adayları konuşmaları dinleyenleri takdir ediyorum. Burada bir parantez açarak tüm mahalle sakinlerini ayrıca takdir ediyorum. Mahalleye gelen siyasileri düzgün bir şekilde hizaya girerek karşılıyorlar yine aynı şekilde program sonunda hizaya girerek adayları ve yanında gelenleri uğurluyorlar.
Kadirşinaslık budur,olması gerekende budur.
Yunuspaşa Camii…
Değerli Okurlar,
Restorasyonuna geçen yıl başlanan Yunuspaşa Camiinde restorasyon çalışmalarının ağır aksak gittiğini daha önceki yazılarımda belirtmiştim.
Maalesef Yunuspaşa Camii yanından her geçişimde içim sızlıyor. Çalışmalar neden durdu bilmiyorum. Bir an evvel başlatılmalı ve tamamlanmalıdır.
12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve M.Akif Ersoy´u Anma Günü
12 Mart 1921 tarihinde TBMM´de yapılan oylama sonucunda Mehmet Akif´in şiiri, İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy, verilen kendisine verilen ödülü "Ben bu şiiri para için yazmadım." diyerek Türk ordusuna bağışlamıştır. Mehmet Akif, İstiklal Marşı´nı kitabı Safahat´a niçin koydurmadığı sorulduğunda "O benim değil, milletimindir." cevabını vermiştir.
İstiklal Marşı´nın bestelenmesi için yarışma düzenlenmiş, bu yarışmaya 24 besteci katılmıştır. 1924 yılında Ankara´da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay´ın bestesini kabul etmiştir. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930´da değiştirilerek Cumhurbaşkanlığı Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör´ün hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konmuştur.
Millî marşımız, milletimizin hiç değişmeyen bağımsızlık karakterinin yakın çağdaki büyük tezahürü olan ve Mustafa Kemal ATATÜRK önderliğinde gerçekleştirilen Kurtuluş Savaşı içinden çıkmıştır. Millî marşımız, Türk milletinin "medeniyet denilen tek dişi kalmış bir canavar" tarafından yok edilme niyet ve teşebbüslerine karşı verilmiş bir kavganın içinden doğmuştur. Onun için adı "İstiklal Marşı"dır.
Mehmet Akif, son günlerinde, hasta yatağında yatarken kendisine İstiklal Marşı için "Acaba yeniden yazılsa daha iyi olmaz mı?" diye bir soru sorulmuş. Akif'in şu cevabı, bu marşın neyin destanı, neyin mahsulü olduğunu anlatacak bir vecizedir:
"O şiir bir daha yazılamaz, onu ben de yazamam; onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. Allah, bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın."
Haftaya görüşmek üzere hayırlı Ramazanlar diliyorum
#ramazan-secim #gofret #fistik