Kurban Bayramı Gelirken
“KURBAN ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR"
1-Kurbanlılar, 3285 Sayılı Hayvan Sağlık Zabıtası Kanununa göre hayvan giriş ve çıkışlarının yasaklandığı yerlerden alınmamalıdır. Menşei ilçe dışı olan hayvanlar için, hükümet veterineri tarafından verilmiş veteriner sağlık raporu, ilçe içi olan hayvanlar için muhtarlar tarafından verilmiş menşei belgesi hayvan sahibinden istenmelidir. Bu belgeleri olmayan hayvanlar kesinlikle satın alınmamalı ve derhal kolluk kuvvetlerine bildirilmelidir.
2-Büyükbaş hayvanların kulaklarında küpe olmalıdır.
3-Kurbanlık hayvanlar; yıllık Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Programı kapsamında belirtilen hastalıklara karşı, mücadele esasları doğrultusunda aşılanmış olmalıdır.
4-Kurbanlıklar sağlam yapılı, hareketli, yapağıları ve kılları parlak görünümde olmalı, mukozalarda solgunluk, kızarıklık veya sararma görülmemeli, vücudun bütününde uygunluk olmalıdır.
5-Kurbanlıklar İlgili kurumların izin verdiği pazarlardan alınmalı, ruhsatlı kesim yerlerinde ve ilgili kurumların izin verdiği yerlerde kesilmelidir.
6-Kesimler kesim işinde tecrübeli kişilere yaptırılmalıdır.
7-Kan bağırsak gibi ekonomik değeri olmayan artıkları gömülerek imha edilmeli veya belediye ekiplerine teslim edilmelidir.
8-Deriler ekonomik değere sahip olduğundan zayi edilmemeli tuzlanarak toplama yetkisi olan kurumlara verilmelidir.
9-Kurbanın karkasında ve sakatatında herhangi bir hastalık belirtisi (sarılık, morluk, kist, ödem, normal olmayan bir görüntü) olması durumunda veterinerlere muayene ettirilmeden tüketilmemesi gerekir.
#