Çerbonbil'in kanser faciası büyük
Konuyla ilgili bir rapor sunan Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu üyesi Rebecca Harms, BM uzmanlarınca hazırlanan ve ölü sayısının yaklaşık 4 bin olarak tahmin edildiği bildirilen raporunun geçen Eylül'de yayımlanmasının ardından bir araştırma yapılması talebinde bulunduklarını belirtti.
İngiliz bilimadamları Ian Fairlie ve David Sumner tarafından yapılan araştırmada, ''kanser nedeniyle meydana gelen ölüm vakalarının sayısının kuşkusuz hiçbir zaman kesin olarak bilinemeyeceği'' ifade edilerek, ancak bu sayının 30 bin ila 60 bin arasında olabileceği iddiasında bulunuldu.
Birçok Avrupa ülkesinin faciadan etkilendiğine değinilen araştırmada, yakıt partikülleri ve uçucu nükleid maddelerin önemli oranda yoğunlaştığı ülkelerin Belarus, Rusya ve Ukrayna olduğu, uçucu partiküllerin yarısından fazlasının bu ülkelerin dışına düştüğü vurgulandı.
Bu arada Ukrayna Sağlık Bakanlığı, 428 bini çocuk olmak üzere 2,4 milyon Ukraynalının faciayla ilgili farklı sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduklarını açıkladı. BM uzmanlarınca hazırlanan bir raporda, Çernobil felaketinin sonucunun abartıldığı ve ölü sayısının aslında yaklaşık 4 bin olarak tahmin edildiği bildirilmişti.
Uluslararası çevre örgütü Greenpeace (Yeşil Barış) gibi çevreci kuruluşların tepkisine neden olan raporda, facianın çevreye etkilerinin tahminlerin çok altında olduğu, patlamadan hemen sonra bölgeye acil gönderilen askeri ve sivil ekipler ile santral çalışanları ve bölge sakinlerinden oluşan 200 bin kişinin dahil olduğu toplam 600 bin kişiden fazla insanın radyoaktiviteye maruz kaldığı ifade edilmişti. Raporda, bu insanların 4 bininin öldüğünün tahmin edildiği kaydedilmişti.
AA
#