Türk Yolu Gazetesi - 1936
Değerli Okuyucular;
Sizlere bu yazımda 8 Aralık 1936 yılında “Türk Yolu” Gazetesi’nde Rıfat Yücel tarafından kaleme alınmış makaleyi aktaracağım. Öncelikle bu makaleyi bize sunan Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman’a teşekkür ediyorum.
“Kendi Küçük Ruhu Büyük TARAKLI”
1936 yılında yeşil, ormanlık ve birbirine benzemeyen tepelerin ortasında ve çam ağaçları ile çevrilmiş şirin Taraklı kasabasında bulundum. Ben bu kasabayı dünyanın en güzel yerlerinden sayarım. Coğrafi güzelliği ve şirinliği nasılsa haklıda öyle temiz Türk kanı ile yoğrulmuş ve çevresi Öz Türk oğulları ile dolmuştur.
Gerek kasabada gerekse köylerinde her görüştüğüm kimsede bir sıcaklık ve yakınlık his olunmaktadır. Milli savaşta Atatürk’ün Kocaeli grubuna geçtiği ve Ankara’ya döndüğü sırada Beypazarı’ndan Taraklı halkına
“- Kendi küçü , ruhu büyük Taraklı”
Diye telgraf çekmiştir.
Milli mücadele’de maddi ve manevi olarak doğrudan doğruya milli varlığa bağlanmış olan bu halk ,devrim tarihinin de öz evlatlarıdır.400 haneli bu küçük kasaba bu günün varlığında da geri kalmış değildir.Kudretinin yetiştiği kadar çalışmaktadır.Kasabada muhtar odası olduğu gibi diğer teşekküllerden Cumhuriyet Halk Partisi, Ocak ve Nahiyesi,Kızılay, Çocukları Koruma,Hava Kurumu ve 160 mevcutlu Gençler Birliği ve Avcılar Birliği kurumları vardır.Haftada bir gün Pazar kurulmakta ve bu pazarda 5-6 bin kişinin alışveriş ettiği söylenmektedir.Yine kültür sahasında da ilerlemiş bir halde olduğunu okullarda okuyan çocukların zekasından anlaşılmaktadır.
Öğretmenlerin çocuklara sorduğu sorulara karşı hemen onda sekizi elini kaldırmaktadır. Gerek öğretmenler ve gerekse çocukların çalışmaları takdire değerdir. Bütün sınıflar doludur.Yalnız köylerde mektepleri olmadığından orada metruk bir boş binanın gece mektebi yapılmasına başvurulmuştur.Bu dilekleri uygun bir dilektir.
Bu memleket halkının en çok acele isteği yoldur. Bu isteklerinde pek haklı oldukları herkesçe kabul edilecek işlerdendir. Her kimi görseniz yolun tamirini istemektedir. Zira Geyve –Taraklı yolu eski bir yoldur. Zannedersem bu yol bin üç yüz tarihinde yapılmıştır. Bu yolun tamiri geçen yıllarda epey yapılmış ise de yapılmayan geri kalan yerleri de taşı kırılmış halde beklemektedir. Bunun en uzun yeri
Taraklı üç nehrin birleştiği bir kasaba ise de bu arak sular içmeye uygun bir su olmadığından yeniden bir memba suyu getirme girişimindedirler. Bunun için boruları da kısmen alınmış ve geri kalanı da alınmak üzere olduğundan suyu getirmek için valilikten su mühendisi istemişlerdir. Vali Bey Hamit Oskay bu teşebbüslerini temin için icap eden kolaylığı göstermiş ve bizzat Taraklı’ya geleceğini vaat etmiştir. Kendi küçük ruhu büyük TARAKLI bunlardan başka daha pek çok işleri başaracaktır.
Rıfat YÜCE
Türk Yolu Gazetesi/ 8 Aralık 1936 (s–1) No:458