Mevlit Kandili
Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Mevlit kandilinin içinde bulunduğu hafta, 1989 yılından itibaren Kutlu Doğum Haftası olarak kutlanmaya başlanmıştır.
Peygamberimiz 20 / Nisan / 571 yılında, Kameri aylardan Rabiulevvel ayının 12. Pazartesi günü Mekke’de dünyaya gelmiştir. Onun doğumu insanlığın kurtuluşu ve aydınlık bir geleceğin başlangıcı olmuştur.
Peygamberimizin doğduğu asırda dünyada cehalet- zulüm ve haksızlık hâkimdi. Bileği güçlü- kılıcı keskin-mali durumu kuvvetli olan daima haklıydı. İnsanlar köle pazarlarında mal gibi alınıp satılıyor. Kadına eşya gözüyle bakılıyor. İçki su gibi içiliyor. Gelecek fala bakılarak belirleniyordu. Mal-can ve namus güvenliği yoktu.
Canab-ı Hak, insanoğlu doğru yoldan saptığı zaman onları hidayete sevk edecek mutlaka bir elçi, bir peygamber görevlendirmiştir. İşte sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) de böyle bir atmosferde dünyaya gelmiştir.
“Meryem oğlu Hz. İsa şöyle söylemişti: Ey İsrail oğulları! Ben size gönderilen Allah’ın bir peygamberiyim. Benden önce Tevrat’ın tasdikçisi- Benden sonra gelecek bir peygamberin müjdecisi olarak gönderildim ki, o peygamberin ismi Hz.Muhammed’dir.” (Saf/6)
O, Âlemlerin Rabbinden Âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir. O, bir fazilet güneşi ve hidayet meşalesidir. Asırlara sığmayacak inkılâpları kısa bir zaman içersinde gerçekleştirmiştir. Dünyaya insanlık-adalet ve medeniyeti getirmiştir.
O, yüzyıllarca gerçekleştirilemeyen hakkı-hukuku-hürriyeti-eşitliği-demokrasiyi ve insan haklarını bir solukta dünyaya yerleştirmiştir. Cehalet asrı, saadet asrına dönüştürmüştür.
Peygamberimiz sadece bir kavme bir millete peygamber olarak gönderilmemiştir. O, bütün insanlığa gönderilen evrensel bir peygamberdir.
“Biz seni bütün insanlığa müjdeleyici ve uyarıcı olarak gönderdik”.(Sebe/28)
Bütün insanlık âlemine hidayet rehberi olarak gönderilen yüksek şahsiyetli bir peygambere ümmet olmak bizler için ne büyük bir şereftir.
Bütün varlıklar onun dünyaya gelişini coşku ve sevinçle karşılıyor. Bakınız Süleyman Çelebi bu durumu şöyle tasvir ediyor:
“Yaratılmış cümle oldu şaduman,
Gam gidip âlem yeniden buldu can.
Cümle zerrati cihan edüp nida,
Çağrışu ben dediler ki merhaba,
Merhaba ey! Ali sultan merhaba,
Merhaba ey! Kani irfan merhaba.”
İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen sevgili peygamberimizin doğum yıldönümünü kutlamak, onun yüksek ahlakını anlamak ve onun sünnetine uymakla mümkün olur.
Bu gece Müslümanlar arasında büyük bir coşku ile kutlanmakta, sevgili peygamberimiz derin bir saygı ile anılmaktadır. Onun ahlak ve fazilet dolu hayatını öğrenmek ve kendimize örnek almak en asli görevimizdir. İşte o zaman onun sevgisini ve hoşnutluğunu kazanabiliriz.
Kandil geceleri İslam’ın ilk zamanlarında yoktu. Hicretin üçüncü asrından sonra kutlanmaya başlanmıştır. Türklerde ise ikinci Selim’den itibaren kutlanmış, minarelerde kandiller yakılmıştır. Bundan dolayı böyle mübarek gecelere kandil gecesi denilmiştir.
Peygamberimizin dünyaya teşriflerini anarken onun üstün şahsiyetini ve güzel ahlakını tanımaya, getirdiği evrensel mesajı anlamaya çalışalım. Mevlit kandilinin aydınlığı ile gönüllerimizi aydınlatalım.
Gününüz aydın olsun! Gönlünüze huzur dolsun! Duanız kabul olsun! Kandiliniz mübarek olsun!
#