Geri

Taraklı Turizm Tarih (ta-tu-ta)

Ben yazımın başlığını Taraklı Turizm Tarih diye koyup, birde esprisine bunu kısaltıp parantez içinde (ta-tu-ta) dedim ama bu kulağa hoş gelen ve çok çabuk ezberlenecek tatuta bizim değil. TA-TU-TA, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından Tarım – Turizm – Takas başlığı altında yürütülen Ekolojik Çiftlik ziyaretleri programının kısa adıdır.
Yayın: Güncelleme:
Özel bir televizyon kanalında, sürekli takip ettiğim belgesel niteliğinde bir program var. Geçen akşam yine ilgiyle izledim. Programda Burdur ve yöresinin çiftçiliği anlatılıyordu. Ayrıca turizm yapılanması, oradaki antik ve otantik görüntülerle dile getiriliyordu. Ben böyle yöresel programlar izlerken, hemen Taraklıyla mukayese ederim.

Ben yazımın başlığını Taraklı Turizm Tarih diye koyup, birde esprisine bunu kısaltıp parantez içinde (ta-tu-ta) dedim ama bu kulağa hoş gelen ve çok çabuk ezberlenecek tatuta bizim değil. TA-TU-TA, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından Tarım – Turizm – Takas başlığı altında yürütülen Ekolojik Çiftlik ziyaretleri programının kısa adıdır.

Program, Türkiye’de kimyasal katkı maddeleri kullanılmadan organik tarım yöntemleri ile sağlıklı üretim yapılan çiftliklerin tanıtımını ve yaygınlaştırılmasını amaçlamaktadır. Ve çiftçilerde bu derneğin üyeleri. İşte o programda kameralar bir anda otları deste yapan bir İngiliz kızına yöneliverdi. Burdur'un Ağlasun ilçesine bağlı bir köyde, bir çifçi ailenin yanında 15 gün kalacakmış bu ingizliz bayan. İşte bu fırsatı, bu köprüyü az önce tanıtımını yaptığım tatuta derneği sağlıyor. Gelen yabancı turistler kaldıkları ailelerin yanında eğer çalışacaklarsa oda ücreti ödemiyorlar. Yok eğer "biz gezmeye geldik" derlerse geceliği 20YTL karşılığında ailelerin yanında kalabiliyorlar. İngiliz bayanla yapılan söyleşide; Türklerin kültürünü öğrenmeyi çok istediğini, bu vesileylede sadece çiftçilik değil diğer kültürel faaliyetlerinide öğrendiğini belirtti.

Bu derneğe üye olan çiftliklerin bulunduğu yerler arasında SAKARYA'nın Maksudiye köyüde var.ben kimlerin katılabileceğini, ziyaret tarihlerini buraya yazmıyorum. Hepsi internette mevcut.

Antalya'da turizm konusunda çok mesafe katetmiş durumda. Bu yıl şu ana kadar gelen turist sayısı on bin civarında. Ben bundan bşir kaç yıl önce Antalya'ya gittiğimde Antalya'nın insanlarının, artık turizm bölgesi olduğundan mıdır, nedir! çok sıcak kanlı olduklarını, misafir perver olduklarını gördüm.

Peki Taraklı turizmin neresinde. Öyle biz yılda Antalya gibi on bin turist falan beklemiyoruz. o Kadar da değil! O kadar misafiri nasıl ağırlayacağız? Çünkü bizim bırakın on bin'i, on tane misafiri ağırlayacak bir yerimiz yok. Bende diyorumki; Taraklı köyleri bilhassa tatuta'ya üye olsave bu amaçla Taraklıya turist gelse çok iyi olur. 

Peki bizim tek sorunumuz Taraklıda turisti ağırlayamamak mı? Hayır. Az önce Antalyalıların turiste yaklaşımından bahsetmiştim. Hemen burda bana "Dur bakalım biz misafir perver bir ilçeyiz" demeyin sakın, bu iş görünürde sadece misafir perverlikle bitmiyor. Taraklıda çok sık rastlanan bir şeydir bilmem sizlerde dikkat ettiniz mi? Biri Geyve'den doğru gelirken, durupta yolda bir çocuğa veya birine "Göynüğe daha var mı?" diye sorsa ya da "Göynük ne tarafta kalıyor" diye sorsa. alacağı cevap çok ilginç oluyor. Ne mi? Bizim hemşerinin ağzı bile oynamadan bir kafa hareketiyle ileriyi gösteriverir. Vyahutta "dey urda" der ve keser bitirir. Şive komikliği olsun diye yazmadım bu örneği. Gerçekten vahim bir durum. Bizler üzengeçliğimizi her ne kadar lakaplara, günlük konuşmalara dökdüysek bu rehavetimizi bir yabancı yanında da yapıyoruz.

Turizm deyince illa ayağımıza beklemek gerekmiyor bazı şeyleri. Bziler onların ayaklarına gidebiliriz. Vitrine çıkabiliriz. Biliyorsunuz deplasmanlarda atılan bir gol iki gol avantajı sağlıyor. Bizlerde deplasmanlarda aramalıyız bazen kısmetimizi. Mesela Ankarada Kültür merkezini kiralayıp, her yılın belirli ayında bir hafta boyunca TARAKLI GÜNLERİ diye bir sergi açabiliriz. Bu vesileyle bizim yemeklerimizi, el emeği göz nuru emeklerimizi başkalarına gösterme fırsatımız olur. Gelenleride Taraklılı olarak bizler ağırladık mı, masrafıda aza indirmiş oluruz.

Olmaz diye bir şey yok. Yeterki bir başlangıç yapılabilsin. Taraklımız her zaman her şeyin en güzeline layıktır.

TEŞEKKÜR: geçen ki yazımın altında şiirlerime ulaşacağınız linki yazmıştım. Çok sayıda ziyaretçim oldu. Yorum bırakanlarda olmuş, puan verenlerde olmuş.Bu ilginizden dolayı sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Türkiye genelinde yirmibin şair arasında ilk yüz'e girmeme az kaldı. Beni güçlendireceğinizden eminim. Aşağıya linkimi yine ekliyorum. Saygılarımla


ŞİİRLERİME AŞAĞIDAKİ LİNKTEN ULAŞABİLİRSİNİZ

http://www.antoloji.com/siir/sair/sair.asp?sair=24615

 

 

 


#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

saime
4.07.2008 / 01:20:25
ufuk kardeşimiz yine sadece laf değil fikir üreterek yardımcı olduğunu görüyorum kutlarım.Bir televizyon programında dikkatimi çekmişti bu etkinlik. Çiftlik hayatında sadece organik tohumların kullanıldığından bahsediliyordu. Eskiler toprakla uğraştıkları için hep sağlıklı ve dinç olmuşlar.çiftliklerde organik tarım yapılıyor.Zaten TaTuTa projesinin bir nedeni de organik tarım yapanları maddi ve manevi olarak desteklemek, topraktan iyice koparıldık ama gereken ilgiyi gösterecek olanlar da bizleriz.Yani daha az boş verip , daha çok umursamalıyız. Ulkemizde olan guzel prorejeleri okuyunca icim ısınıyor.Bu projeye dahil şimdilik 71 çiftlik bulunmakta. Türkiye'nin farklı illerinde hem güzel yerleri görme fırsatı yakalıyor hem de çok keyifli vakit geçirebiliyorsunuz.bazı yazılara sadece teşekkür yeterlidir.Çünkü bazı yazılar yorum yapılmayacak kadar doyurucu ve güzeldir.BU yazıda öyle,üretim anlamında çok güzel ve uygulanabilir bir proje sunuyor.tşkr ler ufuk kardeşimize
Nevzat akay
13.07.2008 / 14:32:18
Ufuk kardeşim .Nilüfer Turizm yolculuk yapıyordum Nilüfer Turizmin sponsorluğunda çıkan GEZGİN Haziran 2008 tarihli dergisini okurken 23.sayfada Kimine göre İpek Yolu,Kimine görede Krallar Yolu Taraklı yazınızı okudum.Kaleme almış olduğunuz yazıyı okurken bir kere daha Taraklılı olmaktan ve Taraklıda oturmamasına rağmen Ufuk kardeşimin Taraklı için ne kadar uğraş vermesinden Gurur duydum.Ufukcum bizlerin yapmadığını sen başarmışsın ve dergide Taraklımızı çok güzel tanıtmışsın.Sana ne kadar Teşekkür etsek azdır.Devamının dileği ile.Nevzat AKAY
alper tursun
17.07.2008 / 02:15:34
ufuk abimiz gerçekten fikirleriyle, yaptığı yorumlarıyla,espirileriyle insanların adı gibi(ufuk) ufkunu genişletmeye yol açmiştır.yol açmıştır sözcüğü türkçede olumsuz olarak kullanılsada.ben anlatım bozukluğu yaparak yazmak istedim.ufuk abi gerçekten düşüncelerin aydın fikirlerin turizm adına öne sürdüğün icraat adına güzel beyanlar.taraklıyı yeni yeni ufuk abimizden öğreniyoruz ama taraklı için ne kadar uğraştığı kesin ve bariz.inş taraklığı bize sevdirir ve bizde benimseriz.ufuk abimiz canımız herşeyimiz sonsuz teşekkürlerimi iletiyor ve güzel yazılarını bekliyoruz.başarılar abicim.
mesut uzelli
17.07.2008 / 18:36:03
Yüreği sevgi dolu kardeşim yine can alıcı yerlere dokunmuşsun,Eğer taraklımızda girişimcilik ruhu biraz mevcut olan kişiler varsa senin bu yazını okuduktan sonra bir an önce işe ballamaları gerek ,sencede öylr değilmi.gözlerinden öperim.selam ve dua ile........
fuck us
8.01.2009 / 13:18:43
do you fuck me from beypazarı in ank. we are sons of bitch and we are from beypazarı

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.