Geri

Müfettişler Okutan Dönemine Çok İyi Baksınlar

Sezai MATUR Sezai MATUR
Yayın: Güncelleme:

12 Mülkiye müfettişi, İçişleri Bakanlığı'na bağlı kaymakamlıklar, belediyeler ve kurumları denetliyorlar…
Müfettişler en son Valilik'te incelemelerde bulunacaklar…
Müfettişlerin incelemeleri son 3 yıllık dönemi kapsıyor…
Ben müfettiş arkadaşlara çok yorulmamaları için bazı konu başlıkları vermek istiyorum…
Bu konuların tümü de şimdi Trabzon Valisi olan Nuri Okutan dönemiyle ilgili…
1- Yazlık'ta Şeker Enstitü'nden alınan yerin kiralama ihalesi: 6 buçuk milyon YTL'ye satın alınan arazinin yıllık toplam kira bedeli nedir? Bu araziyi daha önce süs bitkiciliği işiyle uğraşanlar mı kiralamıştır? Kiralama işlemi usulüne uygun bir şekilde mi gerçekleştirilmiştir? Devlet bu işten ne kadar zarar ettirilmiştir?
2- Adliye'deki Türk Japon Köyü arazisinin Sakarya Fidancılık'a verilmesi: Depremde Türk Japon Prefabrik Köyü olarak kullanılan 120 dönümlük arazi ihalesiz ve bedelsiz olarak Sakarya Fidancılık'a nasıl verildi? Milli Emlak'a ait geçici iskan amacıyla Valiliğe tahsis edilen arazinin bedelsiz bir şekilde Sakarya Fidancılık'a verilmesi hangi mevzuat dahilinde gerçekleştirildi? İdarede " Ben yaptım oldu" anlayışı doğru bir anlayış mıdır?
3- 2. OSB'de Arçelik firmasına ait yerin durumu: Hendek'teki 2. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Arçelik firmasına ait 140 dönümlük arazinin, üzerinde proje uygulanmadığı için geri alınması gerekirken, neden firmaya yeni fırsatlar verildi? Orada diğer firmalara karşı acımasız davranan idare Arçelik firmasına karşı neden fazlasıyla müsamahakar davrandı?
4- Koç Grubu'yla ilişkiler: Vali Nuri Okutan'ın Arçelik grubuna sağlanan bu avantaj dışında Koç Grubu'yla başka ne gibi ilişkileri vardı? Örneğin Koç Grubu'na ait TÜPRAŞ'ın Sapanca Gölü'nden yasa dışı bir şekilde su almasına neden göz yumuldu?
5- Silah ruhsatlarından alınan paralar: Vali Nuri Okutan döneminde verilen silah ruhsatları karşılığında eğitime katkı payı adı altında 5 bin YTL alındığı bilinmektedir. Bunu bizzat kendisi katıldığı bir TV programında söyledi. Okutan döneminde 200'e yakın silah ruhsatı verilmesine rağmen, eğitime katkı amacıyla açılan hesapta sadece 400 YTL toplanmış olması manidardır. Eğer müfettişler silah ruhsatı alanlardan örnekleme yöntemiyle 10 kişi seçip bunların dosyalarını incelemeleri durumunda çok ilginç bilgilere ulaşabileceklerdir. O dönem başka illerde ikamet eden bir çok kişinin Adapazarı'na gelerek silah ruhsatı aldıkları çok konuşulan bir bilgiydi.
6- Özel İdare aracılığıyla kum ocaklarına kesilen cezalar: Sakarya nehri kıyısında bulunan çok sayıda kum ocağıyla ilgili 2 buçuk milyon YTL'ye aşkın ceza kesildi. Bu cezaların bir bölümünü tahsili mahkeme kararıyla geciktirilirken, bir bölümü ise idarenin tasarrufuyla tahsil edilmedi. İdare hangi kriterlerle bu tasarrufta bulundu? Sahte evrak düzenleyerek kum ocağı ruhsatı almaya çalışan firmaya nasıl ruhsat verildi?
7- Okul öncesi eğitimde, rakamların şişirilmesi: Okul öncesi eğitim istatistiklerinde yanıltıcı rakamlar kullanılarak kamuoyu yanıltıldı. Bunun sonuncunda Koç Vakfı Grubu'ndan 100 bin YTL ödül alındı. Bu yanıltma kamu idaresinde suç mudur, değil midir?
8- SAKÇEV olayı: Sakarya Çevre Vakfı bünyesinde kurulan laboratuar faaliyetlerinden devlet büyük zarar etmiş, yanlış uygulamalar nedeniyle devletin itibarı zaafa uğratılmıştır. Örneğin Boshoku firmasıyla yapılan anlaşmaya uyulmamış, oradan tahsil edilen paranın karşılığı işlem yapılmamıştır. Bu işlerin sorumlusu kimdir? Sorumlu halen tutuklu olan Vali Yardımcısı mıdır, O'na bu görevleri veren Vali midir?
9- Konak arazisi olayı: Vali Konağı'nın bulunduğu arazinin bir işadamına grubuna devri konusu bugün yargıya intikal etmiş durumdadır. Konuyla ilgili olarak Vali Yardımcısı tutukludur? Söz konusu işadamlarıyla, arazi karşılığı okul ve konak yaptırma anlaşmasını kim yapmıştır? İşadamlarıyla muhatap olan kimdir? Tutuklu olan Vali Yardımcısı'na, arazinin imar sorunlarının çözümü için Büyükşehir Belediyesi'nde o dönem genel sekreter yardımcısı olarak görev yapan Rıdvan Duran'la temas kurmasını kim emretti?
10- Müteahhitlerden zorla para alınması: Yasal olarak gerçekleştirilmiş ihaleleri kazanan ve TC yasalarına uygun bir şekilde faaliyet gösteren müteahhit firmalar üzerinde baskı kurarak bir şekilde hibe para alınması mevzuatlara uygun mudur? Alınan bu hibeler nedeniyle iflas etmiş müteahhitler var mıdır? En son Camili'deki Kapalı Spor Salonu'nun yapımını üstlenen Medeni Yılmaz'la temas sağlanabilir.
Şimdi bazı okurlar, Vali Hüseyin Atak'la ilgili müfettişlik bir konu olup olmadığını sorabilirler.
Muhtemelen Atak'la ilgili de soruşturulması gereken konular olabilir…
Ancak şu an için bu bilgilere sahip değilim…
Yukarıda Okutan dönemiyle ilgili düştüğüm notların büyük bölümünü, kendisi görevdeyken yazmıştım…
Bir bölümü de daha sonra yazılmıştı…
O yüzden "gidenin arkasından yazmış" gibi düşünülmesini istemiyorum…
Ben sadece herkesin tüm icraatlarından sorumlu tutulmasını istiyorum.

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.