Söz ettiğim aile benim ailemdir. Yörede eski usullerde tek helva üreten imalatçı olduğumuz için bu gün sizlere helvadan söz edeceğim.
İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:
Şimdi sanayileşmiş ama eski usullerle yapılması unutulmuş mesleklerden biri de helvacılıktır. Yurdun çeşitli şehirlerinde helva imalatı yapanlar vardır. Taraklı’da da “Kömürcüoğlu” olarak bilinen ve eski usulde helva imalatı yapan bir aile vardır.
Evet, Sevgili Okuyucular;
Söz ettiğim aile benim ailemdir. Yörede eski usullerde tek helva üreten imalatçı olduğumuz için bu gün sizlere helvadan söz edeceğim.
Tahin Helva:150 derecede kaynattıktan sonra, çöğen suyu katılımı ile çarpılmak suretiyle beyaz bir şeker ağdası elde edilir. Buna tahin katılır ve istenen kıvama gelene kadar yoğrulur. İçerisine çeşidine göre fındık , fıstık ,ceviz veya kakao ilave edilir.Daha sonra istenen kalıplara dökülerek soğutulur. Özellikle kış aylarının vazgeçilmez bir tatlısı halini alır. Besleyici ve doğal gıdadır.
Tahin: İyi kalite susam tohumları sıra ile eleme, kabuklarının soyulması ve ayrılması işlemlerinden sonra 150–200 derecede 2- ile 3 saat arasında kavrulur. Daha sonra oda sıcaklığına inene kadar bekletilir. Ardından ezilmek suretiyle hiçbir katkı ve koruyucu madde içermeksizin tahin elde edilir.Tamamen doğal olan tahin çok açık krem renginde akıcı bir gıda maddesidir..Kahvaltıda unlu mamullerde tüketildiği gibi içerisine pekmez karıştırılarak yüksek besin değerine sahip bir tatlı olarak ta tüketilmektedir.
Eskiden Taraklı çarşılarında helvacı dükkânları varmış. Bu dükkanlar fırıncılar gibi veya yarı lokanta gibi görev yaparlarmış Pazara gelen köylü öğle yemeğinde helva ve ekmek ile karnını doyururmuş. Bu günkü gibi her zaman çarşıdan ekmek alma usulüde yok.Köyden getirdiği iki dilim ekmek ve bir salkım üzüm en yaygın öğle yemeği imiş. Ben işyerimizde çok iyi hatırlarım.Öğle vaktinde dükkanımız silme helva müşterisi olurdu.Masalar dolu olurdu.Helva sağanlarına Köpük Helva koymaya yetişemezdik..O gün pazara çocuğunu getiren öğle yemeğinde helva yedirirdi.Köpük Helvasının üzerine birazcıkta tahin döktürüp sıcacık pide veya köyden getirdiği ekmek ile iyi bir ziyafet çekerdi.
Köpük Helvası Taraklı’ ya özgü helva türüdür. Aslında bir çok yerde yapılmasına rağmen hakikaten Taraklı’ da ki helvamız çok farklıdır.
Çöğen suyunun kaynatılması ve karıştırılmasından sonra hazırlanan şerbetin de ilave edilmesinden yapılır. Şükürler olsun dedemizden kalan bu helvacılık mesleğini sürdürebiliyoruz. İnşallah babamızın bizlere öğrettiği usullerde helva imalatı yapmayı sürdüreceğiz. Ailemizin fertleri olarak Taraklı’da tahin helva ve köpük helva imalatını sürdürdüğümüz sürece kültürcü tarihçi dostlarımız “Helva Sohbetleri” ni yazmaya kıymetli televizyoncu ve fotoğrafçı dostlarımız da çekmeye görüntülemeye devam edeceklerdir.
BİZ “HALVA” DEMESİNİDE BİLİRİZ “HELVA” DEMESİNİDE Malumunuz Türkçede telaffuz hataları çoktur. Bu telaffuz hataları birazda ağız alışkanlıklarından ortaya çıkıyor..Neyse !! Adamın biri “helva” ya “halva” diyormuş. Bir dostu kendisini ikaz etmiş. “-Aramızda neyse ama yabancı misafirlerin yanında “helva” yı “halva” diye söylemen, garip karşılanıyor.” diye konuşmuş. Arkadaşı da şu cevabı vermiş. “-Biz “halva” demesini de biliriz “helva” demesini de
Hepinize Taraklı’dan en derin selamlarımla…Şen ve esen kalın.
İzzettin abi, önceleri pazar sizin dükkanın önündeki merdivenlerde kurulurdu, hatta kültür evi hükümet binası idi, o dönemi (eski hükümet binasını) az da olsa hatırlıyorum, sizin imalatınız köpük helvaların imalatı; sizin de dediğiniz gibi farklı olduğu için, bir ara BİM marketlerde köpük helva satılmakta iken ben de köpük helvası aldım BİM marketten, (O zaman Afyon da oturuyordum eşimin ve benim işim sebebi ile) tadı nasıl diye yedim ama helva lokum tozu kokuyordu yiyemedim...:)
Kadir DEMİR
5.08.2008 / 10:48:58
Acaba nasıl yapılıyor diye yıllardır merak eder dururdum.Verdiğin bilgi için teşekkürler.Gerçekten KÖMÜRCÜOĞLU köpük helvasının üstüne yok.Vaktiyle ticaretini de yapmıştık.Şimdilerde de her geliş gidişte alıp eşe dosta ikram ediyoruz. Abicim ticari bağlamda yöreyi aştığınız ortada.Biraz daha büyüyerek dışarı açılsanız diyorum.Hem üç beş aileye iş-aş vermiş olursunuz hemde ilçemizin reklamını yapmış olursunuz.Hali hazırda iyi bir iş yani,büyümeyi düşünün bence. İş hacminizin ve kazancınızın artarak devamı dileğiyle,... kalın sağlıcakla. İzmitten selamlar
Ufuk ŞEN
6.08.2008 / 17:00:38
Evet İzzettin bu güne kadar ele alınması gereken hatta geç bile kalınan bir konuya değinmişsin. Özellikle köpük helvası konusunda burada çok tanıtım yapıyorum elimden geldiğince. Sen hiç merak etme.
fatih çarpışan
9.08.2008 / 10:50:10
Göynük 115 milyon ton petrol kayası rezervi, 39 milyon ton linyit rezervi (Himmetoğlu Kömür Ocakları),asfaltit (Hasanlar Köyü´nde) , Bölücekova, Çubukdere, Güney, Kabalar, Hasalar, Kayabaşı, Kuyupmar, Kürnüç, Yukarı Milyas köylerinde bitümli şist, Merkez ilçede çimento hammaddesi, Çaylak köyünde demir, Göynük merkez, Bölücekova, Himmetoğlu, Kuyupınar, Şeyhler´de maden kömürü, Çatacık ve Ilıca köylerinde maden suyu,Germenas köyü yakınlarında 4 adet petrol yatağı ve ayrıca, bol miktarda mermer yatakları ile MTA Genel Müdürlüğü kayıtlarına göre müthiş bir yeraltı zenginliğine sahip.ABD Jeolojik Araştırmalar Servisi´nin (USGS) hesaplamalarına göre, Türkiye petrol taşı rezervinden 284 milyon tonluk petrol üretebilecek kapasitesi var. Rezervin yaklaşık yarısı Göynük´te.
KIBRIS DEVLETİNDEN selamlarımla
mustafa dağdelen
10.08.2008 / 16:27:30
kardeşim kızım a yalancı çıktım adreste verdim anlamam kargoya ver helvalarım gelsin tadını özledik renkli helva köpük helva ne varsa gönder izmirden sevgilerle
Raif KARAPEKMEZ
10.08.2008 / 23:09:18
İzzettin merhaba,
Güzel ve köklü bir uğraş alanını bu sitede okuyucularla paylaştığın için teşekkürler. Kömürcüoğlu, uzun bir süre ve bir marka olarak Türkiye piyasasında yerini bulacaktır. Saygılarımla
Faruk HELVACIOĞLU
17.01.2009 / 17:41:38
selamünaleyküm güzel kardeşim,sayın meslektaşım.yazınızı saygıyla okudum,bizde çankırı ilinde yaklaşık 72 yıldır dede ve baba mesleğini en güzel şekilde yürütmekteyiz.hakikaten önce bir insan olarak ve meslektaş olarak çok duygulandım,rabbim gerçek ama gerçek sanatkarlara yardım etsin.artık ülkemizde gerçek sanatkarlar tükeniyor ve yetişen meslekteki usta dediğimiz kendini usta sıfatına koymuş kardeşlerimiz malesef sanatımızı öldürüyorlar.sanatı,ustalığı kazandan ağdayı alıp ,tahinle karıştırmak sanıyorlar ve karıştırdıklarında helvanın yoğurulmasındaki hazı almasını bilmeyenler kendilerince helva yaptıklarını sanıyorlar.oysa bu baba dede sanatı o kadar şevk ve haz verici,bi taraftada o kadar önemli ve zor bi sanattır.bir tahinin pişkin olduğunda,bir çiğ olduğunda,helvanın kazanda kesilip yoğurt gibi olduğunda elleri ayakları tutuşup ne yapacaklarını bilmeyen,ucuza maletmek için hertürlü melaneti helvaya karıştıranlar kendilerini helva yaptık sanıyorlar.oysa bu sanat hasan basri hazre