Geri

Prof Dr Mehmet Erkal'dan Başkana Mektup

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakultesi Öğretim Üyesi Prof Dr Mehmet Erkal Yazdı.
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:

BAŞKANA MEKTUP

Sayın Başkanım,

Taraklılı hemşehrilerimin yakinen bildiği gibi, okumak amacı ile 14 yaşında, gurbete çıktığımdan bugüne kadar, yaz tatillerimi hep TARAKLI’mızda geçirdim. Bu ecdadımın yattığı doğa harikası beldemden hiç kopmadım. Zaten çocuklarıma , doyamadığım o güzelim topraklara –emr-i Hak geldiğinde- gömülmemi de vasiyet ettim.

Bütün bunları neden yazıyorum ? Sözü fazla uzatmadan söyliyeyim: Daha önce Sakarya milletvekillerine “Taraklı’nın artık farkına varın” cümlesinde özetlenebilecek 4 tane AÇIK MEKTUP “da dahil, aşağıdaki yazdıklarımda “Haddini aşıyor, kendi işine baksana……gibi akla gelmesi muhtemel soruları dışarıda bırakmak için.Bu arada bilimsel olacağım derken debrem olduğuna inanmak için illa jeoloji enstitüsünden rapor bekleyen profösör durumuna da düşmek istemediğimden binanın sallandığını hissettiğimde tuşa basıyorum.

Geçen ayın başlarında (Ağustos) Taraklı’mızda Rahmetli Abdi İbrahim’in yeni restore edilen evini dışarıdan hayranlıkla seyrettim. Yıllık yorgunluklarımın yok olduğunu bütün stresimin kaybolduğunu hissettim. Bu ara Taraklı evlerinin restorasyonunda büyük emeği geçen Sıtkı ustayı gönülden tebrik ediyorum. Bu evlerin her karesinde onun göz nuru el emeği, zihin yapıcılığını görmemek mümkün değil. Evin içine girip tek tek odaları gezdikçe kendimi, tarihin içinde çocukluğum ve gençliğim de dahil hayatımda yolculuğa çıkmış biri gibi gördüm. Sanki satır satır, yaprak yaprak, kitap kitap geçmişime, rahmetli babamın, annemin ve dedelerimin hayatlarını okuyordum. Birinci katta, burası mutfak diye gösterdikleri bölümü görünce birden rüyamdan uyandım. Hayallerim uçtu, gitti. Bu güzelim evde mutfak son model İstanbul aristokrasisinin evlerindeki mutfaklara meydan okurcasına yeniden yapılmış, teknolojinin hiçbir verisi sanki esirgenmemişti. Şaşkınlığım sürerken bizim “boş dolap” veya “yüklük” dediğimiz ve her odada banyo yapmak için kullanılan dolabın kapağını açtım, orada modern tuvaleti görünce şaşkınlığım dehşete dönüştü. Bu durumu ilgililere söylediğimde, restore edilen evler otel veya kiralık ev olarak kullanıldığında, kullanıcıların rahat etmeleri için böyle yapmak mecburiyetinde olduklarını söylediler. Daha kötüsü, Rahmetli Çakır Abdullah ve valilik köşkünün de aynı teknoloji ile donatıldığını söylediler.

Bu gibi ilavelerin olmaması gerektiğini, Taraklımızı ziyaret edenlerin kendi evlerinde, onların daha mükemmelinin olduğunu ve onların bunu aramayıp tarihin derinliklerine inmek arzusundan bu evlerde kalmak isteyeceklerini söyledim durdum.

26 Ağustos 2008 tarihinde Kadir Sayın’ın marketinden “Turkish Daily News” adlı gazeteyi aldım. Orada Safranbolu’nun günümüzde karşılaştığı problemin anlatıldığını gördüm. Bu yazıyı tercüme ederek yukarıdaki başlık altında sayın belediye başkanımın ıttılaına arz etmek istedim. Aşağıdaki metin adı geçen gazetede “Safronbolu in Uniformity” adlı İngilizce makaleden özetlenerek tercüme edilmiştir.

“Safranbolu’nun restorasyon çalışmaları ve turizm endüstrisinin gelişimiyle başka bölgelere örnek teşkil etmiştir. Fakat bu aralar “tek düzelilikle” baş etme sorunuyla karşı karşıya kalmıştır. Bir çok tarihi konağın restoran ve otele dönüştürülmesi sonucu belediye bazı evlerin konut olarak kullanılması koşuluyla restore edilmesini sağlamaktadır.
Safranbolu kara denizin en gelişmiş bölgesi olan Karabük’te yer almaktadır. Safranbolu 1134 kayıtlı tarihi binasıyla İstanbul ve Bursa’dan sonra en zengin taşınmaz kültür varlıklarına sahiptir. Ayrıca tamamen U.N.’nin Dünya Mirası listelerinde yer alan bölge uluslar arası turistlere popüler bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Bu ilgiye rağmen bu bölge şimdi Türkiye’deki bir çok turistik mekanların da çektiği “tek düzelik” sıkıntısını çekmektedir. Bir çok tarihi ev, otel ve restorana dönüştürülmüş durumda ve birbirinin aynı hediyelik eşyalar her yerde görülmekte. Belediye bu problemi çözmek için bazı projeler geliştirmiştir.

“Yapıma izin verilmeyen bölge”
Safranbolu belediye başkanı Nihat Cebeci, şehrin dünyada en iyi korunan 20 şehirden bir olduğunu belirterek bölgenin şimdi turizmin tehlikeli problemi olan gelir kaygısıyla büyümek zorunda kaldığını ifade etmiştir. “Şehrin restorasyonuyla birlikte belediye daha iyi hizmet verebilmek için park alanları, dükkanlar ve daha fazla otel odaları yaptırmak zorunda kalmıştır. “Safranbolu’nun turizmini geliştirmek için bir şey yapmak istiyoruz” demek bölge için en tehlikeli söylemdir. Artık sınıra geldik ve bu şehir daha fazla ilave kaldırmaz, değiştirilmeden korunmayı hak ediyor bu bölge.”
Cebeci, yeni bir gelişim planı yaparak en büyük sorunun görsel kirliliğin olduğunu belirtmiş ve belediyenin buna karşı önlemler aldığını söylemiştir.
Safranbolu’nun bir restoranlar ve kafeler şehrine dönüştüğünü hissedip hissetmediği sorulduğunda Cebeci, bunun büyük bir tehlike olduğunu söyleyerek yerel halkın yaşayan bir şehrin olmazsa olmazları olduğunu vurgulamıştır. “Turistler geldiklerinde ne görmek isterler? Yerel halkın yaşam tarzlarını. Yeni gelişim planı da her evin bir otele veya restorana dönüştürülmesini engelleyecek. Evler restore edilirken belli şartlara uyulacak: o evlerde bir süre ikamet etmek gibi.”
Cebeci, Safranbolu’nun turizminin gelişmesi için bölgesel işbirliğine ihtiyaç olduğunu söyler: “Safranbolu’yu Safranbolululara tanıtma ihtiyacımız var. Safranboluluların nerede yaşadıklarına dair bir fikirleri yok. Bu en büyük eksiğimiz fakat bunun üzerinde çalışıyoruz.” UN – ESCO’nun bölgeyi yılda iki kez ziyaret ettiğini belirterek Cebeci, önce daha önce asfaltlanan yollara kaldırımların döşenmesine, kurutulan çeşmelerin tekrar açılmasına öncelik tanındığını ifade etmiştir. Geçen yıl 25 adet ve bu yıl 25 adet bina restorasyondan geçmiştir. Ayrıca 100 bina için daha projeler yapılmıştır.

“Kısıtlı ürünlere sahibiz”
Safranbolu meslek lisesi öğretmeni Nuray Türker, turistlerin olmayan faaliyetler nedeniyle bölgede çok fazla vakit geçirmek istemediklerini ifade etmiştir. Safranbolu’da turizmin bir kısırdöngüye hapsolduğunu söyleyerek “evlerimiz var başka bir şeyimiz yok. Hediyelik eşyalarımız çık kısıtlı, turistlere değişik şeyler sunamıyoruz.” şeklinde konuşarak evlerin otel ve restoranlara dönüştürülmesine karşı çıkmıştır “insanların o evlerde yaşaması gerekir, çünkü onlar o kültürün bir parçası.”

“Benim kayıp cennetim”
Doğma büyüme Safranbolulu yazar ve şair Hüseyin Avni Cinozoğlu bölgenin eskisinden çok daha güzel olduğunu söyler. “Bundan 30 yıl önce hayalet şehir gibiydi ve ölmek üzereydi fakat şimdi İstanbul’dan bile daha avrupai. Safranbolu benim kayıp cennetim. İlham veren ve yormayan tek yerdir burası. Burası tarihin bir armağanıdır ve ziyaretçiler burada tarih içinde dolaşabilirler. Ayrıca Safranbolu bize dostluk anlayışını hatırlatır. Bu yüzden Safranbolu’nun otantikliği ve tarihi kimliği çok iyi korunmalıdır.””

Anadolu mirası bütün güzelliğiyle bize 20. yy.’a kadar ulaşmıştır. Beton canavarları, ahşap dokunun içine girip, onları yakıp yıkana kadar dünümüzü bugünümüze, bizi,bize bir hatib-i ekber gibi anlatmışlardır. Daha 1927 yılında Yahya Kemal “Kör Kazım” adlı yazdığı bir makale ile gördüğü yere kazma vurup apartman yapanları o günlerde eleştirmişti. Bugünleri görseydi ne yapardı acaba?

Tabiat, mimari, sosyal doku yönlerinden inanılmaz miras zenginliğine sahip olan güzel Taraklımız, zaten büyük çapta betonlaşmış durumda. Artık, para ile o inanılmaz güzellikteki ahşap binalarımızı geri getiremeyiz. Elimizde kalan birkaç ecdad armağını da bilinçsiz bir restorasyon hoyratlığı ile yok etmek istemiyoruz.Lütfen Safranbolu örneğini gündeme alalım.İki tahta kaşık, üç kepçe ile turist çekemeyeceğimizin farkına varalım.Yeni ,farklı şeyler üretelim: Her şeyden önce folklorümüzü, canlandıralım, yayla turizmine el atalım, Kil hamamı, özellikle antik döneme uzanan gelin yutan hamamı unutmayalım.Bir iki mutaf tezgahını, çıkırık, höreke gibi unutulan araçları yeniden hatırlatalım.Tamamen doğal yollarla (Organik) üretilen meyva sebze yetiştirip dikkat çekelim. Hatta beyaz et için tavuk çiftlikleri oluşturalım. Mutlaka farklılığımız olmalı. TURİST “BEN Bunu zaten gördüm aldım dememeli.SAFRANBOLU ÖRNEĞİNDEN ders alalım


Saygı ve sevgilerimle.

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Mehmet Erkal
10.09.2008 / 01:38:50
Taraklı'mızın bu güzel, sitesinde yazdığım makaleyi yayınlama lutfunda bulunan değerli site yöneticilerine tüm yazarlarına sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Taraklı'mızın eşsiz doğa güzelliklerini, mimari yapısını, sosyal dokusunu Rabbımızın Taraklı'ya bir tebessümü olarak algılıyor, Buna en küçük bir yapay müdahayeyi,fotoğraf çekmeye gönderdiğimiz çocuğumuzu süslü püslü, cici yavruya benzetiyorum.İnanıyorum ki ahi teşkilatına uygun mutaflar çarşısını yıkıp yerine -asrın en çirkin binaları- müsabakasında derece alacak beton binalar yapmasaydık bugün Taraklı'yı görmeye gelenlerin sayısı daha çok olacaktı.Amacım Karşıtlık değil, farklılığımızı ortaya koymaktır.Yanlışlıkların sorumluluğunu hçkimseye ipotek etmek niyeti taşımadan, özeleştiri yapma gayretidir.Yarınlar beklesek de gelecek beklemesek de. Taraklı'mız artık her an yazılı veya görsel basında.Atı tanımlayıp, sütcü beygirini göstermiyelim.Bu vesile ile Değerli dotum,meslektaşım M.Ali Çınar'a yeni görev yerinde başarılar dilerim
MUSTAFA
10.09.2008 / 13:18:39
Sayın Hocam ;Gerçekten ifade ettiğiniz gibi Taraklı çok farklı bir yer.Kıymetini gurbette olunca daha iyi anlıyoruz.Taraklı da son dönemde çok farklı gelişmeler var.Bunları çok rahat görebiliyoruz.Taraklıda insanların yapacağı iş turizm faaliyetlerine destek sağlamak ve artık para kazanmak için ürün tescili yapmak.Bu konuda şu anda ismini parmakla sayacağımız kişiler var.Diğerleri galiba nimetlerin farkında değil..insanlar artık Taraklı gibi yerler arıyor.Site yöneticilerine bende teşekkür ediyorum.İzmir den selamlar
Faruk KARACA
10.09.2008 / 13:19:11
Sevgili Mehmet Ağabey O güzel yazınızın her tümcesine Taraklı sevdalısı olup da katılmamak olası mı?Elinize, dilinize sağlık. Bu güzel yazınızı vesile edip affınıza sığınarak bir iki şey söylemek istiyorum. Yıllardır Taraklı'mızın kurtuluşuna çareler arayıp reçeteler yazıyoruz.Değerli Belediye Başkanımızın çabalarına da tanığız.Ancak,Taraklı'mızın bugünkü tablosu,çabalarımızın ve reçetelerimizin yeterli olmadığının bir göstergesi olsa gerek.Bu durumda akla şu soru geliyor:Ne yapmalıyız? Önerim şu:'Taraklı sevdalıları, mayasını Taraklı'dan almış entellektüeller (okur-yazarlar),bu çorbaya bir tutam tuz koyabilecek hemşehrilerimiz TARAKLI KURULTAYI/ÇALIŞTAYI vb.etkinlikle bir araya gelemez miyiz? Taraklı'mızın geleceğine ilişkin projeler üretemez miyiz? Örgütlenemez miyiz? Örgütlü hareket edemez miyiz? Örgütlü hareketimizle her anlamda Taraklı'ya örnek olamaz mıyız? Taraklı'nın yaralarına merhem olamaz mıyız? Sevgi,saygı ve selamlarımı sunuyorum. Faruk KARACA Eğitimci-Yazar
Şehrazat
10.09.2008 / 14:27:18
"Taraklı Sevdalısı" Bu nedemek anlamış değili.Taraklı Sevdalısı olmak için ne yapmak lazım.Ancak aşağıda sayın Faruk Karaca tarafından yapılan yorumda aynı dilek ve düşünceler içerisindeyim.Eğer hepimiz Taraklı için elimizi taşın altına koyarsak belki o zaman Taraklı Sevdalısı olbilriz diye düşünüyorum..Yapılacak bu tür çalışmaya desteğin fazla olacağını düşünüyorum.Çünkü herkes fitile ataş bekliyor.saygılarımla
yusufkabak
10.09.2008 / 15:19:21
Sevgili hocam, benim sizden, içimizden yetişmiş çok değerli bir bilim adamı olarak bir tek isteğim var. Benimde anlayamadığım bu Taraklı halkının hiçbir konuda bir tepkisinin olmayışının nedeninin sosyolojik açıdan bir incelenmesidir.Halkımız ne istiyor, neden bu kadar tepkisiz.Bunun mutlaka bilimsel bir cevabı olmalı. Örneklersek, ne tiyatroya gidiyor, ne sportif bir olayın içinde, ne de kendini idare edenleri sorguluyor.Sadece söyledikleri iş sahası yok.Tabiki bir etkendir ama onun içinde bir tepki ve gayret yok. İnanın bende çok üzülüyorum. At kestanesinin dibinde akşamı yapıyor.Geleceği hiç düşünmüyor. Çevreye ve dünyaya hiç bakmıyor. Sn Karacanın teklifinin yanında bunların sosyolojik olarak da bilim adamlarınca incelenmesine ihtiyaç var diyorum. Madem başladık bu konu üzerinde devam edelim. Kaleminize yüreğinize sağlık...
Ahi Naci İşsever
10.09.2008 / 23:44:22
Kardeşim Yusuf Kabak, Taraklı'daki tıkanıklığı, atâleti, pörşümüşlüğü isabetle teşhis edip hakkıyla anlatıyorsunuz. Bu donukluğun nedenini, -ima ettiğiniz gibi- 'sosyolojik' açıdan tetkik etmekte -gerçekten- yarar vardır. Sâdece bilimsel teşhis yetmez kanısındayım. Doğamızda, genlerimize bile sinmiş iksirin de teşhişi gerekiyor.Birbirini sevenlerin oranı daha da yoğunlaşmalıdır kanısındayım.Esenlikler.A.Naci.
Ufuk ŞEN
11.09.2008 / 11:43:28
Sayın Faruk KARACA büyüğüme sonuna kadar katılıyorum. Ve ben desteğe hazırım.
muhsin
11.09.2008 / 13:54:53
Çözüm 1: EĞİTİM ; Taraklı gençlerinin eğitim seviyesi yükselmeli ki dışarıdaki gelişmeleri memleketine getirmelidir.Çözüm 2:İŞSİZLİK-TEMBELLİK ; Yörede sanayi ve istihdam sahası yok.Tembellik diz boyu ve kocagün boş sözlerin ve oyunların kölesi olmaya mahkum...Çözüm 3: DIŞ GÖÇ : Şehirlere göç olmamış medeniyet ve ticari gelişmelerden faydalanılmamış tamamen içe kapanık toplum ..Çözüm 4 : YOL ; Ulaşım yollarının ilçe merkezinden geçmeyişi , yolunun yapımı gecikmesi ..Pamukova kuruluşu taraklıdan sonradır ama şimdi çevresindeki tüm ilçelerden daha ilerde Çözüm 5 : ANLAYIŞ ; Kimsecikler alınmasın ama düşüncemizde ve geleceğe bakışımızda hatalar var geri ve yobaz düşünce ufkunu kırmalı bu kadere terk edilmemeli ...BU DEVRAN BÖYLE GELMİŞ BÖYLE GİTMEYECEK ELBET ...
Ahi Naci İşsver
12.09.2008 / 11:44:24
Sayın Faruk Karaca'nın ima ettiği "Taraklı sorunlarını temelden umursayıp omuzlayan bir kurumlaşma önerisinin" destekçisiyim.Ön-e düşemem ama, elimize verilecek 'ev ödevine' elimizden geleni katarız.Ahi Naci.
Raif KARAPEKMEZ
13.09.2008 / 03:14:42
Değerli profesörümüz Sn.Mehmet Erkal' ın ortaya koyduğu öneriler ve çözüm yolları bir hayli ses getirecektir. Restorasyon ve turizme kazandırma çalışmalarının ölçtü mutlaka tartışılmalı. Evlerin dış yüzeyinden, iç donanımına, çatılardaki kiremit modelinden, sokaklardaki kaldırım taşlarına kadar... Sunacağımız ürünler gün geçtikçe azalmakta. "Taraklı Eriği" yok gibi. Elma çeşitlerimiz yine öyle. Uhut Marmelatının yıllarca tanıtımını yaptık, ancak komşu ilçemiz bunu kendileri adına tescilledi. Köpük helvamız ise geleneksel yöntemle üretilmekte, tanıtım açısından ilgi beklemekte. Yapılan çalışmaları göz ardı edemeyiz. Taraklı Bezi, el işleri, ahşap ürünler ise ümit verici. Yine, bıkmaz ve tükenmez bir azimle çabalar gösteren, Sn. Ahi Naci İşsever'in, Taraklı ile ilgili; tarihi, kültürel ve sosyolojik çalışmaları her türlü takdirin üzerindedir. Saygıdeğer Naci Abimiz bizlere hep ev ödevleri verir ama, bizler ödevimizi yapmayız. Sn.büyüğüm, Faruk Karaca'nın önerisine katılıyorum. Saygılar
M. Ali ÇINAR
13.09.2008 / 09:09:19
Taraklımız sekiz yıldır değil, seksen yıldır ihmal ediliyor. siyasilerimiz dertelini galiba anlatamıyorlar. Ya da söz verenler Kazkıran dağlarını aşınca verilen sözler vurguna uğruyor ve unutuluyor, siliniyor beyinlerden. Taraklılılar yine umut içinde beklemeye devam ediyor. "Umut beşerin ekmeğiymiş..." Benin arzum gelişim beklemek değil artık, çünkü vazgeçtim artık beklemekten. Bari elimizde olanı koruyabilsek. Bunlarıda alırlarsa ne yapacağız...Yeşili, Havayı, çocularımızn geleceği, ve Güzel insanlığımızı... Hocam saygılarımı sunuyorum...
irfan ertürk
14.09.2008 / 20:54:45
mehmet abiyi seviyoruz taraklı senle gurur duyuyor İRFAN ERTÜRK

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.