Dünya Finans Sistemi Çöküşün Eşiğinde
Uluslararası Para Fonu IMF'nin politika belirleyen makamı olan ve 185 ülkenin yer aldığı Uluslararası Para ve Finans Komitesi'nin (IMFC) toplantısından sonra basın toplantısı düzenleyen IMF Başkanı Strauss-Kahn, "Bazı büyük ABD ve Avrupa finans kuruluşlarına ilişkin kaygıların yoğunlaşması, küresel finans sistemini çökmenin eşiğine getirdi. Bu ortamda, gelişmekte olan ekonomilerin ve düşük gelir grubu ülkelerinin, G-7'nin kararlaştırdığı ilkeler ve eylemler üzerinde anlaşmaya varması, IMFC'de ilk koordinasyonun gerçekleşmesi açısından çok önemli.
İMKANLARI KULLANIN
Gelişmiş ülkelerle dünyanın geri kalanı arasında ilk koordinasyon, artık rayına oturmuş durumda" dedi. G-7'nin eylem planında, kredi akışının yeniden sağlanması ve bankaların desteklenmesi için eldeki bütün imkanların kullanılması öngörülüyor. IMF Başkanı, hükümetlerin alacağı önlemlerin, bankaları yeniden kredi vermeye ikna edecek kadar güçlü olacağını ve böylece kredi krizinin yayılmasının sonuna gelineceğini umduğunu belirtti. Öte yandan, G-7'nin benimsediği eylem planının somut önlemler içermemesine yönelik bazı eleştiriler devam ediyor.
HAYAL KIRIKLIĞI OLUR
IMF'nın eski baş ekonomisti Kenneth Rogoff, "G-7'nin, gerekli bütün adımları atacağını dile getirmesi, neyin en iyi ve gerekli olduğunu bilip bilmedikleri sorusunu havada bırakıyor. Bu, G-7 için kritik bir andı. Sanırım piyasalar, hayal kırıklığına uğrayacak" dedi. ABD Başkanı George W. Bush ve Güz Toplantıları'nda yer alan G-7 ülkelerinin maliye ve hazine bakanları, dün Beyaz Saray'da görüşerek finans krizine karşı dayanışma sergilemişti. Başkan Bush, burada yaptığı konuşmada, "Bu krizde beraberiz ve krizden beraber çıkacağız" demişti.
haberzade
#