Geri

Gideni Fark Etmedik Bari Kalana Sahip Çıkalım

Bahadır DEMİR Bahadır DEMİR
Yayın: Güncelleme:

Bazı değerlerimiz vardı zaman zaman da olsa sahip çıktığımız. Bundan birkaç yıl önce mumla arıyoruz diye sitem ediyorduk ama farkında olmadan, biz başka şeylerle uğraşırken elimizden çekiverdiler. Hani çocuğun elinden elma şekerini alır gibi tabiri vardır, öyle bile değil ne yazık ki çünkü çocuk elinden şekeri alınınca ağlar sızlar en azından. Biz dönüp bakmıyoruz bile çünkü elimize oyuncak veriyorlar şeker yerine. Önce elimize verilen oyuncaklara bakalım isterseniz.
Ben bebekken henüz köyümüze biberon gelmediğinden annelerimiz, ninelerimiz sütten ayrılma zamanımızda bildiğimiz Hacıbekir lokumunu tülbentlerinin içine koyup ağzımıza verirmiş ki o tatlılıkla bizim ağlamamız kesilsin. (Bir şey hatırlattı mı?) Şimdi değişen ne? Aynı analarımızın, ninelerimizin, bacılarımızın türbanlarının içine koydukları Hacıbekir lokumuyla susturmuyorlar mı ya da dikkatimizi dağıtmıyorlar mı? Ya susuyoruz türban diyince ya da gözümüz başka bir şey görmüyor.
Ben bildim bileli şehitlik sağcısı için de solcusu için de vatanını sevenin ulaşabileceği en üst mertebeydi. Şimdi canını veren şehitlerimizi de önümüze koydular bizi susturmak için çevirdikleri işleri gizlemek için. Ne zaman bir olay olsa televizyonlarda bir şehit ailesi dramı dramatikleştirilerek anlatılıyor.
Evliyalarımız vardı türbelerini ziyaret edip çiçeklerini suladığımız. Şimdilerde hepsi birlik olmuş birilerinin rüyalarına giriyor, yol gösteriyor, bazen karınca olup ÖSS’ye giren öğrencilere doğru şıkları söyleyiveriyor, bazen birilerinin kapısının önüne para bırakan hayırsever banker oluyor, bazen de akut görevlisi olup hayat kurtarıyor deprem göçüklerinde. Ve nasiplenen vatandaşlarımızın bu sırlarını anlatası geliyor sırların kapılarının aralandığı televizyon kanallarında.
Bizi özlediğimiz ailemize ulaştıran, sevdiğimizden uzaklaştıran yollar ne güzel oyuncaklarmış. Her kahvehanede bir sözdür tutabilene, aklına yatırabilene aşk olsun: Daha ne yapacak adamlar bu kadar yolu yapmak kolay mı? Bak kaç tane makine çalışıyor. (Hangi parayla çalışıyorsa)
Yukarıdakiler elimize verilen oyuncaklardan bazıları, nasıl, gerçekten hepimizin çok hoşuna gidiyor değil mi? Biri bizi ilgilendirmiyorsa diğeri ilgilendiriyor zaten. Peki ya bu oyuncaklarla elimizden aldıkları değerlerimiz…
Şimdi bırakın yazıyı okumayı ve düşünün ilkokuldan beri anlamıyla bize öğretilen ruhumuza işlemenin doğru olduğunu, bunu yapmamız gerektiğini anladığımız, vay be adam neler düşünmüş diye iç geçirdiğimiz ATATÜRK İLKELERİ’nden kaçını anlamıyla hatırlıyorsunuz.
Müsaadenizle ben elimizden alınan birkaç ilkeyi saymak istiyorum.
DEVLETÇİLİK: Devletin, kendi bekası ve halkına istihdam teşkil etmesi için ekonomik faaliyetlerde bulunması. Sanayi kollarıyla bu amacını gerçekleştirmesi… Hani devletin elindeki sanayi kuruluşları… Nerede devletimizin gelir kaynakları. Hani halkımızın istihdam kaynakları… Şimdilerde kaç kişi özelleştirme mağduru işsiz ya da devletin her hangi bir kolunda alakasız, vasıfsız işçi konumunda. Liberal ekonomiyi bize aşılayan devletler devletçiliğe dönerken; Gitti DEVLETÇİLİK.
MİLLİYETÇİLİK: Maddi ve manevi açılardan millet ve ülkesinin bütünlüğünü çıkarlarını her şeyin üstünde tutma anlayışı. Bölündük, böldüler… Devlet kendi eliyle Atatürk’ün milliyetçilik adına kurduğu Türk Dil Kurumu’nu Türk Tarih Kurumu’nu hiçe sayarak kendi kanalında başka bir (sözde) dilde program yapmaya ve federal devlet kurma politikasından söz etmeye başlıyor. Gitti MİLLİYETÇİLİK.

Soru: Sırada hangisi var ya da biz oyuncaklarımızla oynarken hangisini aldılar elimizden bizim haberimiz yok.
Gururla astığımız Atatürk tablolarını duvarlarımızda tutabilecek miyiz? Ya kahrından kendisi düşer ya da…


NOT: KPSS sınavı nedeniyle elimde hâlihazırda bir yazım bulunmadığı için çok sevdiğim bir okuyucumun bana yolladığı yazıyı yayınlıyorum kusurumu bağışlarsınız umarım … Allah a emanet olun saygılarımla

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

ayse büyükburgaz
28.06.2009 / 16:51:30
çok güzel bir yazı olmuş.yazanın ellerine sağlık.inşallah geride kalan değerlerimize sahip çıkarlar.
süheyla aslan
4.07.2009 / 22:04:59
aplam yüreyine sağlık her yazın harika okuyucununda kalemine sağlık
Erdoğan ISIR
5.07.2009 / 01:15:43
Ülke sevdası ile yanıp tutuşan nesillerin çoğalmasını beklerken, her geçen gün karamsarlığa kapılıyoruz. Ve bizler farkına varmadan, malum güçler bizleri parçalıyor. Bizler ambarı koruyalım derken farenin ambarın içinde olduğunu, dışardan kapıyı üstüne kitlediğimizi ve bekçilik yaptığımızı unutturmayan bir yazı, emeğine sağlık düşünen dost.
Ufuk ŞEN
7.07.2009 / 00:03:08
Yazınızı ancak okuma fırsatı buldum. Muhteşem tespitler. Özllikle bizlere verilen oyuncaklar kısmı. Yerden göğe kadar haklısınız.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.