Geri

Hakimiyet-i Milliye Bayramı

Biz bu gün bile iki günde bir Askerlerimizi , Polislerimizi şehit veriyoruz. Bunu herkes çok iyi biliyor. Nasıl olduğunu neden olduğunu da siyasiler bizden de daha iyi biliyor.

Halen daha bir çok şehitlerimizden olma küçük bebelerimiz var.

23 Nisan da kaç tane şehit çocuğunu ziyaret edip , kucaklayıp sevdiniz ve sevindirdiniz?
Tevfik KAYMAZ Tevfik KAYMAZ
Yayın: Güncelleme:

HAKİMİYET – İ MİLLİYE BAYRAMI
 
Hakimiyet i Milliye Bayramı yeniden kutlanmaya başlanmalı.....
 
Cumhuriyet Tarihinin önemli olaylarından biri Saltanatın kaldırılmasıdır. Bu ilk aşamada mecliste bazı dirençlerle karşılaşan bir karar olmuştur.
 
"...Türk milleti hâkimiyet ve saltanatını fiilen kendi eline almış bulunuyor. Bu bir oldu bittidir. Söz konusu olan, millete saltanatını hâkimiyetini bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız meselesi değildir. Mesele, zaten oldu bitti hâline gelmiş olan bir gerçeği kanunla ifadeden ibarettir. Bu mutlaka olacaktır. Burada toplananlar, Meclis ve herkes meseleyi tabiî olarak karşılarsa, sanırım ki uygun olur. Aksi takdirde, yine gerçek, usulüne uygun olarak ifade edilecektir. Fakat belki de bazı kafalar kesilecektir..."
 
ifadelerini de içeren Atatürk ün meşhur konuşması ardından , 1 Kasım 1922 günü saltanat ve hilafet birbirinden ayırılmış ve Padişahlığa , saltanata son verilmişti.
 
Yani artık “ Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir.” Şiarı yaşama geçirilmişti.

Takip eden günlerde son padişah Vahdettin artık padişah olmasa da halen “İslam halifesi” olduğu halde bir İngiliz savaş gemisine sığınarak İstanbul dan ayrılmıştır.
 
Bu kararı dayatan olaylar ise batılı işgalci devletlerin Lozan dahil her hukuksal olayda Ankara hükümetinin yanında Padişahı da tanıyıp muhatap kabul etmesi saraydan heyet davet etmesi ve ikirciklik yaratması Ankara nın elini zayıflatmaya çalışmasıdır.
Yani kimilerinin özendiği İngiltere deki Kraliyet gibi sembolik de olsa Padişahlığın devam etmesinin olanaksızlığı , saltanatın düşman tarafından kullanılmaktaki bu devamlılığına dayanmaktadır.

Yani o dönemde Vahdettin “”Bütün yetki Ankara daki mecliste dir. Padişah olarak bizim hiç bir görüşmede yetki ve söz hakkımız yoktur. Milletler arası görüşmelere İstanbul dan heyet gönderilmeyecektir.”” gibi bir açıklama yapmamış böyle bir tavır takınmamıştır.

Saltanatın kaldırılması gibi tarihsel önemi olan ve aynı zamanda ulusun kendi hayatı hakkında söz , yetki ve karar , hakkına ve özgürlüğüne kavuşması anlamına gelen 1 Kasım günü Hakimiyet - i millliye bayramı ilan edilmişti.
 
Ayrıca 23 Nisan da Millet meclisinin kuruluşunun birinci yılından itibaren Milli bayram kutlaması yapılmaya başlanmıştı.

1927 de 23 Nisan Milli bayramı Himaye-i Etfal Cemiyeti nin önerisi ve Atatürk ün desteği ile Çocuklara armağan edildi.
 
Himaye - i Etfal Cemiyeti , Hakimiyet-i milliye gazetesinin binasının bir odasında kurulmuş , kurtuluş savaşı boyunca şehit olanların çocukları ile ilgilenen bir cemiyettir. Bu gün bir devlet kurumuna dönüşmüş olan Sosyal hizmetler Çocuk esirgeme kurumunun öncülüdür.

23 Nisan Milli bayramına böyle bir anlamın katılmasındaki öncelikli amaç savaştan çıkmış bir ulusun çocuklarını , özelliklede o günlerde oldukça fazla sayıda olan şehitlerimizin çocuklarını sevindirme , eğlendirme amaçlıdır.

1935 yılında ise 1 Kasım Hakimiyeti Milliye Bayramı ile 23 Nisan Milli bayramı birlikte 23 Nisan da kutlanmak üzere birleştirilmiştir.
 
Bu günden bakınca keşke birleştirilmeseydi , saltanatın kaldırılmasının gerçekte bir bayram olduğunu her yıl 1 Kasım da daha vurguyla anlasaydık...... diye düşünmemek elde değil...

Son olarak 1980 sonrasında da bu bayram bugün bildiğimiz ismi ile Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adını almıştır.

Buraya kadar anlattıklarımızın içerisinden bize unutturulmak istenen bazı konuları daha farklı bir dil ile izzah edelim ve bazı sorular soralım ;

23 Nisan , Saltanatın kaldırılması milli egemenliğin ilan edilişi ile Türkiye büyük millet meclisinin açılışının birlikte kutlandığı bir bayramdır.
Yani modern Türk Ulusunun özgürlğünün hem tüm dünya uluslarına karşı , hemde düşmana teslim olmuş , kurtuluş savaşını bile baltalamış olan saltanat , Padişah makamına karşı ilan edildiği son derece önemli bir gün olarak anlaşılması gerekir.

23 Nisan herkesten ve her şeyden önce üzerinde yaşadığımız vatan için canlarını vermiş şehitlerimizin çocuklarının , sonra tüm diğer Türk çocuklarının ve daha sonra diğer dünya milletlerinin çocuklarının bayramıdır.

Bu gün kendilerine yeni bir saltanat makamı oluşturmak için hareket eden , kendi makamını bir kız çocuğuna geçici olarak devrederken "yetki sende asarsında kesersinde " diye tanımlayanlar bu bayram ile barışık olabilirlermi?

Çok büyük bir bölümü dokunulmazlıkları kalktığı taktirde hapsi boylayacak kişilerce zaptedilmiş olan yüce millet meclisinin bu türlü üyeleri meclisin kurulmuş olmasından dolayı bayram yapıyor olabilirmi?
Evet bugünki haliyle herkesten daha çok dokunulmazlıktan yararlananlar bayram ediyor olabilir.

Yoksa bu dönem bayrama falan kafa yoramayacak durumda olupta , seçilemedikleri koşullarda kendilerine dokunacak...! olan Adalet makamlarının...! tüm kontrolünü tümden ele geçirip ondan sonra ogün yeni bir bayrammı ilan edeceklerdir?

Bu gün 23 Nisan bayramının olabildiğince gerçek özü gözler ve bilinçler önünden kaçırılmakta ,

Birileri tarafından 23 Nisan salt bir Uluslar arası çocuk etkinliği görünümüne büründürülmektedir. Yakında Olimpiyat oyunları tarzına benzer başka ülkelerde kutlanmaya başlanırsa şaşırmayınız.

Bir başkaları tarafındansa 23 Nisan bir dönem yeni icad edilen Kutlu Doğum haftası içinde boğulması planlanmıştı.

Tüm dini bayramlarımız , Kandil günleri miladi ve hicri takvim farkından dolayı sürekli değişen tarihlere tekabül ederken tamda 20 - 26 Nisan a sabitlenmiş bir Hz. Muhammed in doğum haftası icad edilmişti.
 
Şimdi itirazlar nedeniyle Hz. Muhammed ' in doğum günü biraz geri alındı...! Bu daha da Traji komik bir durumdur. Ama Hicri takvimle çelişkisi halen gün yüzüne çıkartılamadı.
Yani kutlu doğum haftasında neden diğer dini bayramlarımız gibi miladi takvime göre her yıl on günlük kayma olmadığı henüz bilinemiyor. Ayrıca bu ilan edilen haftanın içinde gerçekte Hz. Muhammed ' in değil Fethullah Gülen ve Şeyh Said - i Nursi gibi zat - ı muhteremlerin doğum günleri olduğu iddialarıda ortalıkta dolaşıyor. Çünkü İslam Tarihin de kesin olarak bilinen böyle bir hafta yok. Böyle bir kutlama da yok.Bu konuya yakın anlamı olan sadece herkesce bilinen Mevlid kandili var.

Bu yıl da bu şaibeli kutlu doğum haftasında Atatürk ' ün kurduğu ama bu gün Atatürk ün kemiklerini sızlatan liderliklerce yönetilen bir partinin lideri çıkıp milletin kutlu doğum haftasını bir güzel uzun uzun konuşarak kutladı.

Bu durumda Cumhuriyet i yıkmak isteyenlerce tertip edilen etkinliklere katılarak onlara meşruluk kazandıran sayın Baykal ' a tebrikler , Allah razı olsun demek dışında başka bir söze gerek yok.

Son olarak devletimizin , siyasetimizin tüm alanlarında , kıdem ve kademelerinde yetkisi , nüfuzu olanlara sormak istiyorum ama en başta da """Kutlu Doğum haftası kutlayan Atatürkçülere "" sormak istiyorum. ; Kendi vicdanlarında ve kendi içlerinde cevaplasınlar.
 
Biz bu gün bile halen iki günde bir Askerlerimizi , Polislerimizi şehit veriyoruz. Bunu herkes çok iyi biliyor. Nasıl olduğunu neden olduğunu da siyasiler bizden de daha iyi biliyor.
 
Halen daha bir çok şehitlerimizden olma küçük bebelerimiz var.

23 Nisan da kaç tane şehit çocuğunu ziyaret edip , kucaklayıp sevdiniz ve sevindirdiniz?
 
Ve Son sözüm ; Çocuk saflığını yitirmemiş insanlarımız , yüreklerinin baş köşesinde Vatan sevgisini taşıyan , çocuklarının yarını için endişelenen , Namuslu Türk insanları haydi artık siyasete.
Şimdi siyaset zamanı.
Biz isteriz ki bizlerle Ulusal parti ile beraber olun.

Ama illaki doğru yönde bir yerlerde olun.

Her nerede olursa olsun değerli , Namuslu insanlarımız ; artık siyasetin içinde olun.

Ülkeyi , Atamızın 23 Nisan da kurduğu yüce meclisi şu “dokunulmazlara” bırakmayın.

Güzel Memleketimdeki herkese sevgi ve saygılarla selamlar.

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.