Geri

2011 Üniversiteler Arası Kış Oyunları

Abdurrahman ZEYNAL Abdurrahman ZEYNAL
Yayın: Güncelleme:
1923yılında Cumhuriyet ilan edildiğinde şehir yıkılmış, yanmış, her türlü alt yapıdan yoksun bir haldeydi. Birinci Dünya Savaşının etkileri silinmeden meydana gelen 1924 depremi,1926 isyanları, hastalıklar salgınlar ve 1929 yılındaki Amerika’dan dünyaya yayılan ekonomik kriz Erzurum’u da etkilemişti.
1924 Yılından itibaren şehirde başlayan inşa faaliyetleri zamanla yeni müesseselerin kurulmasına sebep oldu. İş Ocağı adıyla anılan Ağır Bakım Ana Tamir fabrikası, Okullar, Hashaneler, Erzuruma nefes aldırıyordu.
1939 yılında Erzurum’a gelen “Devlet Demir Yolları” şehre yeni bir ufuk açtı. Artık Erzurum Türkiye ile bütünleşmişti. Göç alıyordu. “Toprak Mahsulleri Ofisi”1944 yılında kuruluyor Köylülerin güvencesi oluyordu.
1953 Yılında kurulan “Ilıca Şeker Fabrikası” bölgenin yüzünü güldürüyor,1957 yılında Kurulan “Atatürk Üniversitesi” sade Erzurum’a değil tüm ülkenin ilim, irfan kaynağı oluyordu.
Hava alanı, “TRT Erzurum Radyosu”, özel sektör tarafından kurulan fabrikalar şehrin makûs talihini yeniyordu. Lokantalar açılıyor, oteller yapılıyor, hayvancılık gelişiyordu. Türkiye’nin yüz akı “Aşkale Çimento Fabrikası” 1969 yılında üretime geçiyor sanayileşme hızlanıyordu.
Ne yazık ki bu gelişmeler 1975 ‘lerde yavaşlayacak, 1980 sonrası irtifa kaybedecek bu durum 2005 yılına kadar sürüp gidecekti.
2005 yılına gelindiğinde Erzurum Gençlik Spor Müdürlüğü öncülüğünde Üniversiteler arası Kış Oyunlarının Erzurum’a getirilmesine zemin hazırlama çalışması yapmış, ER-VAK 2005 “Sultan Sekisi” Toplantısını bu konuya ayırarak Erzurum Lisesi salonunda konusu kış oyunları olan bir panel düzenlemişti.
İş ciddileşmiş Torino’da yapılan seçmelerde Başbakanımızın güvence vermesiyle Kış oyunları alınmıştı.
Bu Erzurum için dönüm noktası makûs talihini yenmek için iyi bir fırsattı. Hükümet Kandillide, Konaklıda, Palandöken’de ve buz saraylarının yapımında son derece cömert davranmış 600 Milyon liralık kaynak aktararak yatırım gerçekleştirdi.
Erzurum’a Demiryollarının, Üniversitenin, Şeker Fabrikasından sonra yapılan en büyük yatırımdı. İşsizlere iş alanı, müteahhitlere yeni fırsatlar sağlarken şehre de sıcak paranın girişi sağlanıyordu. Evet, 600 Milyon lira Erzurum için çok önemliydi. Hükümette bu kaynağı vermişti.
Yollar asfaltlanıyor, kaldırımlar taşlarla bezeniyor şehir yeni bir çehreye kavuşuyordu. Bu arada Vakıflar Bölge Müdürlüğü de tarihi eserleri onararak bu gelişmeye katkı sağlıyordu. Erzurum kabuk değiştiriyor, gelecek yıllara hazırlanıyordu.
5 adet buz sarayı ile dünyanın en uzun kayak pistiyle, Kandillideki Biatlon ve Kuzey disiplini pistiyle Erzurum kış oyunları için marka şehir oluyordu.
Üniversite, oyunlar köyü oluyor bu vesile ile öğrenciler için yeni yurtlar yapılıyordu. Eski yurtlar yenileniyor Üniversite adını dünyaya yeni ismiyle duyurmanın keyfini çıkarıyor ve 53 yıllık kariyerine yeni bir halka ilave ediyordu.
Tüm Erzurumlular yapılan bu eserlere sahip çıkacak, tarihi vasfı olan İlim şehri, irfan şehri, medeniyet şehri, üniversite şehri unvanlarının yanına Dünyanın gelecekteki kayak merkezi unvanını eklemenin tadına varıyordu.
58 Devletin katılımıyla bir rekorla kış oyunları başlayacak Televizyonlar, gazeteler 15 gün Erzurum’u dünya gündemine taşıyacaklar. Bu öyle azımsanacak bir şey değil. Bu iyice bilinmeli tüm Erzurumlu Dadaşlar ona göre davranmalıdır. Çünkü bunun devamı gelecek, yüzümüz gülecektir.
Asıl hedef ise “2022 Kış Olimpiyatlarının” Erzurum’da yapılması olacaktır.
#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.