Geri

Hafız İrfan Çakır ve Taraklı Şiiri

Hafız İrfan Çakır'ı ne kadar tanıyoruz?
Mustafa Özbilge Mustafa Özbilge
Yayın: Güncelleme:

Kadîm ciltler arasından… Mehmed Vehbi Efendi’nin “Hulâsatü'l Beyân fî Tefsîri'l Kur’ân” ismli eserinin ilk cildinin yaprakları arasından Taraklı çıktı.

Nasıl mı?

İrfanıyla tanınan, Taraklı’nın son çelebilerinden, Göztepe Tütüncü Mehmet Efendi Camii Baş İmam ve Hatibi Hafız İrfan Çakır Hoca (1919-2005)’nın başucu kitaplarından olan mezkûr eserin sayfalarında dolaşırken küçük bir kâğıda iliştirilmiş sekiz zarif mısracık, sararmış takvim yapraklarının arasından çıkageldi.

Çakırlar Konağı’nın –ki bugün ismi değişmiştir bu konağın!- çocuklarından, merhum İrfan Hoca’nın hayatı hakkında bir şeyler söylemenin üzerimize borç olarak yazıldığını biliyoruz. Taraklı’nın yetiştirdiği pek kıymetli şahsiyetlerden mûsikîşinas Hafız İrfan Çakır’ın hayatını başka bir yazımıza erteleyip yukarıda işaret ettiğimiz şiirini, burada kısaca değerlendirmeye çalışacağız.

Yedili hece vezniyle yazılmış, mısra başlarındaki ilk harfleri yukarıdan aşağıya doğru okununca “TARAKLIM” ismi çıkan bu latif şiir, akrostiş sanatının zarif bir Taraklı örneğidir:

***

Tepelerin yemyeşil

Akan suların neşe

Rabbim seni korusun

Anılarım çok sende

Kıvrım kıvrım yolların

Lügat olup yazılsın

Ilık esen yelinle

Mihrabımsın taşımsın

***

Şiir üzerine fakîrâne yorumumuz şudur:

Yemyeşil tepeler ve neşeyle akan sular, şairin Taraklı’da geçen mesut günlerini temsil ediyor. Daha çok da kayıtsız ve kaygısız çocukluk döneminden neş'et etmiş, anılarından müteşekkil çağlayan günlerini... Yemyeşil tepeler, sonsuzluğa; akan sularsa tarihe bir atıf olarak da düşünülebilir.

Rabbinden Taraklı’yı korumasını isteyen şair, aslında kendisini yaşatan, ayakta tutan anılarının korunmasını arzuluyor. Taraklı yerinde durdukça hafızasındaki anılar da silinmeyip kalacaktır. Şair, hatıralarıyla dolmuş, içten içe yanmaktadır. Taraklı, koruyucu bir sırçadır hatıralarını muhafaza eden. Kırılmasından sakınılan, mine kaplı bir fanus... Onun kırılması, anılarının kaybolması, hafıza çerağının sönüvermesidir.

Gerçi şairin içinde o hatıralarla dolmuş bir şişe vardır, fakat içindeki şişeyi (gönlünü), dışındaki menbadan (Taraklı-anılar) sürekli doldurmak gerekmektedir ki taptaze anılarında nefes alıp verebilsin. Bunun için Taraklı’nın var olması bile yetmektedir.

Yollar, lügate benzetilerek güzel bir teşbih yapılmıştır. Kelimeler de yollar gibi kıvrım kıvrım ve farklıdır. Kelimelerin kıvrımı ancak Taraklı’nın kıvrım kıvrım yollarını tasvir edebilir. Yolların her bir kıvrımı, kelimelerde olduğu gibi şairin muhayyilesinde ayrı bir mana zenginliğine tekabül etmektedir. Şairin ömrü, o yolların kıvrımında gizlidir. Bunu ancak lügatlerin, kelimelerin inceliğinde aktarabilir bize şair.

O rüzgâr (yel) ki zamanı sembolize eder. Şair, ömrü boyunca rüzgârın (felek) elbette birçok yönden: dondurucu-soğuk, kavurucu-sıcak, fırtına-yüklü, sert-esen nice veçhesiyle karşılaşmıştır. Şimdi onları anma vakti değildir. Çünkü şairimizin anılarında yaşatmak istediği rüzgârı, çocukluğunun pembe yanaklarını okşayan tatlı, ılık bir uçurtma yelidir; onu yine çocukluğuna kanatlandıracak, o saadetli günlere geri döndürebilecek çocuk kokulu sevgi yeli...

Kendisi bir İmam olan şairin Taraklısı, son mısrada, şairin ömrü boyunca secdeye kapandığı mihrabının taşı gibi mukaddes bir beldeye dönüşüveriyor. Mihrap, sevgiliye yaklaşmayı sembolize eden, onu hatırlatan en güçlü imgelerden biridir.

Beldesine, mihrabımsın diyerek şair, aynı zamanda, ömrümü huzurunda her daim eğilerek, secdeye kapanarak geçirdiğim sevgilimden nişanesin buyurmaktadır. Mihrap, onun sevgilisine en çok yaklaştığı, secdede anlamlaşan mekân-ı miracıdır. Sevgilisinin, şairi varlık sahnesine çıkardığı mekân da beşik de Taraklı olmuştur.

Hülasa, beldesine tefekkür nazarıyla bakan İrfan Hoca’ya, Mevla rahmet eylesin…

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

ufuk şen
23.05.2011 / 18:10:06
Muskiyle Din için çarpan bir yürek/Hafız İrfan ÇAKIR'ı anlamak gerek/ALLAH yolunda gizen bu uzun ömrü/ Hattat Saim ÖZEL'den dinlemek gerek
Raif Karapekmez
26.05.2011 / 13:23:14
Sayın Mustafa Özbilge, Araştırmacı yönünüz ile bir kez daha güzel ve anlamlı bir köşe yazısına imza atmışsınız. Tebrikler. Hafiz İrfan Çakır' a Allahtan rahmet diliyorum. Mekanı cennet olsun. Bu güzel şiirin edebi yönünün tahlilini, üstat ve bu yolda yürüyen şairlere bırakıyorum. Bu şiirin, bestelenip, Türk Sanat Müziği eserleri arasına kazındırılması, Taraklımız açısından ve Şairin hatırlanması noktasında iyi olacağını düşünüyorum. Çakırlar Konağı'nın isminin değiştirilmesi eleştirinize de katılıyorum. Saygılarımla
Sümer ARMAĞAN
28.05.2011 / 16:54:24
Tebrikler Mustafa bey sıra dışı yazılarla gözümüzü gönlümüzü açıyorsun ne olacak bu Taraklının halinden ve siyaset yazılarından gına gelmişti.Kocaeli kitap fuarına katılmadınız herhalde aradım sizi sahaflar bölümünde ama tanışmak işyerinize nasip olacak herhalde.
Ekrem ÇAKIR
11.12.2011 / 21:14:22
Sayın Mustafa ÖZBİLGE Ben İrfan ÇAKIR'ın büyük oğluyum, Babamın aşık olduğu Taraklı ile ilgili şiiri'ni ve o güzel yorumunuzu gözüm yaşararak okudum. Gönlünüze, düşüncelerinize ve kaleminize sağlık. Sonsuz teşekkürler.
Ali Erdoğan Çakır
20.12.2011 / 01:24:44
Sa yın Mustafa Özbilge Bende Hfz. İrfan Çakır,ın küçük kardeşiyim.Ağabeyim hakkında yazdıklarınız beni sonderece duygulandırdı.İnanın Taraklı hakkında yazmış olduğu şiirden haberimiz yoktu.Kendisinin doldurduğu bazıkasidelerin elimizde kaseti ve sidileri vardır.Bende aynı evde doğup büyüdüm.Konağı yaptıran babamdı.İsminin değiştirilmesi bizleri son derece üzdü.Kendilerinede söyledik.Taraklıyıçok severim.Sizin bu araştırma yazınız bizleri çok sevindirdi.Teşekkür eder yanaklarından öperim.A.Erdoğan ÇAKIR.
Ahi Naci İşsever
7.02.2015 / 06:18:37
Kendileri buğün Fıkıh Profösörlüğünden Emekli Sayın Mehmet Erkal'ın (çömez Me'met)İstanbul Fener'deki Türkiye'mizin İlk İmam Hatip Okulunda Öğrenci VELİSİ idiler. Taraklı Belediyesi KOCABIYIK parkıında kendilerinin bizi tenvir ettiğini çok iyi anımsarım. Saim Hafızla beraber çok tatlı Bayram Oturumlarında - O zamanın sır olan- ayrıntıları dinlediğimi-anımsarım. Yaşayan GANNI(KANNÎ)Mustafa'nın torunu olan yazarımızdan "çok daha sıcak" anılar dizisinin Demokrat Parti-ye rağmen, susturulmuş Hafızları da işleyen bir KİTABCIK Taraklı'nın beklentisidir. Ahi Naci İşsever,Hayta Hafız'ın Torunu. ,

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.