Geri
TürkTelekom İnternet Servis Form Tıklayın

Tarihi İpek Yolu Eski Canlılığını Arıyor:

Avrupa ile Asya kıtaları arasındaki en önemli güzergah olan tarihi İpek Yolu'nun Taraklı geçişi, yeni yolların açılmasıyla canlılığını yitirdi.
İzzettin KÖMÜRCÜ İzzettin KÖMÜRCÜ
Yayın: Güncelleme:


 

Taraklı’da 1950 li yıllarda yapılan ve tarihi “İpek Yolu” olarak bilinen eski Taraklı-Geyve yolu kaderine terk edildi.
Tarihi “İpek Yolu” güzergâhında yer alan ve "Tarihi Miras" niteliğindeki Taraklı –Geyve arsında ulaşım sağlayan eski Ankara-İstanbul karayolu olarak bilinen Taraklı –Geyve yolu kaderine terk edildi.
Türkiye’de 1950 li yıllarda inşa edilen ve Ankara-İstanbul arasında ulaşım sağlayan tarihi ipek yolu güzergâhındaki kaderine terk edilmiş bu yol güzergâhında beş köy yerleşim yeri bulunuyor.

150 YIL HİZMET VERDİ:


Yüz elli yıl yük ve insan taşımacılığıyla bölge insanına hizmet veren tarihi ipekyolu güzergâhı Taraklı-Geyve yolu 2004 yılında Alifuatpaşa köprüsü bağlantılı Ankara- İstanbul karayolu Taraklı-Geyve yolunun yapılıp hizmete açılmasıyla kaderine terk edilmiş durumda

YOLUN HALİ YÜREKLER ACISI:


Yol güzergâhındaki köylerdeki vatandaşlar bu yolu Tarakı’ya geliş ve gidişlerde hala kullanmak zorunda olduklarını belirterek “Yolun bugünkü hali yürekler acısı “diyorlar.
Eski Taraklı Geyve yolunda bakımsızlık nedeniyle çukurlar meydana gelirken bazı bölgelerin kullanılmaz halde olduğu belirtildi.

KAZKIRAN MEVKİİ:


Taraklı-Geyve yolu arasında eşsiz manzaraya sahip “Kazgıran” mevkiinde yaşanan hikâye şöyle;
Ulaşımın yaya ve binek hayvanlarıyla yapıldığı tarihlerde çevre bölgelerden bu istikametten İzmit’ pazara eşeği ve köpeği ile birilikte kazlarını yürüyerek satmaya götüren bir çoban bir tepeye vardığında mola verir. Yorgunluktan oracıkta uyuyup kalır. Etkili kar yağışı ve soğuktan kazları ile birlikte oracıkta hayatını kaybederler. Bu nedenden dolayı herkesin "Ne muhteşem manzara" sözleriyle beğenisini dile getirdiği mevkiiye “Kazkıran Geçidi” denir.Burası da kaderine terk edilmiş yol güzergâhındadır.
*
ÖZKARAMAN NE DEDİ?

Taraklı Belediye Başkanı Tacettin Özkaraman “Söz konusu yol Sakaya İl Özel İdaresi sorumluluğunda yer alan bir yol güzergâhıdır. Eşsiz manzaraya sahiptir. Bakım ve onarımı yapılmaktadır.
Ankara-İstanbul arasında ulaşım sağlayan yeni karayolunun yapılmasından sonra eski yol çok az kullanılmaya başlandı. Yol güzergâhında ilçemize bağlı köyler var. Bu köyler yolu kullanmaya devam etmektedirler”

KİM NE DEDİ?

Müyesser Karabıyık (73)

“Bu yol eskiden çok çalışırdı. Yeni yol yapılınca trafik tamamen durdu, Ama bu yol güzergahında köylerde yaşayanların hastası oluyor işi oluyor ama vasıta bulamıyor. Bu yol kaderine terk edilmemeli”

Hilmi Çakar (65)


“Eskiden büyüklerimizden dinlerdik.”Tarihi İpek Yolu” olarak bilinen bu yol bizlere tarihi bir miras.
Ne yazık ki yol bakımsızlıktan berbat halde. Çukurlarla dolu. Kışın bu yolun manzarası daha da güzel. Bu yola sahip çıkılmalı”

 

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

kuzey köyleri
21.01.2013 / 19:13:15
izzettin bey güzel haber teşekkür ederiz sana dertlerimizi dle getirmişsiniz,bu yoldan 11 köy faydalanıyor Türkiye Cumhuritinnde ilçemizizn kuzeinde kalan köyler gercekten çok mahram edildl herkesin arabası yok yola cıkıyoruz dolmuş yok,ilçeye gideblmek için köyun uzaklığına göre 1 saat ile 3 saat arası yuruyen insanlarımrımız var yazık hemde cok yazık istğimiz yolun bir an önce yapılması

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.