Geri
Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız Ruhi Avdan: Yaşanabilir Bir Taraklı İçin Birlikte Çalışacağız
Tacettin Özkaraman Projeleri Tacettin Özkaraman Projeleri
İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız İbrahim Pilavcı: Yaptıklarımız ve Yapacaklarımız
Uzm. Diyetisyen Fatma FİDAN Uzm. Diyetisyen Fatma FİDAN Sağlığınız İçin

Bağışıklık sisteminizi izole edin

Uzm.Diyetisyen Fatma FİDAN
Yayın: Güncelleme:

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİZİ İZOLE EDİN

Bağışıklık sistemi organlardan, hücrelerden, dokulardan ve proteinlerden oluşur. Tüm bu bileşenler, enfeksiyon veya hastalığa neden olan virüsler, bakteriler ve yabancı cisimler olan patojenlerle savaşan bedensel süreçleri gerçekleştirir.

Bağışıklık sistemi bir patojenle temas ettiğinde, bağışıklık tepkisini tetikler. Bağışıklık sistemi, patojenler üzerindeki antijenlere yapışan ve onları öldüren antikorları serbest bırakır. Belirli yiyecekleri beslenmenize dahil etmek, bir kişinin bağışıklık tepkisini güçlendirebilir.

 

Yaban mersini

Yaban mersini bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahip olan antosiyanin adı verilen bir flavonoid türü içerir. Yapılan bir çalışmada, flavonoidlerin solunum yolunun bağışıklık savunma sisteminde önemli bir rol oynadığı belirlenmiştir. Araştırmacılar, flavonoidler açısından zengin yiyecekler yiyenlerin, üst solunum yolu enfeksiyonu veya soğuk algınlığı alma olasılığının sahip olmayanlardan daha az olduğunu bulmuşlardır. 

Yulaf

Yulaf, bağışıklık sistemini uyarıcı özelliğinin yanı sıra birçok bilimsel çalışmada kanser, mikrobiyal enfeksiyonlar, diyabet ve yüksek kolesterol tedavisinde de etkili olabileceği ortaya konulan “beta glukan” içerir. Bu nedenle özellikle sık sık soğuk algınlığı ve gribe yakalananlar mutlaka beslenmelerinde yulafa yer vermelidir.

 

Sarımsaktan vazgeçmeyin

Sarımsak, enfeksiyon riskinizi azaltmaya yardımcı olabilecek aktif bileşikler içerir. Sarımsak içerdiği “allicin” sayesinde güçlü bir antioksidan etkiye sahiptir. Bu sayede bağışıklık sistemini destekler ve birçok hastalığın oluşumunu önler.

Doğal antibiyotik olma özelliğine sahip sarımsağa mümkünse çiğ tüketin.

Bir çalışmasında, allisin içeren sarımsak takviyeleri almanın soğuk algınlığı riskini azaltıp azaltmadığı incelenmiştir.

 

 

ZERDEÇAL

Zerdeçalı karabibersiz bırakmayın

Zerdeçal güçlü antienflamatuar özelliğe sahip baharatlarımızdandır.

Zerdeçalı karabiberle birletirdiğinizde zerdeçalda bulunan kurkumoidlerin emilim oranı neredeyse yüz katına ulaşır. Bu karışıma bir çay kaşığı kadar zeytinyağı da eklerseniz emilen zerdeçal miktarı ikiye katlanır. Zerdeçal, zeytinyağı ve karabiberle birlikte emilir. Çorbaya, yemeğe atarsan hiçbir işe yaramaz. Sade tüketin.

Yoğurt ve kefir tüketin

Son yıllarda yapılan birçok araştırma probiyotik etki gösteren besinlerin özellikle bağırsak florasını geliştirerek bağışıklık sistemini güçlendirdiğini göstermektedir. Ayrıca probiyotik besinlerin iltihabi (enflamatuvar) hastalıkların oluşumunu önlediği ve antioksidan etki gösterdiği de yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur. Bu nedenle kefir ve yoğurdu sofralarımızdan eksik etmeyelim.

 Yeşil çay

Yeşil çay içerdiği “kateşin” sayesinde antioksidan etki göstererek bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca kalbi güçlendirir ve kan şekerini dengeler. Ancak yeşil çayın diüretik (idrar söktürücü) etkisi olduğu için tansiyon ve böbrek hastaları, yeşil çayı doktor ve diyetisyenlerine danışarak tüketmelidirler.

Zencefil tüketin

Taze zencefil B6 vitamini, C vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, potasyum, manganez ve lif açısından oldukça zengindir. Özellikle soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara karşı koruyucu etki gösterir.

Yapılan çalışmalar zencefilin hastalıkları önlemeye yardımcı olan antienflamatuar ve antioksidatif özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.

Alıç sirkesi

Alıç yabani bir meyve olarak bilinir. İçeriğinde şeker miktarı azdır. Sirkesi yapıldığı sırada da bu az olan şeker parçalandığından en sağlıklı hale gelmektedir. Alıç sirkesinin, üzüm veya elma sirkelerine veya diğerlerine oranla faydaları daha fazladır. İçeriğinde bulunan, demir, ciddi orandaki protein ve potasyum, alıç sirkesini diğer sirkelerin önüne geçirmektedir. Ayrıca faydalı bakterilerin, sirkeyi yaparken var olan şekeri dağıtması nedeniyle bu sirkeyi, şeker hastaları da rahatlıkla kullanabilir. Yüksek oranda c vitamini içerdiği için bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olur. Yediğimiz besinlerin daha iyi bir şekilde vitamin ve minerallerinin özümsenmesini sağlar. Grip, nezle, soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi vardır.

HÜNNAP, HASTALIKLARLA SAVAŞIR

 

Havaların soğuması, gribal enfeksiyonların artması ile bağışıklık sistemimizi güçlendirecek, hastalıklarla savaşımızda en büyük yardımcımız hünnap.

 Hünnap ile yapılan çalışmalardan elde edilen kanıtlar; içerdiği biyoaktif bileşiklerden dolayı antikanser, anti-inflamatuar, anti-obezite, antioksidan etkilere sahip olduğu dolayısıyla karaciğer ve sindirim sistemini de koruyucu özellikler gösterdiği yönündedir.

 

Limondan yirmi kat daha fazla C vitaminine sahip olan hünnap meyvelerinin vitamin B1 (tiamin) ve vitamin B2 (riboflavin) yönünden de oldukça zengin olduğu WHO tarafından onaylanmıştır. Enfeksiyonların sık görüldüğü bu mevsimde şeker dengesi ve griple savaşta beslenmenizde mutlaka yer verin.

Şeker sevimli bir zehirdir.

Son yıllarda yapılan çalışmalar fazla şeker tüketiminin bağırsak florasını bozarak bağışıklık sistemini baskıladığını göstermektedir. Bu nedenle beslenmenizde mümkün olduğu kadar şeker ve şekerli besinleri azaltın.

 

#fatma-fidan #kose #izole

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

YAZARIN SON YAZILARI

Kendi küçük mucizesi büyük!

Kendi küçük mucizesi büyük!

Uzm.Diyetisyen FatmaFİDAN'ın Kaleminden
Şifa Bitkisi, Menengiç

Şifa Bitkisi, Menengiç

Uzm.Diyetisyen Fatma FİDAN'ın Kaleminden
Ramazan ayında sıvı kaybı ölümcül olabilir!

Ramazan ayında sıvı kaybı ölümcül olabilir!

Uzman Diyetisyen Fatma Fidan, Ramazan ayında sıcak havanın etkisiyle su kaybının fazla olacağını ve hayati tehlikenin ortaya çıkabileceğini söyledi.
Vücudumuzun Askerleri Bağışıklık Sistemi

Vücudumuzun Askerleri Bağışıklık Sistemi

Uzm.Diyetisyen Fatma FİDAN

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.