Taraklı’ya Özgü damak tadı.” Tahinli Çörek”
Taraklı’ya Özgü damak tadı.” Tahinli Çörek”
Bugün sizlere önceki gün sabah namazı sonrası iş yerine uğradığım ve “Tahinli çörek” yaparken gördüğüm Taraklı Ankara Caddesi’ndeki fırından daha doğrusu “Tahinli Çörek” den söz edeceğim.
Aslında Taraklı’da “Tahinli Çörek” den ziyade “Tahinli Pide” nin geçmişteki varlığının önemi çok büyüktü… Bugün tükenmiş olan mesleklerde çırakların ustalığa yükselmesinde dostlarına “Tahinli Pide“ ziyafeti geleneği de ne yazık ki kaybolmuş durumda.
O nedenle “Tahinli Çörek” görmeyi özlediğim Taraklı’da önceki gün fırında tezgahta görünce şaşırdım. Tekrar üretilip satılmasından dolayı da mutlu oldum…
Diyebilirsiniz ki “Tahinli Çörek” her yerde yapılır. Bende zaman zaman farklı yerlerde rastlıyorum. Ama Taraklı’da ki “Tahinli Pide” nin geçmişini iyi bildiğim için böyle bir yazıyı kaleme almak istedim.
Şimdi Taraklı’da geçmişte “Tahinli Pide “ ustası kimlerdir? diye sorduğunuzda merhum Hacı Mehmet Nalçacı ve merhum Rauf Kaya diyebiliriz. Hayatta olan ama fırıncılık mesleğini bırakan 84 yaşındaki Nazif Nalçacı, oğlu Mehmet Nalçacı ve merhum Rauf Kaya’nın oğulları Ferhat Kaya, İbrahim Kaya’yı sayabilirim. Âmâ babalarından sonra mesleği devam ettirmediklerini söylemeliyim
Şimdi fırın işletmecisi usta Abdulkadir Ezer ile söyleşimi sizlerin istifadesine sunuyorum.
Usta Abdulkadir Ezet “Tahinli Çörek“ hakkında Taraklı’da 100 yıllık geçmişi olduğu tahmin edilen “Tahinli Çörek", ilçe sakinleri ve turistlerin özellikle kahvaltılarda vazgeçemediği damak tatlarının başında geliyor” diye sözlerine başlıyor.
Ezer “İlk kez nerede ve hangi yılda yapıldığı bilinmeyen “Tahinli Çörek, mayalı hamurun üzerine tahin ve şeker dökülmesiyle hazırlanıyor. “Tahinli çörek” hamuru, şekli ve yapısı itibarıyla tadıyla Taraklılılar için yaz-kış özellikle kahvaltıların vazgeçilmezi arasında yer alıyor.” diyor. Taraklı’ya gezmeye gelenlerin Uğut, Köpük Helvası gibi lezzetlerin yanı sıra bu yiyeceği de aradığını anlatan Ezer, "Tahinli Çörek’ den ziyade Taraklı’da önceden “Tahinli Pide” yapılırdı. Bizde “Tahinli Çörek” yapıyoruz
Ürünün yapılışına ilişkin bilgi veren Ezer, hamuru için un, su ve yaş maya, şeker, tahin kullandıklarını anlattı. Mayalanması için bir süre beklettikleri hamuru el büyüklüğünde açıp hazırlanan tahini koyduklarını bildiren Ezer, bu karışımın üzerine şeker eklendikten sonra fırına verdiklerini kaydetti. Ezer, bunu odun fırınında yaklaşık 20 dakika pişirdikten sonra servis ettiklerini aktardı.
Fırında tezgâhtar Rıdvan Kavas’da, Usta Abdulkadir Ezer’in sözlerine ekleme yaparak “Tahinli Çörek” in sıcak tüketilmesini önerdiklerine değinerek, bundan dolayı ilçeye gelen ziyaretçilerin sabah ”Tahinli Çörek” tercih ettiklerini belirtiyor.
…
Taraklı’nın farklı lezzetlerinden olan “Tahinli Çörek” in üretiminin devam etmesini umut ediyorum. Taraklı’ın tanıtımına katkı sunacağı kanaatindeyim.
Haftaya görüşmek dileğiyle hoşçakalın…