Kitabını Tanı
KUR’AN NEDİR?
Kur’an Dosdoğru Yola İleticidir. “Allah, onunla (o Kitab ile) rızasına uyanları selamet yollarına eriştirir, onları kendi izniyle karanlıklardan aydınlığa çıkarır ve dosdoğru bir yola iletir.” (Mâide/16)
KUR'AN'IN ANLAMIYLA BULUŞUYORUZ KUR’AN’DA AİLE
Rahman ve Rahim Allah’ın Adıyla “Kaynaş(ıp huzura kavuş)manız için size kendi (cinsi)nizden zevceler yaratması ve aranıza sevgi ve merhamet koyması O’nun (kudretinin) delillerindendir. Şüphesiz ki bunda düşünen bir toplum için elbette ibretler vardır.” (Rum/21) “Ey iman edenler! (Ailede beraberce İslâm’a uygun yaşayın da böylece) kendinizi ve çoluk çocuğunuzu, yakıtı insanlar ve (yanıcı) taşlar olan ateşten koruyun. Onun üzerinde (görevli) iri yapılı, haşin tabiatlı, Allah’ın kendilerine emrettiği şeylere baş kaldırmayan ve emredildikleri şeyleri yapan (on dokuz zebânî) melekler vardır.” (Tahrim/6) “Eğer bir kadın, kocasının geçimsizlik ve huysuzluğundan veya (kendisinin sevimsizliğinden dolayı) yüz çevirmesinden endişe ederse (bazı fedâkârlıklar yaparak) bir anlaşma ile kendi aralarını düzeltmelerinde ikisine de bir günah yoktur. Barış (hali, geçimsizlik ve ayrılıktan) daha iyidir. Zaten nefisler kıskançlığa (bencil ve cimri davranmaya) meyillidir. (Ey erkekler!) Eğer iyi geçinir (nefislerinize uyarak kadınlara eziyet etmekten) sakınırsanız, şüphesiz ki Allah yaptıklarınızdan haberdardır (bunun karşılığını size hakkıyla verecektir).” ( Nisa/128)
KUR’AN’A ÇEKEN YOLLAR
“Andolsun Biz Kur’ân’ı düşünüp öğüt alınması için kolaylaştırdık. Düşünüp öğüt alan yok mudur?” (Kamer Suresi Ayet: 17,22,32,40) O halde düşünüp öğüt almak için neler yapmalıyız? Teşvik: Arkadaşlarınızı, çevrenizdeki herkesi, uygun olan her fırsatta, sıkmadan, zorlamadan, Kur’ân’da Allah’ın insanlara nasıl yol gösterdiğini, problemlere nasıl çözümler sunduğunu öğrenmeye teşvik edersiniz. Allah Resûlü (s.a.v.), “Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz; müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz.” buyuruyor. Teşvikte bu anlayış ihmal edilmemeli.Uygun gördüğünüz insanları Kur’ân meâli dağıtmaya teşvik etmek de, -hatta kendinize vazife edinerek, her gün en az bir kişiyi teşvik- bu konuda yapılabilecek büyük hizmetlerden biridir. Kim bilir, öyle birine vesile olursunuz ki, sizden daha büyük ve güzel hizmetler yapar, sizi öylesine sevindirir.
HATIRLA VE HATIRLAT
Akrabalık Bağlarını İhmal Ettiğinde Hatırla ve Hatırlat: Allah'a kulluk edin, hiçbir şeyi (yücelterek ilâhlaştırıp veya tapınak haline getirip) O'na ortak koşmayın. (Sonra sırasınca) ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, yolda/sokakta kalmışa ve ellerinizin altında bulunan (hizmetkâr)lara iyilik edin. Allah, kendini beğenenleri ve böbürlenenleri sevmez. (Nisa, 36)
HADİS-İ ŞERİFLERLE HAFTANIN DUASI
“… Allahım! Bizi iman ziynetiyle süsle, doğru yola kavuşanlara sebep olucu kıl” (Ahmed b. Hanbel)
SÖZLERİN BÜYÜKLERİ – BÜYÜKLERİN SÖZLERİ
“Her derde şifa olan Kur'an ayetlerini okumaktan maksat efsunculuk yapmak veya Sabahi'den Segah'tan makam çatlatmak değil, elini başına koyarak düşünmek ve marifet ile bezenip haşyetullah ile dolarak: ‘Ey iman edenler!Allah'ın emirlerine uygun yaşayın ve herkes yarın için önden ne yapıp gönderdiğine baksın'(59\18) emri gereğince yarın için hazırlanmaktır.” (Elmalılı H. Yazır)
CUMANIZ MÜBAREK OLSUN
Ebu Eyyûb el-Ensârî (ra) Hz. Peygamber'in (sav) şöyle buyurduğunu rivayet eder: “Kim, cuma günü gusleder ve varsa ailesinin kokusundan sürünür, elbisesinin en güzelini giyer, sonra çıkıp mescide girerek —mümkün olur da— rükû'a varır ve kimseye eziyet etmezse; sonra imam hutbeye çıkıp namaz kılıncaya kadar susarsa; o, bu cuma ile ertesi cuma arasında kendisi için bir keffâret olur.” (Ahmed b. Hanbel) İçerikte www.kuranimiz.net sitesinden istifade edilmiştir. Ayet mealleri Hasan Tahsin Feyizli'nin hazırladığı, Feyzü'l-Furkan Açıklamalı Kur'an-ı Kerim Meali'nden alınmıştır.