Kalbinin durmasını istemiyorsan onu atarken koru..
Sizde mi ‘ Can boğazdan gelir’ diyenlerden siniz? ‘ Bana bişey olmaz’ mı diyorsunuz? ‘Ne bulursam onu yerim’ mi diyorsunuz? O zaman potansiyel bir kalp hastasısınız..
Kalp ve damar hastalıkları küresel olarak bir numaralı ölüm sebebidir. Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin artarak, 2030 yılında 22,2 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde 2013 yılında ölen her 5 kişiden ikisinin kalp- damar hastalıklarına bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybettiği görülmektedir. Kardiyovasküler risk faktörleri iyi bilindiğinde, bu ölümlerin çoğu önlenebilmektedir. Sağlıksız beslenme, obezite, yetersiz fiziksel aktivite, tütün kullanımı ve alkol kullanımı koroner kalp hastalığının %80’inden sorumludur.
Epidemiyolojik çalışmalar sonucunda obezite ile kardiyovasküler risk faktörleri arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Obezite kalp üzerinde yaratılmış olduğu yapısal değişiklikler nedeni ile tek başına kardiyovasküler riski arttırmaktadır ve yanlış beslenme alışkanlıkları, kalp ve damar hastalıklarının en önemli tetikleyicilerindendir.
Kalp sağlığı için nasıl beslenmeli?
1- Beslenme mutfakta başlar. Kalp sağlığımız için öncelikle doymuş yağları mutfağımızdan çıkartılmalıdır. Hayvansal yağlar doymuş yağ içerir. ( tereyağı, margarin, kuyruk yağı vb.) Bu yağların yerine zeytinyağı, ayçiçeği yağı, fındık yağı, mısırözü yağı ) tercih edilmelidir. Bu doymamış yağlar kan yağlarını düşürmede ve iyi kolesterolü arttırıcı etkiye sahiptir.
2- Haftanın iki günü balık tüketilmelidir. Balıklar omega 3 yağ asidi yönünden zengindir.
3-Mevsiminde taze meyve ve sebze tüketimine ağırlık verilmelidir.
4- Magnezyum ve potasyum içeren besinler özellikle tüketilmelidir. Yeşil yapraklı sebzeler, deniz mahsulleri, fındık, ceviz, kuru baklagiller magnezyum yönünden zengindir. Yeşil yapraklı sebzeler, patates, meyveler, süt ve süt ürünleri potasyumdan zengin besinlerdir.
5-Tüketilen Şeker miktarı azaltılmalıdır.
6- Soğan ve sarımsak düzenli ve sık tüketiminde kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır.
7- Alkol ve gazlı içeceklerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Bu tür içecekler kalp ritmini bozmada etkilidir.
8-Düzenli egzersiz yapılmalıdır.
9-Stresten uzak yaşamaya özen gösterilmelidir.
UNUTMAYIN!
Uzman denetimi dışında kendi kendinize uyguladığınız diyetler, hızlı kilo verme yöntemleri kan yağlanmanızın daha da artmasına ve kalp hastalığı riskinizin yükselmesine sebep olur. Kilo probleminiz varsa diyetisyeniniz ve doktorunuz ile iş birliği içinde ağırlık denetim programlarınıza katılmanız gerekmektedir.
#