Geri
Abdurrahman ZEYNAL Abdurrahman ZEYNAL Kalem

Erzurum'da Akşam Cemaat Odası Ve Kuran Kursu Vardı

Yayın: Güncelleme:

Kadim mahallemiz, bir zamanlar şehrin merkezindeki mekanlar bütünlüğü. Palandökenlerden gelip Dabakhane çeşmesinin bulunduğu yerde birleşen ve Taşmağazalar'ın arkasından geçen ve Şerif Bey zamanında üstü kapatılan ünlü derin doğu tarafında kalan mahallemizdir.

Tarihi konakları, çeşmeleri camisi ve işyerleriyle müsemma güzel yerdi. Cedit Camisi mahallenin ortalarında ahşap 400 yıla yakın müminlere ev sahipliği yapmaktadır. 

Camiden doğuya giden yolun sağında güneye yönelip biraz yürüseniz bir üç katlı bina çıkar karşınıza. Bu bina 1992-1999 yılları arasında "Akşam Cemaat Odası ve Kuran Kursuna" ev sahipliği yaptı.

Zamanında Kuran okumayı öğrenememiş yaşlı, genç kardeşlerimiz için bir gurup fedakâr insanın ceplerindeki harçlıklarla güzel bir mekan dayayıp döşediler. Sıralar aldılar, kütüphane oluşturdular.

Erzurum Valiliğine müracaat ederek gerekli resmi izni alıp, il müftülüğünden de ders okutacak hocayı istediler ve kurs faaliyete geçmiş oldu.

O gün kursun açılması için çaba sarf edenler, kitapçı Ahmet Sefiloğlu, eğitimci olarak Abdurrahman Zeynal, Oltu taşı tespih ustaları Sebahattin Beyit ve Fatih Birbaş, Tek çalışanlarından Alpaslan Atılay, Gürsel Torun , Mahmut Akgül, PTT teknisyeni Yavuz Özmen, binanın sahibi Cahit Geyik, Fasit Makineleri sahibi Mustafa Güvenli'nin yanında Selçuk Kolik, Sinan Özyurt, Mustafa Sertoğlu, Endüstri Meslek lisesi aşçısı Yavuz Bey, Şafiiler Cami imamı Cengiz Gündoğdu sonrasında Abdulgafur hoca yedi yıl aralıksız yaz kış genç ihtiyar demeden Kuran okuttular. Öğrenmeye çalışanlara okumayı öğrettiler. Her dönem sonunda resmi sertifikalarını alan kursiyerlerin sayısı giderek artmış 465 kişiye ulaşmıştı. 

Düzenli olarak yapılan haftalık sohbetler, konferanslar işin tadı biberi olmuş, kursa gelenleri kardeş etmişti. Kurs hiç bir guruba, kliğe ve cemaate bağlı değildi. Böyle olması her çeşit insanın devamını sağlamış, yönetenlerin başarısı olarak kayda geçmişti.

Bu arada Ramazanlarda iftar verme geleneğini başlatmıştık. Mutfak oluşturmuş, kap kacak almış, gariban ve kimsesizlere her akşam iftar yemeği vermiştik. Yukarıda isimlerini saydığım arkadaşlar gönüllü olarak sıraya girmiş iftar sonrasında temizlik ve yıkama işlemini üstlenmişler sırf Allah rızasını kazanmak için çalışmış hizmet etmişlerdi. İftar sonrası bulaşık yıkamak sevinç kaynağımız olmuştu.

Günlük gıdalarımızı hayır sever esnaflarımız üstlenmiş, her gün sebze halinden sebze ihtiyacımız, kuru gıda işi yapan tüccarlarımızdan kuru gıda ihtiyacımız karşılanmış, neşe içinde hizmeti devam ettirmiştik.

Ancak 28 Şubat süreci, Cahit Geyik Bey'in hastalanması, akabinde kira miktarını ödeyemeyeceğimiz miktarda artırması, arkadaşlarımızın bir kısmının şahsi problemleri,1999 yılında kursu kapatmamıza neden olmuştu.

Sahip olduğumuz kitap ve taşınmaz eşyaları o yıl Ebu Isak Vakfı'na devir yapmış ne yazık ki bu güzel kursu kapatmıştık. Ancak kurduğumuz dostluklar hala devam etmekte olup bir araya geldiğimizde o mazideki günleri konuşup "gün olur asra bedel" ifadesini tekrar eder durur olmuştuk. 


#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Ahi Naci İşsever
20.12.2016 / 12:10:52
Değerli Zeynel Bey. İlgisi çok zayıf nedenlerle "sütununuzu meşgul etmemi", yaşlılarda görülen mâ'lum zaaf" olarak değerlendirmeyin lütfen. Bu, kişi ile Taraklı arasındaki "sözlüksüz dile", fırsat buldukça sığınmamın nedeni sizce daha kolay anlağılır zannındayım. Gerekmezliklerle ilgili özürlerimi kabul ediniz.Ahi Naci İşsever.
Abdurrahman Zeynal
21.12.2016 / 23:32:52
Uzaklardanda olsa sizlerle gönül bağı kurmak gerçekten güzel. Değerli Naci bey elbette söyleşeceğiz. Dertleşeceğiz. Dert bizde deva bizde. Sizleri seven kardeşinizden kucak dolusu selamlar. Saygılar. Allaha Emanet olunuz.

YAZARIN SON YAZILARI

TÜRKÇENİN MUHTEŞEMLİĞİ

TÜRKÇENİN MUHTEŞEMLİĞİ

Sultan Abdülhamit'in isteğiyle anayasanın metnine 18. madde olarak Türkçe girdi.
HALK HİKAYELERİ VE ÖNEMİ

HALK HİKAYELERİ VE ÖNEMİ

Yıllarca hikayeleri destanları okuya okuya onları ezberlemiş dinleyenlere kışın uzun kış gecelerinde anlatarak gençliğimi geçirmiştim
DERS KİTAPLARI VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

DERS KİTAPLARI VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Yeni kitap demek para demek, emek demek, kağıt demek...
Ciddi Sorunlarımız Varken Kavga Etmek Niye?

Ciddi Sorunlarımız Varken Kavga Etmek Niye?

Devletimizi güçlü, milletimizi Çanakkale, Sakarya, Dumlupınar ruhuyla bir arada tutmaları zarurettir. Bu konuda gayret gösteren her kişi, kurum başımın tacıdır.
ÖLÜM VE MEZAR TAŞI

ÖLÜM VE MEZAR TAŞI

Abdurrahman Zeynal Köşe Yazısı
BİR ZAMANLAR

BİR ZAMANLAR

Toplum içinde çiklet çiğnenmediği, ağızda sigara varken bir yere girilmediği, sokak ortasında durarak konuşma yapılmadığı, yüksek sesle konuşmanın terk edep olduğu zamanlar....

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.