EN SEVİMLİ BAKTERİ PROBİYOTİK
Bağırsaklarda ne kadar çok bakteri varsa hastalıklara karşı direnç o kadar artar. Basit bir soğuk algınlığından alerjilere ve kansere kadar birçok hastalığa karşı en önemli savunma askerlerimiz probiyotiklerdir.
Probiyotik; Vücudumuzu zararlı bakterilere karşı koruyan, enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olan, bağışıklığı güçlendiren ‘dost Bakteriler’ dir.
Probiyotikler özellikle sindirim sisteminin çalışmasında önemlidir.
Yetişkin bir insanın bağırsağında yaklaşık 100 trilyona yakın faydalı bakteri yaşar. Bedenimizdeki toplan hücre sayımız ise sadece 10 trilyon civarındadır. Yani, bağırsaklarımızda toplam hücre sayımızın nerdeyse 10 katı kadar faydalı bakteri barındırırız.
İçtiğimiz ve yediğimiz yiyeceklerin içindeki toksik ve zararlı bileşikleri kovarak hastalıklarla savaşır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Alerjen unsurları bizden önce onlar parçalayıp yok eder. Kanserojen bakterileri de bizden önce tanıyıp zararsız hale getirirler. Bağışıklığımıza destek olan şekerimizi, kolesterolümüzü, kilomuzu ayarlamada önemli işlevler üstlenen, vitamin üreten, hazmı kolaylaştırıp güçlendiren ve daha pek çok alanda sağlığımıza hizmet veren faydalı bakterilerdir.
Probiyotikler, alınan kalorilerin sindirimini ve vücutta enerji kullanımını düzenleyerek kilo kaybına yardımcı oluyor. Yapılan çalışmalar, diyete eklenen probiyotiklerin kilo kaybını desteklediğini ortaya koymaktadır.
Probiyotik besinlerin tüketimi, sindirim sıkıntılarını hafifletir. Aynı zamanda vücut direncinin kırıldığı mevsim geçişlerinde ve özellikle sonbahar-kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek adına probiyotik içeren süt ürünlerinin yeterince tüketilmesi gerekir.
Bağırsaklarımızda onlara daha çok alan açmak sayılarını mümkün olduğu kadar çoğaltmak sağlığımızı korumak için önemlidir. Bu nedenle probiyotik zengini besinler daha bol tüketilmelidir.
Probiyotik İçeren Besinler
Probiyotikler bazı besinlerin yapısında doğal olarak bulunmaktadır.
Kefir
Fermentasyon yardımı ile meydana gelen kefirin, probiyotik içeriği sütün içerdiği probiyotiklerden daha fazladır. Bağırsakların sağlıklı şekilde çalışmasına yardımcı olan kefir, bağışıklık sistemi sağlığını da korumaktadır.
Yoğurt
En bilinen doğal probiyotik kaynağı besin yoğurttur. Bu sağlıklı besin sindirim sistemine zararlı mikroplarla savaşan Lactobacillus, Acidophilus ve diğer probiyotik kültürlerden oluşur.
Özellikle de ev yoğurdunun probiyotik içeriği daha yüksektir ve vücuttaki T hücrlerinin aktifleşmesini sağlayarak, bağışıklığın artırılmasına yardımcı olmaktadır. T hücreleri ise, vücuttaki zararlı mikroorganizmalara karşı savaşan hücrelerdir.
Peynir
Peynir vücutta bağıklığı güçlendiren thermophillus, bifudus, bulgaricus ve acidophilus isimli faydalı bakteri içerir,
Ayran
Yapısında doğal olarak bulunan probiyotik, sindirim sistemine yerleşmiş olan zararlı bakterilerin yok edilmesine ve yararlı bakterilerin ise artırılmasına yardımcı olmaktadır.
Keçi sütü
Keçi sütü actobacili, bifidus bakterileri içeren yüksek probiyotik kaynağıdır. Bu bakteriler vücudunuza enerji sağlar ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için yardımcı olurlar
Lahana Turşu
Probiyotik içeriği yüksek bir besindir.
Mükemmel bir beta karoten, demir, kalsiyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve C vitamini kaynağıdır.
Bitter Çikolata
Süt ve şeker içermeyen bitter çikolata, bazı süt ürünleriden dahi daha fazla miktarda probiyotik içermektedir.
#