Geri
Abdurrahman ZEYNAL Abdurrahman ZEYNAL Kalem

Osmanlı Pay Edilirken

Yayın: Güncelleme:

Osmanlının en uzun yüz yılı bitmek üzereydi. Balkan Savaşları, Trablusgarp Savaşları mağlubiyetle sonuçlanmış, ordu da 1400 tecrübeli Paşa ve komutan emekli edilmiş, altı ayda Balkanlarda 182 bin kilometre kare toprak kaybedilmiş, muhacirler perişan bir halde İstanbul sokaklarını doldurmuş, tüm bunlar olurken Batılılar son bir hamleyle 600 yıllık İmparatorluğu yıkmak için plan üstüne plan, bölüşme, paylaşma planı yapmışlardı.

Avrupa-Rusya Osmanlının mağlubiyeti üstüne türküler yakıyor, zengin petrol yataklarını kendi aralarında paylaşıyorlardı..... Birinci Dünya Savaşı süresince gizli anlaşmalar birbirini takip ediyor, hep paylaşılacak olan Osmanlı mülkü masada oluyordu. Bu gizli anlaşmalar sırasıyla şunlardı:

1-Fransız-İngiliz-Rus gizli anlaşması: 

Bizim Çanakkale deniz zaferini kazandığımız 18 Mart 1915 yılında bu devletler Osmanlı imparatorluğunu kendi aralarında pay etmişlerdi. Öyleki bu anlaşma gereği İstanbul Ruslara bırakılmıştı.

2-Sazanof-Paleologue anlaşması:

İkinci gizli anlaşmaydı.Bu anlaşma Fransız ve Rus dışişleri bakanları arasında 26 Nisan 1916 yılında imzalanıyordu.Bu anlaşmayla Ruslar ve Fransızların Türkiye'deki paylaşım alanları üzerinde mutabakat sağlanıyor, anlaşma gereği Kuzey Türkiye'deki 60.000 milkarelik alanı Erzurum ve Trabzon'u içine alan Ruslara veriliyordu. Fransızlar ise başta Çukurova olmak üzere zengin Akdeniz kıyılarını kendi paylarına ayırmışlardı....!

3-Sykes-Picot anlaşması: 

Bu şu ana kadar en iyi bilinen belki de Ortadoğu'yu şekillendirten İngiliz-Fransız gizli anlaşmasıydı. Mayıs 1916 yılında yapılan anlaşmaya göre, Fransa Suriye dahil Akdeniz sahillerine el koyuyordu. İskenderun, İngiliz ticaretine açık liman bölgesi ilan edilirken, Iraktaki petrol bölgeleri İngilizlere veriliyordu.

4- Londra Anlaşması: 

Şimdiye kadar sözü edilmeyen İtalyanların sahip olacağı toprakları kapsıyordu. Öyleki; 26 Nisan 1915 yılındaki bu anlaşmaya göre Antalya ve çevresi İtalyanlara verilmişti.

5-St Jean de Maurienne anlaşması: 

Beşinci gizli anlaşmaydı. Bu anlaşma Ağustos 1917 yılında tamamlanmış İtalya'nın İzmir ve çevresini işgal etmeleri kararlaştırılmıştı.

6-Celemenceau-Lloyd Gerorge anlaşması:

Bu anlaşmada Fransızlar Musul üzerindeki haklarını İngilizlere devretmesi kabul edilmişti.

Yukarıda ki anlaşmalar görüldüğü üzere tamamen Osmanlının pay edilmesi üzerine inşa edilmişti. Savaş sonunda dedikleri gibi oldu ve Paris Barış Konferansında hasada hep bu gizli anlaşmaların metinleri vardı.

Paris Barış Konferansı Sonuçları:

Sekiz kişilik Türk Düşmanlarının hazırladığı rapor masaya yatırılmış ve aşağıdaki maddeler kabul edilmiştir. Burada Rusya yerine ABD ikame edilmiş, Osmanlı'nın tasfiye süreci hızlandırılmıştır.

Buna göre:

1-Doğu Anadolu'da tamamen bağımsız, ABD'nin mandasında bir Ermeni devleti kurulmalıdır.

2-Batıda, Marmara denizi çevresinde boğazları yönetecek Panama Hükümeti'ne benzer bir İstanbul devletinin kurulması ve manda yönetiminin ABD'ye verilmesi uygun olacaktır.

3-Türklerin yoğun olduğu Orta Anadolu'da, Konya çevresinde bir Türk devletinin yaşaması uygun olacaktır.Fakat bu devlet belli bir süre batı ülkelerinin birinin mandasına bırakılması uygun olacaktır.

4-İzmir çevresinde otonom bir bölge kurulmalıdır. Bu bölgenin mandası Yunanistan'a verilebilir. Bölgenin geleceği, o yörede yaşayan halkın çoğunluğunun isteğine bağlı olmalıdır.

5-Söylenilen bölgelerin sınırlarının tespiti için, mahalli sorumlularla birlikte çalışacak bir komisyon teşkili ve bu yönetimin müttefiklere bırakılması düşünülebilir.

Ortaya çıkan bu ihanet belgesi sonrasında başlayacak barış konferanslarına iletilmek üzere kabul edilmiş belge buydu. Sadece fark Rusya yerine ABD'nin ikame edilmesiydi.

Netice olarak; 1839 yılından beri yarı sömürge olan bu topraklar artık fiilen tam sömürgeye dönüştürülme vakti gelmişti. 

Bunları görmeyen, duymayan, okumayan gözlere, kulaklara, vicdanlara artık benim diyeceğim bir söz kalmamıştır. 


#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

YAZARIN SON YAZILARI

TÜRKÇENİN MUHTEŞEMLİĞİ

TÜRKÇENİN MUHTEŞEMLİĞİ

Sultan Abdülhamit'in isteğiyle anayasanın metnine 18. madde olarak Türkçe girdi.
HALK HİKAYELERİ VE ÖNEMİ

HALK HİKAYELERİ VE ÖNEMİ

Yıllarca hikayeleri destanları okuya okuya onları ezberlemiş dinleyenlere kışın uzun kış gecelerinde anlatarak gençliğimi geçirmiştim
DERS KİTAPLARI VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

DERS KİTAPLARI VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Yeni kitap demek para demek, emek demek, kağıt demek...
Ciddi Sorunlarımız Varken Kavga Etmek Niye?

Ciddi Sorunlarımız Varken Kavga Etmek Niye?

Devletimizi güçlü, milletimizi Çanakkale, Sakarya, Dumlupınar ruhuyla bir arada tutmaları zarurettir. Bu konuda gayret gösteren her kişi, kurum başımın tacıdır.
ÖLÜM VE MEZAR TAŞI

ÖLÜM VE MEZAR TAŞI

Abdurrahman Zeynal Köşe Yazısı
BİR ZAMANLAR

BİR ZAMANLAR

Toplum içinde çiklet çiğnenmediği, ağızda sigara varken bir yere girilmediği, sokak ortasında durarak konuşma yapılmadığı, yüksek sesle konuşmanın terk edep olduğu zamanlar....

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.