Geri
Mustafa Özbilge Mustafa Özbilge Dıngılım

Hattat Saim Özel

Her gün bir cüz okunmalı ve okullar başlamadan hatim indirilmiş olmalı. Bunun için dedemin bulduğu pratik yöntem: sabahtan öğleye kadar on sayfa Hattat Saim Hoca ile, öğle namazından sonra da on sayfa Hafız İrfan Çakır Hoca’yla…
Yayın: Güncelleme:

Çocukluğumun yazlarında, her Taraklılı çocuk gibi; camiye Kur’an öğrenmeye giderdim. Ezberim fena sayılmasa da Kur’an’ı yüzünden okumakta istenen seviyeye bir türlü ulaşamazdım.

Dedem bu sebepten Hattat Saim Özel ve Hafız İrfan Çakır ile görüşmüş, onlar da ders vermeyi kabul etmişlerdi.

Muayyen vakitlerde evlerine gidip ders dinlemek, oturmak, sohbet etmek, onların dünyalarını biraz olsun tanıma imkanını sunuyordu bana.

İki İstanbul beyefendisi… Süleymaniye ve Göztepe Camii'nin  kubbelerinde Taraklı’nın sesini aksettiren iki çelebi…

İrfan Hoca’yla, komşuluğumuz münasebetiyle daha çok beraber oluyordum. Onun üzerimdeki ağırlığı, sanırım son nefesime kadar beni bırakmayacak… İrfan Hoca, sanatın daha çok musiki kanadında, Saim Hoca ise hat kanadında yükseliyordu.

İrfan Hoca, Saim Hoca’nın babası Hafız Hüseyin’den, hafızlık beratını aldıklarını latifeyle anlatırdı: “Ben Hafızlığa çalışmaya başlamasam, Saim’in çalışacağı yoktu. Benim vesilemle Hafız olmuştur.”

İki dostun latifelerini ilgiyle dinlerdim.

Tarih, her vesileyle, onların hafızalarında canlı bir şekilde yaşıyordu: Menemen, İstiklal Mahkemeleri, Şeyh Said, İskilipli Atıf Hoca, Şapka Kanunu, Erbilli Esat Efendi, Terakkiperver, Harf İnkılabı, Tanrı Uludur, Kubilay, Bediüzzaman, Mehmet Akif, Adnan Menderes, Vahdettin, Mustafa Kemal, İsmet Paşa, İttihat ve Terakki, Neyzen Tevfik, Kazım Karabekir, Fethi Okyar, Takrir-i sukûn, Celal Bayar… çocuk aklımda o zaman tuttuğum isim ve olaylardan bazılarıydı.

İşittiğim bu karmaşık olaylar zincirinin halkalarının, onların dudaklarından sessizce, Yunus Paşa’nın kapısında dillendirildiğine şahit olurdum. Ders kitaplarından ezber bozduğum zamanlardı.

Yeni alınan bisikletimi, bir sabah, penceresinden gördüğünde, Saim Hoca’nın çok heyecanlandığını fark ettim. Eve girdiğimde, derse başlamadan önce, bisikletimin hayırlı olmasını dileyerek, kendisinin de eskiden, İstanbul’da buna benzer bir bisikletinin olduğunu, Eminönü’nde onunla dolaştığını, hatıraların hafızasında bıraktığı bir gölgelik gibi anlatmıştı.

İstanbul, ona neyi hissettirirdi bilemiyorum?

Saim Hoca’nın şefkatli eşi, her seferinde güler yüzle karşılar, ikramda bulunurdu. Vakit öğleye yanaştığında; kahvenin, şekerin ve meyvenin damakta bıraktığı tatlarla, çevremdeki sülüs yazıların rikkatinin zihnimde bıraktığı letafeti yanıma alıp ayrılırdım.

Saim Hoca, kendi hat sanatını beğenmezdi. Eşi her ne kadar onun bu yönüne karşı çıksa da sanatçıların kendilerini yeteri kadar beğenmemeleri, onların başat karakterleri olsa gerek. Tabii Hoca’nın mütevaziliği de göz önünde bulundurulmalı.

Bir gün, üzerine Kelime-i Tevhid yazdığı bir levhayı getirip, benden hatıra olsun, dedi. 1418 tarihini atmıştı altına. Sonradan kaybettiğim bu levhayı, kütüphanemi düzenlerken bulmam, beni ziyadesiyle sevindirmiştir.

Günler geçiyor, hatim ise bir türlü tamamlanamıyordu. Ne zaman, diye sorduğumda. Penceresinden uzanan ihtiyar asmayı işaret edip: “Bu üzüm salkımları kararınca, sen de Kur’ân’ı bitirmiş olacaksın, o zaman sana bir salkım ikram edeceğim” cevabını vermişti. Kur'ân'ın bitimsizliğinin farkına henüz varamadığım yıllardı.

Üzümler karardı, hatim indirildi. Kendi elleriyle kesip sunduğu üzüm salkımı, her sene veren meyveler gibi insanlığın kalbine inen Kur’ân’ın feyiz ve bereketine bir nişane olarak yendi.

Yunus Paşa’da bir ikindi namazı sonrası, ayakkabılığın yanı başında, Rahman sûresinin tekrarlanan ayetinin anlamını, ilk defa o fısıldadı kulağıma: “Şimdi Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsiniz.”

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın, kucağında kedisi olan fotoğrafı ne zaman karşıma çıksa, Saim Hoca’nın parlak tüylü kedileriyle sokak kapısında, merdivenin önünde, sırtını güneşe vermiş oturduğunu hatırlarım.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Ahi Naci İşsver
27.10.2009 / 17:07:18
Size kimlerim emek verdiği, "ödediğiniz vefâ borcunun kıvamından" farkediliyor. Selâmet dileklerimle.Ahi Naci.
ufuk şen
27.10.2009 / 19:36:10
Üstad sen bir harikasın. Okuduğum yazının lezzetine doyamadım tekrar okudum. Senden tarihi dinlemek, Taraklının bu yönlerini ve abidei şahsiyetlerini senden okumak apayrı bir haz veriyor insana. Yine farklı açıdan üslubun beni şaşırtmadı. Edip yüreğin zeval görmesin
abdülkadir çakır
29.10.2009 / 16:26:25
mustafa kardesim oncelıkle bizlerle bu guzel anılarını paylastıgın ıcın allah razı olsun bizlerinde boyle hatırlanmamızı allah nasip etsin
Nurcan Altın
30.10.2009 / 09:18:45
Allah razı olsun muhteşem bir yürekten gelen kalemle buluşan eşşiz anılarla harmanlanmış yazı okudum değerli kaleminizden..Değer alınan kişilerden alıp işleyen kişilerde bellidir..ayna tutan yürek dert görmesin.Böyle üstadları hatırlayıp dualarımızla onlara vefa borcumuzu ödememize sebeb olduğunuz içinde sizlere minnet borcumuz var.. Saygılarımla,daim olsun kaleminiz,
Abdullah Birisi
1.11.2009 / 12:01:06
Maşâallah Lâkuvvete illâbillâh... Aziz kardeş. Kendi düşünce yapınızı oluşturmakta olduğunuz, gözlerden uzak değil... Bu vesileyle sizi tebrik eder, (( insan hayatındaki boş vakitlerin azaltılması )) hakkında bir yazı kaleme almanızı istirham ederim. Fi Emanillah...

YAZARIN SON YAZILARI

Yemen Dalgası

Yemen Dalgası

Mustafa Özbilge'nin yeni şiiri yayında...
Üçyüzaltmış Derece Halk

Üçyüzaltmış Derece Halk

Mustafa Özbilge'nin yeni şiiri yayında...
Meymenetsiz Ticaret, Maymunlaşan Siyaset (52)

Meymenetsiz Ticaret, Maymunlaşan Siyaset (52)

Mustafa Özbilge'nin yeni yazısı yayında...
Yok!

Yok!

Mustafa Özbilge'nin yeni şiiri yayında...
Ya Dış Mihrak Dedikleri İçleriyse (51)

Ya Dış Mihrak Dedikleri İçleriyse (51)

Mustafa Özbilge'nin yeni yazısı yayında...
Acılarımız Hafifledi

Acılarımız Hafifledi

Mustafa Özbilge'nin yeni şiiri yayında...

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.