Geri
Mustafa Özbilge Mustafa Özbilge Dıngılım

Eğitim Saçmalığı Üzerine Bir Çıkarsama

İnsan yoktur, bireycikler vardır.
Yayın: Güncelleme:

Eğitim üzerine yazı yazıp, konuşanların ekserisinin, temelle alakalı perspektif eksikliğinden kaynaklanan problemlerinin olduğu kanaatindeyim.

İçerisinde bulunulan sistemli eğitimin, etkisi dışına çıkamamanın verdiği bir handikap olsa gerek bu.

Zira, eğitim üzerine revizyondan (düzeltmeden) bahsedenlerin de aynı eğitim sürecini yaşadıklarını göz önünde tutarsak, buradan köklü bir değişim fikriyatı veya eleştirisi beklemek oldukça güç olacaktır.

Eğitimin, özü itibariyle, ideolojik bir mahiyetinin bulunduğu, zorunlu kılınmasıyla amaçlanan şeyin de, bu ideolojiyi kitleye aşılamak olduğunun farkında olamayanlar, maalesef sistem içi konuşmanın kısır döngüsü üzerinde vakit harcıyorlar.

Şu dersin önemi, bu dersin saati veya yöntemi üzerinden, bir değişimi konuşmak, ancak var olan yapının meşruiyetini kabule ve meşru kabul edilecek şeyin de mahiyeti üzerine hiçbir şekilde konuşamama vaziyetinden bir adım öteye götüremez kişiyi.

O halde, halka “zor” kullanılarak verilen, bu “zorunlu eğitimin” amaçladığı şey nedir, onu düşünelim.

Bunun cevabını, Fransız İhtilâlı’na kadar götürmemiz elzemdir; çünkü zorunlu kılınmış her şeyin, gelip ona dayandığını biliyoruz.

Fransız İhtilalı’ndan önce, her şeyin merkezinde nasıl Kilise varsa ve eğitimde de onun sözü geçerli ise, ihtilaldan sonra da merkeze oturan ulus-devlet, eğitimi kendi ekseninde biçimlendirmiştir.

Birinde Kilise'nin, diğerinde devletin tek tipleştiriciliği söz konusu, fakat yine de Kilise dediğimiz kurumun insanı, ulus-devlet kadar homojenleştirici bir organizasyona kattığını söyleyemeyiz.

Eğitimde, devletin tekel kurması, eğitim dediğimiz şeyin, devletin yararına olmak üzere kurgulanmasından kaynaklanır.

Yani merkezde “insan” yoktur. Devletin çıkarları doğrultusunda eğitilen “bireycikler” vardır. Veya vatandaş…

Bu öyle bir vatandaştır ki, Hitler döneminde Auschwitz’de gaz odalarının sadece düğmesine basmaktadır. Bu öyle bir vatandaştır ki Şaron’un emrinde tetiği çekmektedir Beyrut’ta. Ve Srebrenica’da, Hama’da, Halepçe’de, Gazze’de…

Devletlerin etkin olduğu (zorunlu kılınan) eğitimde, devletin yararına olmak üzere, devletin emir ve buyruklarını, görevlerini yerine getirecek yetenekte bir insan (vatandaş) yetiştirmek hedeflenmiştir.

Aynı ruhla kalıplanmış yurttaşlar güruhu…

Fabrikasyona maruz kalmış, standartlaşmış, yeteneksiz, ufuksuz, ruhsuz, sanatsız, egoist, ideolojik malzeme yığınağı…

Merkezinde, insani bir gayenin kesinlikle bulunmadığı: soğuk sarı duvarların, uzatılan kulakların, demirbaşların, formaların, antların, tozlu kütüphanelerin, yoklama fişlerinin, törenlerin, despot eğitmenlerin ve ezberlenip unutulan yığınla zırvanın bulunduğu bir çark.

Aynı ruhla doldurulmuş ve dondurulmuş hizmet eri insanlar(!)

Böylelikle, eğitim dediğimiz şey, parlak kültür ve medeniyet elbisesine bürünerek, aslında bir asayiş mekanizması görevini derinden ifa etmektedir.

Bunun yanında devlet, dört işlemi, okuma-yazmayı öğretmesini de, sürekli halkın yüzüne vurulacak bir minnet gibi sunmaktadır yaptığı tek matah şeyin gururuyla.

Kilise'yle hesaplaşan burjuva; çocuklarını, Kilise'ye (Tanrı’ya) teslimiyetten kurtarıp, okulun (ideolojinin) teslimiyetine bırakmıştır. Laik eğitimin amaçladığı şey de, böylece itaatkarlarını (müminlerini) kucaklamak olmuştur.

Batı tarihi için kaçınılmaz olan bu (d)evrim ve tohumları; Kilisesi, Ortaçağı, Engizisyonu, Papası, Mezhep Savaşı olmayan Batı dışı topraklara ekilerek, nasıl bir ürünle bizi karşı karşıya getirdiğini ve getireceğini hep birlikte görüyoruz ve göreceğiz.

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Turgut Demircioğlu
22.01.2010 / 15:01:14
"Şu mektepler olmasaydı maarif nazırlığını ne güzel idare ederdim." Milli eğitim bakanlığını özelleştirelim.Nurullah'a (af edersiniz yanlış yazdım Fethullah'a)devredelim.
Mustafa ÖZBİLGE
30.01.2010 / 03:04:06
Modern eğitimi eleştiri konusu yapmak, modern kurumlardan biri olan "Kolej"i de eleştirmek anlamına gelir. Yani, devletlerin faşizan uygulamaları ile neo-liberal uygulamalar aynı kaynaktan (BATI'DAN) sadır olduğu için fark etmiyor. Özel okullar felsefi yapısı (mantığı)itibariyle, zorla yaptırılanı, "özgürlükle(!)" ama benzer sonucu doğurarak yaptırıyorlar. Anlayacağınız, Özeliyle de resmiyetiyle de olumladığımız bir şey değil bu eğitim. Yani ideolojik bir kıskaç. Bu arada, yaşadığımız siyasal süreç, bizi iki şeyin arasında tercih yapmaya zorluyor sanki. Ya faşizme ya da liberalizme yaslanmalıyız gibi. Müslümanca düşünebilmek, bu ikisi dışında mümkün olunamayacağı vehmi hakim olmuş şu sıralar kutsalları yıkılan partizanlarca.
kamil uzun
30.01.2010 / 03:06:16
Devredilirse çok iyi olur. Sayın yorumcu belki baştan mizahi düşünerek yazdığınız bu yorumun gerçekleşmesini isterim. Bu gün "benim" diyen milliyetçi Türkçe olimpiyatlarını yapmış mı bir bakın bakalım?

YAZARIN SON YAZILARI

Yemen Dalgası

Yemen Dalgası

Mustafa Özbilge'nin yeni şiiri yayında...
Üçyüzaltmış Derece Halk

Üçyüzaltmış Derece Halk

Mustafa Özbilge'nin yeni şiiri yayında...
Meymenetsiz Ticaret, Maymunlaşan Siyaset (52)

Meymenetsiz Ticaret, Maymunlaşan Siyaset (52)

Mustafa Özbilge'nin yeni yazısı yayında...
Yok!

Yok!

Mustafa Özbilge'nin yeni şiiri yayında...
Ya Dış Mihrak Dedikleri İçleriyse (51)

Ya Dış Mihrak Dedikleri İçleriyse (51)

Mustafa Özbilge'nin yeni yazısı yayında...
Acılarımız Hafifledi

Acılarımız Hafifledi

Mustafa Özbilge'nin yeni şiiri yayında...

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.