Geri
Abdurrahman ZEYNAL Abdurrahman ZEYNAL Kalem

Çanakkale de Savaşan Erzurumlular

Yayın: Güncelleme:
Planları önceden hazırlanmış, paylaşılacak topraklar belirlenmiş, yıkılacak imparatorluklar hedef seçilmiş “bir damla petrolün bir damla kandan” önemli olduğu vurgulanmış ve yirmi milyondan fazla insanın can verdiği Saraybosnada Sırplı Prensin öldürülmesiyle başlayan dünyayı alev ve ateşe atan Birinci Dünya Savaşı 1914 yılında başladı.
Almanya, Avusturya Macaristan İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu bir cephe, İngiltere, Fransa, Rusya ve İtalya bir cephede yer alarak savaştılar.
Osmanlı İmparatorluğu 3 kıta, yedi cephede savaştı. 2 milyondan fazla şehit verdi. 9 milyon kilometre kare toprak kaybına uğradı. Kayıplarımız hadsiz ve hesapsızdı. Savaşın başlarında kazandığımız Kutul- Amere, Çanakkale savaşları var ki dünya tarihine kahraman Mehmetlerimiz tarafından kanla yazıldı.
Abdülhamit han’ın uzun çabalarıyla yetiştirdiği üniversiteli, liseli, medreseli gençlerden kurulu bir okumuşlar sınıfının vatan müdafaası uğrunda tüketildiği bir savaştı. Dile kolay toplam kaybımız Çanakkale’de 255.000 idi.
Çanakkale’de savaşan, şehit düşen, esir düşen ve gazilerimiz bütün imparatorluk coğrafyasından gelmiş canlarını ortaya koymuşlardı.
Bu savaşta her yerden olduğu gibi Erzurum’dan da gidip savaşanların sayısı da binleri bulurken Çanakkale’de şehit düşen askerlerimizin sayısı da 937 civarında idi. TRT Çanakkale ile ilgili bir belgesel hazırlarken Erzurum’a geldiler. Aradıkları Çanakkale’de savaşanların ikinci veya üçüncü kuşaktan akrabalarıyla söyleşi yapıp yayınlamaktı. Ancak o günlerde ne yazık ki bu isimleri bulamadık. Geçen zaman içinde sorup araştırmalarım sonucu şehit olan birkaç Erzurumlunun ismini bulabildim. Bu isimler
Pasinler nüfusuna kayıtlı Rıza oğlu 1892 doğumlu Durak, Tekman nüfusuna kayıtlı Mehmet oğlu Halil, Merkez nüfusuna kayıtlı 1890 doğumlu Aziz oğlu Coşkun, Hınıs nüfusuna kayıtlı 1890 doğumlu Mehmet oğlu Halil, Aşkale nüfusuna kayıtlı 1886 doğumlu Halil oğlu Ali idi. Canlarını bu vatan için vermiş 937 kişiden sadece beşinin adı idi…
Bunların dışında Kasım Kula’nın, Erinkarlı Bahri Hanılcı’nın dedesi, bulabildiğim isimlerdi.
Elbette bir ülke, bir şehir için çok anlam ifade eden bu şehitlerimizin isimleri Genelkurmay arşivlerinde bulunmaktadır. Bu kahraman isimler bulup gün ışığına çıkarmak bu isimlerin toplu olarak bir levhada yazılıp bir parka yerleştirmek de Belediyenin işi olmalıdır.
Başta Valiliğimiz olmak üzere, Atatürk Üniversitesi ve belediyelerimiz el birliğiyle bu hayırlı işi başarıp bu kahramanları gelecek kuşaklara tanıtmaları çok önem taşımaktadır.
Bu güzel çalışmayı yapacak tarihin bir bölümünü aydınlatacak bu projede herkesi göreve davet ediyorum.
Not: Etrafta bu şehitleri bilenler yazının altına mesajla bilgileri paylaşırlarsa güzel bir katkı sunmuş olurlar.
#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Bahattin SAKALLI
18.03.2012 / 23:16:55
Yıldönümünde Çanakkale şehitlerimizi unutmayan Sayın Zeynel hocama teşekkür ederim.Çanakkale savaşı bir Milletin hem kazandığı hemde tarih sürecinde kaybettiği bir savaştır. Sonuç itibarıyla Dünyayı tersyüz edip Çanakkaleden geri çevirdiğimiz için tüm imkansızlıklara karşı kazanılmış müthiş bir zaferdir. Lakin çok ağır bir kayıptır çanakkale. Bir devir Avrupa ile arasındaki farkı kapatmak için Cennetmekan Abdülhamit hanın büyük ümitlerle yetiştirdiği eğitimli bir Üniversite geçliğinin sırf Almanlara zaman kazandırmak ve Savaşı Uzatmak için adı Limon olarak tabir edilen şahsın tüm akıllı geçliğimizi katlettiği ve kurşuna dizdirdiği yerdir ki o zaman Avrupa devletleri ile aramızda az fark varken şimdilerde teknolojık fark çok daha fazla açılmıştır.Beyin göçüyle yurt dışına giden vatan evlatlarımızı bir şekilde ikna edip uygun şartları oluşturup Tersine beyin göçünü başaramadığımız sürece teknik gelişmişlik farkı gittikçe artacaktır.Aziz şehitlerimizi şükranla anıyoruz.Saygılarımla...

YAZARIN SON YAZILARI

TÜRKÇENİN MUHTEŞEMLİĞİ

TÜRKÇENİN MUHTEŞEMLİĞİ

Sultan Abdülhamit'in isteğiyle anayasanın metnine 18. madde olarak Türkçe girdi.
HALK HİKAYELERİ VE ÖNEMİ

HALK HİKAYELERİ VE ÖNEMİ

Yıllarca hikayeleri destanları okuya okuya onları ezberlemiş dinleyenlere kışın uzun kış gecelerinde anlatarak gençliğimi geçirmiştim
DERS KİTAPLARI VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

DERS KİTAPLARI VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Yeni kitap demek para demek, emek demek, kağıt demek...
Ciddi Sorunlarımız Varken Kavga Etmek Niye?

Ciddi Sorunlarımız Varken Kavga Etmek Niye?

Devletimizi güçlü, milletimizi Çanakkale, Sakarya, Dumlupınar ruhuyla bir arada tutmaları zarurettir. Bu konuda gayret gösteren her kişi, kurum başımın tacıdır.
ÖLÜM VE MEZAR TAŞI

ÖLÜM VE MEZAR TAŞI

Abdurrahman Zeynal Köşe Yazısı
BİR ZAMANLAR

BİR ZAMANLAR

Toplum içinde çiklet çiğnenmediği, ağızda sigara varken bir yere girilmediği, sokak ortasında durarak konuşma yapılmadığı, yüksek sesle konuşmanın terk edep olduğu zamanlar....

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.