Geri
Abdurrahman ZEYNAL Abdurrahman ZEYNAL Kalem

Tercih Etmek Serbest

Yayın: Güncelleme:

İnsan hayatı doğumla başlar, yıllar aylar birbirini kovalar ve ölümle sona erer. Bir bakarsınız insan gözlerini açmış, bir bakarsınınız gözlerini kapamış.

Kâinatın yaratılışından sonraki geçen zamana bakarsanız, kendi ömrümüzün ne kadar kısa olduğunu anlarız. Eskilerin deyimiyle “an” olur bütün ömrümüz. Bizlere verilen ömrü değerli mi, kıymetlimi geçirmeliyiz? Asıl mesele burada yatmaktadır.
 
İnsan hayatında; borç, hastalık, yokluk, fukaralık, iyilik, güzellik, erdemlilik gibi olaylar hayatımıza renk katar. Bütün bunlara rağmen doymayan iştahımız, bitmeyen ihtiraslarımız bize bir sürü yanlış veya güzel şeylerde yaptırır. İnsan aceleci yaratılmıştır. Her zaman kaza, bela ve musibete sabredemeyebilir.
 
İnsanları üç sınıfa ayırarak meşhur bir anonim sözde ifadesini bulan “asiller idare ederken, sefiller şikâyet eder, reziller ise iftira ederler” ilkesiyle karşılaşırız.
 
İnsanlık ve insanlar için üç tercih önemlidir! Bunlardan ilki “düşenin elinden tutup kaldırarak insanlığımızı kurtarmağa”, diğeri “sıkıntıda olanı görüp ondan yüz çevirmekle sözde saflığımızı sergilemekte” ve bir başkası, “ezilenin üzerinde tepinerek bir tekmede vurmakla hayvanlığımızı ortaya koyma” şeklinde belirginleşmektedir.
 
İnsan hayatında şu üç şeyin, üç şeye ihtiyacının var olduğunu unutmama adına; akrabalığın “sevgi ve dayanışmaya”, imanın “ihlâs, kalp ve beynin birlikte hareket etmesine”, aklın “tecrübe ve ders almaya” ihtiyacının olduğunu unutmamalıyız.

İnsan hayatı boyunca yaptığı ve yapacağı her işe ciddi sarılmalı ve asla onu hafife almamalı, dara düşmüş olanın yardımına koşup onu sevindirmeli, düşenin elinden tutup kaldırmalı ve her güzel şeyin esası olan sevgiyle, sabırla yaratılan her şeye güzel muamele eylemelidir.
 
İnsan olmak, mümin olmak, kul olmak bunu gerektirir.
 
Unutmayalım ki seversek seviliriz. Birilerin ayıbını örtersek, birileri de gün gelir bizim ayıbımızı örter. Birilerinin kusurlarını, ayıplarını ve eksikliklerini ifşa etmek gönül kırmaktan öteye geçmeyen bir davranış olduğu asla unutulmamalıdır.
 
Eh artık isteyen istediğini tercih edebilir.

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.

YAZARIN SON YAZILARI

TÜRKÇENİN MUHTEŞEMLİĞİ

TÜRKÇENİN MUHTEŞEMLİĞİ

Sultan Abdülhamit'in isteğiyle anayasanın metnine 18. madde olarak Türkçe girdi.
HALK HİKAYELERİ VE ÖNEMİ

HALK HİKAYELERİ VE ÖNEMİ

Yıllarca hikayeleri destanları okuya okuya onları ezberlemiş dinleyenlere kışın uzun kış gecelerinde anlatarak gençliğimi geçirmiştim
DERS KİTAPLARI VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

DERS KİTAPLARI VE MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

Yeni kitap demek para demek, emek demek, kağıt demek...
Ciddi Sorunlarımız Varken Kavga Etmek Niye?

Ciddi Sorunlarımız Varken Kavga Etmek Niye?

Devletimizi güçlü, milletimizi Çanakkale, Sakarya, Dumlupınar ruhuyla bir arada tutmaları zarurettir. Bu konuda gayret gösteren her kişi, kurum başımın tacıdır.
ÖLÜM VE MEZAR TAŞI

ÖLÜM VE MEZAR TAŞI

Abdurrahman Zeynal Köşe Yazısı
BİR ZAMANLAR

BİR ZAMANLAR

Toplum içinde çiklet çiğnenmediği, ağızda sigara varken bir yere girilmediği, sokak ortasında durarak konuşma yapılmadığı, yüksek sesle konuşmanın terk edep olduğu zamanlar....

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.