Geri
Faruk Serkan YILMAZ Faruk Serkan YILMAZ Beşinci Mevsim

Vali Konağı'nda Taraklı Kargaları

Hz. İktisat, rakamlar yalan söylemez diyor; ama rakamlar yalan söylüyor. Bir'in haricindeki bütün rakamlar...
Yayın: Güncelleme:

Yine erkenden uyandım bu sabah. Bismillah!

Açtım gözlerimi. Güneşi üzerime doğdurmadım ve israf etmedim güneşi…

Sonbahar sabahlarında Taraklı soğuk oluyor artık. Fakat henüz kömür yakmaya gerek yok. Bu yüzden, kıt kaynaklarımla maksimum faydayı/ısıyı elde etmek için, bahçede âtıl durumda bekleyen çalı çırpı ne varsa doldurdum sobanın kovasına. Bu arada Kardinal Fayda Teorisi’ne göre faydanın ölçülebilir olduğunu da varsaydım. Kovaya doldurduğum çalıların son biriminin faydası/marjinal faydası sıfıra ulaştığında dengeye geldim ve sobamı yaktım.

Nihayetinde, soru çözümlü iktisat kitabımın başına oturmam saat 7’yi bulmuştu. Ve soru şuydu:

“Üretim olanakları eğrisinin altında kalan bir nokta ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?”

Üretim olanakları eğrisi, bir ekonomideki üretim kaynaklarının tümünün üretime koşulması ve hiçbirinin âtıl kalmaması varsayımı altında üretilmesi mümkün olan mal bileşimlerini gösteren bir eğridir. Eğrinin altında kalan bir nokta, kaynakların âtıl kaldığı, eksik istihdamın söz konusu olduğu bir üretim noktasıdır. Öyleyse doğru şık: “Etkin olmayan bir nokta”dır!

İşte böyle iktisat çalışırken dışarıda kalabalık bir karga sürüsü ve bir gürültü: Gak, gak!.. Kalk ve bak!

Evet, “Karga, karga, gak dedi; çık dışarı bak dedi.”

Kalktım ve baktım:

Kargalar terk edilmiş, âtıl kalmış bir bahçenin ağacındaki cevizleri gagalarına alıp yükseliyorlar ve belli bir noktadan sonra bu cevizleri yere bırakarak cevizlerin kırılmalarını sağlıyorlardı. Ben de dudağımdaki tebessüme hayretimi de ekleyip kargaların ne kadar sevimli olduklarını düşünüyordum balkonda. Ve ne kadar akıllı olduklarını…

Annem kahvaltıya çağırdı. Her sabah olduğu gibi kahvaltı menümde ceviz de vardı. Güldüm. Kargaları düşündüm:

-Anne, kargalar ceviz yedikleri için mi bu kadar akıllılar acaba?

Meğer annem zaten kızgınmış kargalara:

-Ramazan’da iki gün tâtil yapıp dinleneyim dedim; o arada fındıklarımızı yemişler. Şimdi de komşuların cevizlerine dadanmış kör olasıcalar! Şeytanlığa çalışır ancak kargaların aklı!

- “Tâtil” kelimesi ile “âtıl” kelimesi aynı kökten gelir anne. Tâtil yaparsan, âtıl kalırsın ve kaynakların âtıl kalmasına sebep olursun. Kargalar bizlere bir şeyler anlatmak istiyor anne. Kör olasıca dediğin kargalar, kör gözlerimizi açmak istiyor…

Kargaların aklı şeytanlığa çalışmaz. Kargalar şeytana uyan insana akıl verir aksine:

İnsanlığın ilk katili olan Kâbil, Hâbil’i öldürdüğünde kara kara düşünüyordu. Ortada kalan cesedi ve bu suçu nasıl saklayacağını bilemiyordu.

“Derken Allah bir karga gönderdi. Kardeşinin cesedini nasıl gömeceğini göstermek için karga toprağı eşeliyordu. ‘Yazıklar olsun bana, şu karga kadar olup da kardeşimin cesedini gömmekten âciz miyim ben?’ dedi ve pişman olanlardan oldu.” (Maide Sûresi/31)

Balkonda böyle Kâbil’i düşünerek kargaları seyre dalmışken kargalar Hisar’a doğru uçuştular. Kargalar onca ev arasından konmak için Hisar Konağı’nı (Vali Konağı’nı) seçtiler kendilerine. Bu karga sürüsü ne anlatıyor bizlere?

Cesedin ortada kaldığını… Kaynakların âtıl kaldığını… Özel idare’ye ait olan Vali Konağı’nın yıllardır boşu boşuna yattığını… Ne de olsa yatırım adı. Ölü yatırım!.. İşte leş kargaları da, ortada kalan pisliği temizlemek için ölünün başına böyle üşüşürler. Becerebilseler, Vali Konağı’nı nerdeyse yiyip bitirecekler.

Taraklılı yaşlılar: “Ahşap ev, insan kokusuyla ayakta durur” derler. İnsan kokusunun olmadığı Hisar Konağı’nın bir yanını sonbahar sepkenleri yiyip bitirmeye başladı bile. Konak seneye onarımdan geçer; öbür sene yine… Sayın Valimiz Hisar Konağı’nda kalmak için ara sıra gelse de konak bir insan kokusu alsa… Tâtile gelip âtıl kalmayı göze alsa da konağı düştüğü atâletten kurtarsa! Zira “Besle kargayı, oysun gözünü” derler. Böyle ölü yatırımlarla leş kargaları beslenmeye devam ederse, kargaların görmeyen gözlerinizi oymalarından korkarım.

Sadece Hisar Konağı mı? Onca masraf yapılan, restorasyonu yarım kalan Özel İdare’ye ait Hacı Rıfatlar Konağı dökülüyor. Restorasyonu devam eden Hacı Atıf Hanı’nın da aynı akıbeti yaşamasından korkarız. Ve gönül evlerimizin yıkılmasından…

Belde’de Kaymakam, Belediye Başkanı, İl Genel Meclis Üyeleri, Muhtarlar, herkes birbirine giriyor, insanlar mahkemelere düşüyor, Taraklı sonbahar yaprakları gibi pul pul dökülüyor; bizim Vali: görmedim, duymadım, bilmedim diyor. Öyle oturduğun yerden kriz yönetilmez. Kulak şıpırdatmakla, kaçmakla olmuyor bu işler. Olaylara müdahale et. Bir şeyler yap! Nerdeyse kavgadakilerin biri Hâbil, biri Kâbil olacak. Kulakların selâyı mı duyacak?

Taraklı ölüyor, bir şeyler yap. Sonra bunca ölü yatırımı, bunca cesedi, bunca suçu nasıl saklayacağına dair bir fikir gelmez aklına. Bari kargaları gör. Kargalar “gak” derken “Hakk” da der. Hakikâti söyler. Kargalar, öğrendiğin iktisadi ölçümlerden, üretim olanakları eğrisinden daha reel bilgiler verir insana.

İktisat ilmi çoğu zaman yalan söylüyor zaten. Meselâ, sabah kömür israf etmemek için bahçeden topladığım çalı çırpı ve güneşi israf etmemek için erken kalkma çabalarım GSMH’da yer almıyor. Fakat ilimizin bütün açılışlarında, tanıtım stantlarında yer alan, "Sakarya’nın Tanıtım Yüzü Manken Almeda Abazi”nin bağlı olduğu ajansın kazancı, GSMH’ya yansıyor. Türkiye de büyüyor(!) Rakamlar yalan söylemez diyorlar; ama rakamlar yalan söylüyor. Hz. İktisat’tan öğreniyorum ki, bankalar olmayan parayı var gösteriyor; olan parayı da piyasaya sürmüyor. Bu gibi bir sürü yanılsamalar üzerine kurulu hakikâtten uzak sahte bir âlem… İktisat ilmi için bir ekonomik faaliyetin ahlâki olup olmaması da önemli değilmiş. Ama konaklarının adını hacılarımızdan alan Taraklı için önemli. Bu yüzden şu dünya güzellerini de tanıtım yapacağız diye Taraklı’ya getirmeyin artık. Memlekette bed bereket kalmadı.

Sahi ya:

Bu iktisat ilmi; rızıktan, bereketten, nasipten neden hiç bahsetmez?

Bir’den, tevhidden uzak olduğu için…

Bir’in haricindeki bütün rakamlar, sistemler yalan söylediği için…

 

#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

Mustafa
16.10.2011 / 18:48:23
"Onlar, ey Şuayb babalarımızın ibadet ettikleri sanemleri (putları) terk etmemizi, yahut kendi mallarımızda dilediğimizi yapamamaklığımızı sana namazın mı emretti...?" (Hûd:87) Senin iktisat okumanın hepimize faydası oluyor Serkan! Mevlam yardımcın olsun...
Ahi Naci
17.10.2011 / 20:12:41
Taraklı'da eşyanın tabiyatı hep anlattığın gibiydi. Kabaran ara heveslerimizin aslıdır o konak.Bu basıret özürümüzü Akşemsetin Hazretleri de ima etmişti der durur menkibemiz."Ahşap ev insan kokusuyla ayakta durur" dediğin kertede sorasım geldi, "Kimden duydun?" diye.Taraklı'da kurtarılmış her sözcük beni heyecanlandırıyor.Esenlikler. Ahi Naci
Mehmet
17.10.2011 / 22:31:41
KARDEŞİM YİNE DÖKTÜRMÜŞSÜN ÇOK DOLU MESAJLAR VERMİŞSİN TABİ ANLAYAN OLURSA.RAKAMLAR BANA ÇOK ŞEYLER HATIRLATIYOR BİLİYORUM Kİ SANADA AYNI ŞEYLERİ HATIRLATIYOR.KALEMİNE(KLAVYENE)SAĞLIK... NOT: (34)
ufuk şen
17.10.2011 / 23:37:28
Ahi naci abinin dedikleri doğru. Ama insanlar baba ocağını neden terkettiler? iş güç taraklıda iş imkanının olması belkibir sebeptir ama. Bizim bayramlarımız yok mu? Acaba bayramda bile ayağı gitmeyen aşağılardaki hemşerilerimiz neden gelmezler. Bunun sebebi kırgınlık olmasın. Acaba kaç kişiyi patavatsızlık yapıp küstürdük. Malmülk davasına girdik kaç kişinin elini eteğini Taraklıdan çektirdik. Sevgili Serkan yien toplumun değer yargısı olan bir konuya değinmişsin. sağolasın varolasın
Enes ÇINAR
18.10.2011 / 01:53:23
Tarihin ve doğanın buluştuğu mekan... Taraklı... Doğa, hep tarihe sahip çıkmıştır; insanın değil doğanın tarihine. Ve doğa o tarihi geri getirmek istercesine 'Yavaş ol' diyor insan'a.. karga dediğin, insanın bir ömürlük tarihini 3'e katlıyor. belki oradaki kargalardan birisi Lale Devrini de biliyor, laleyi de. İnsanın ahmaklığını, dünyayı ve hayatı boş yere harcadığını ve insanın kendisini âtıl bıraktığını anlatmaya çalışıyorlar. ev miş, ahşapmış, tarihmiş, turizmmiş, çakma güzellermiş... İnsan artık Kâbil kadar olamıyor ki, karga kadar olsun. Kâbil gibi pişman olamıyor ki... Dünyayı kendisinin sananların karga oysun gözünü.

YAZARIN SON YAZILARI

Bebek Marşı

Bebek Marşı

Cansız annenin cansız göğsüne umut beslenir mi? Kanı haramdır bilirim ama ak sütü helal mi?
Söz Tutması

Söz Tutması

"Önce söz vardı."
Sebebi Sükut

Sebebi Sükut

...
İçimde Kar Telâşı

İçimde Kar Telâşı

...
Hayat Bayram Ola...

Hayat Bayram Ola...

Zaman Bayramı: Kurban Bayramı
Göklem

Göklem

...

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.