Geri
Fahrettin YILDIZ Fahrettin YILDIZ Vahyin Aydınlığında

Ölüm Gerçeği

“Sizi ilk yaratmamızda dünyaya yalnız geldiğiniz gibi bugün de huzurumuza yapayalnız geldiniz. Dünyada size verdiğimiz her şeyi ardınızda bıraktınız. Size şefaatçi olacaklarını sandıklarınızı da bugün yanınızda göremiyoruz. Belli ki onlarla bütün bağınız kopmuş artık. Vaktiyle aracı olacaklarını sanıp ilahlaştırdıklarınız da sizi terk edip gitmişler.” (En’am 6/94)
Yayın: Güncelleme:
Bu ayette ölüm gerçeği dile getirilmekte; inkâr ve şirk gibi bağışlamaz günahlarla ölüme yakalanan kişilerin yalnızlık ve çaresizlik halleri tasvir edilmektedir. Ölüm, herkesi kuşatan ilahi bir kanun ve inkârı imkânsız olan bir hakikattir. Bu yüzden insan, dünyaya bir canlı olarak gelir, belirli bir süre yaşar ve sonunda ölür. Fakat insan açısından ölüm, dünya hayatının sonu olsa da her şeyin sonu değildir. Aksine daha sonra yaşanacak yeni ve ebedi hayata açılan bir kapıdır. Bu sebeple ölümden sonra ahiret hayatı da tıpkı bu dünya hayatı gibi gerçek olarak yaşanacaktır.

Ölümün mahiyeti tam olarak bilinmemektedir. Fakat genel kabule göre ölüm, “ insanın beden-ruh bütünlüğünün bozulup canının bedenden ayrılması ve hayatının sona ermesidir.” Şu halde ruhu bedeninden ayrılmış ve ruh-beden bütünlüğü bozulmuş olan kimse ölümü tatmış demektir. Ölümün insan tarafından tadılması ise onda ölüm tecrübesini yaşayan bir özün bulunduğuna işaret etmektedir. Bu da ölümün bir yok oluş değil bir nevi irtihal/intikal olduğunu gösterir. Ölüme yapılan en büyük iftira, onun bir irtihal değil de “yok oluş” olduğunu söylemektir. Bunun sebebi ise tek dünyalı bir hayat anlayışına sahip olmaktır. Ölüme yapılan başka bir iftira da onun “uyku” olduğunu söylemektir. Halbuki gerçek, bunun tam tersidir. Bu yüzden toprağa verilen cesetlere “rahat uyu” demek, ölenin nasipsizliğinden ziyade gömenin basiretsizliğine işaret eder.

Ölümsüzlük arzusu ve düşüncesi her insanda bulunsa da gücü, kuvveti, malı, serveti, makamı, iktidarı ve sağlığı ne kadar çok ve yüksek olursa olsun ölümden kaçmak ve kurtulmak hiç kimsenin başarabileceği bir iş değildir. Nitekim inanmayan ve özellikle de ahiret hayatını ve hesabını yok sayan kişiler, ölmemek için her çareye başvurmuşlar, fakat bugüne kadar hiç kimse bunu temin etmede başarılı olamamıştır. Ölen kimse içinse artık kıyamete ve ahirete doğru giden bir kapı açılmıştır. Bu yüzden kabirle açılan kapı, kıyamet ve ahiret hayatı olarak yaşanacak; o hayatın da kendine özgü kuralları ve koşulları olacaktır.

Sonuç olarak ölüm, sevmeyeni seveninden çok olan kaçınılmaz bir kaderdir. Dünya ile ahiret arasındaki sırlı kapıdır. Bu dünyayı öbür ikizine bağlayan göbek bağıdır. Ölümün sesi her sesten gür çıkmakta, bunun için de o konuşunca herkes susmaktadır. Bu durumda her insan, Kuran’ın beyanını dikkate alarak bu dünyada ahiret azığı tedarik etmeye çalışmalıdır. Çünkü onun hem bu dünyada hem de öteki dünyada başarılı ve mutlu olması, bu idrake erip tedarikte bulunmasına bağlıdır. Zira insan dünyadaki tüm varlığını geride bırakıp tek başına Allah’a gelecek ve son hesabı da yine Onun huzurunda tek başına verecektir. Şu halde insan, sahip olduğu yeteneklerini Allah’a isyan ederek değil, Ona kulluk vasfıyla kullanan ve Kuran’ın gösterdiği mümin modelini örnek alarak yaşayan bir kişi olmalıdır. Aksi halde o, ilahi huzura Allah’a isyan gibi bir utançla çıkmak zorunda kalabilir.
#

Yorumunuzu Ekleyin

Adı-Soyad
E-Posta
Yorum
İşlemin Sonucu
  • Yorumlar T.C. Yasalarına aykırı olamaz.
  • Hakaret içeren yorumlar, yayınlanmasa bile yasal mercilere iletilebilir
  • KVKK Kapsamında, bilgileriniz, yasal merciler hariç kimseyle paylaşılmaz.
  • Formda doldurduğunuz bilgiler ve IP adresiniz sisteme kaydedilir.
  • Yorumunuz onaylanıp yayınlandığında, sadece yorum, isim ve yorum tarih saati gösterilir.
Yorum Ekle

Yorumlar

FİKRET IŞIK
4.04.2012 / 22:53:27
YAZDIĞINIZ KUANA DAYANAN ÇOK DEĞERLİ YAZILARINIZI OKUYORUZ BİZLERİ BİLGİLENDİRİYORSUNUZ ALLAH CC RAZI OLSUN İNŞALLAH YAZMAYA DEVAM DEDRSİNİZ.ÖLÜM GERÇEİİLE HEM ÖLÜMÜ HEMDE RAHMETLİ ANNENİZİ HATIRLAMIŞ OLUYORUZ.O BİZİM YOL ARKADAŞIMIZDI BİZİM ORADAN BAĞA GİDERDİ ÇOK KEZ ONU TAŞIRDIK NE YAZIKKİ DEFİNDEN SONRA DUYDUM RAHMETLİ OLMUŞ ALLAH CC RAHMET EYLESİN MEKANI CENNET OLSUN SİSİNDE BAŞINIZ SAĞ OLSUN SAYGI VE SEVGİLERİMİ SUNARIM.FİKRET IŞIK

YAZARIN SON YAZILARI

BAKARA SURESİ 226 ve 227. AYETLER

BAKARA SURESİ 226 ve 227. AYETLER

FAHRETTİN YILDIZ, BAKARA SURESİ 226 ve 227. AYETLER
BAKARA SURESİ 224 ve 225. AYETLER 2. BÖLÜM

BAKARA SURESİ 224 ve 225. AYETLER 2. BÖLÜM

Fahrettin Yıldız, BAKARA SURESİ 224 ve 225. AYETLER 2. BÖLÜM
BAKARA SURESİ 224 ve 225. AYETLER 1. BÖLÜM

BAKARA SURESİ 224 ve 225. AYETLER 1. BÖLÜM

Fahrettin Yıldız, BAKARA SURESİ 224 ve 225. AYETLER 1. BÖLÜM
BAKARA SÛRESİ 222 ve 223. AYET II. BÖLÜM

BAKARA SÛRESİ 222 ve 223. AYET II. BÖLÜM

BAKARA SÛRESİ 222 ve 223. AYET II. BÖLÜM (12.1.23)
BAKARA SÛRESİ 222 ve 223. AYET I. BÖLÜM

BAKARA SÛRESİ 222 ve 223. AYET I. BÖLÜM

BAKARA SÛRESİ 222 ve 223. AYET I. BÖLÜM (5.1.2023) FAHRETTİN YILDIZ
BAKARA SÛRESİ 221. AYET

BAKARA SÛRESİ 221. AYET

BAKARA SÛRESİ 221. AYET (29.12.2022) FAHRETTİN YILDIZ

GENEL BİLGİLER

Taraklı

Taraklı

Taraklı Nerede, Taraklı'nın tarihi ve coğrafi özellikleri
Taraklı Otobüs Saatleri

Taraklı Otobüs Saatleri

Ağustos 2023 Güncel Taraklı - Sakarya Otobüs Kalkış Saatleri, Taraklı Otobüs Saatler 2021, Taraklı Otobüs Tarifesi, Taraklı Sakarya ilk otobüs ne zaman? Taraklı - Sakarya Son Otobüs Ne zaman? Sakarya Taraklı İlk Otobüs Ne Zaman, Sakarya Taraklı Otobüs Saatleri, Taraklı Koop Otobüs Saatleri
Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'da Gezilecek Yerler

Taraklı'ya geldiğinizde gezilecek yerler neresidir? Taraklı'nın en popüler gezilecek yerleri yazımızda.
Taraklı Termal Turizmi

Taraklı Termal Turizmi

Taraklı'da termal turizmi, Türkiye'deki belli başlı noktalardan biri haline gelmiştir.