Manisa’nın Mesir Macunu ve Taraklı’nın Tanıtımı…
Taraklı’da uzun yıllar Eylül ayının sonlarında “Panayır” kurulurdu.
Panayır’da giyecekten tutunda ev eşyası gibi, her türlü ihtiyaç ürünleri satışı yapılır gençlerin eğlenebileceği etkinlikler düzenlenir çocuklar içinde lunapark kurulurdu.
15- 20 yıldır kasaba kültürü “Panayır” geleneği ortadan kalktı. Daha sonraki yıllarda “Hıdırlık Pilavı” farklı etkinliklerle düzenlendi. O da fazla sürmedi.
Taraklı, Osmanlı ahşap mimarisinin özgün örneklerinden tarihi konaklarının yanı sıra çeşitli dizi ve reklam filmlerine ev sahipliği yaparak, amatör ve profesyonel fotoğrafçıların uğrak mekanı arasında yer alarak ön plana çıktı.
Taraklı’nın yöreye özgü zengin yemek kültürünün olduğunu biliyoruz. Tarhana çorbası, şehriye çorbası, etli nohut, kuru fasulye, keşkek, güveç, yaprak sarma, cevizli çörek, köpük helvası, uğut, irmik helvası zengin mutfak kültürümüz.
Zengin mutfak kültürümüzün yanı sıra bereketli topraklarıyla da Taraklı ’da çok kaliteli enginar, çilek, domates, kiraz, vişne, erik yetiştiriyoruz. Ne yazık ki bu değerlerimize sahip çıkmıyoruz.
Oysaki bu zenginliklerimizle Taraklı’da çok güzel etkinlikler gerçekleştirilebilir. Düzenlenecek yarışmalarla vatandaşlarımız ve üreticilerimiz onurlandırılabilir. Geçmiş dönemlerde çok keyifli etkinliklere imza atılmıştı.
Yakın çevremize baktığımızda küçük organizasyonlarla festivaller gerçekleştiriliyor. Tarım ürünleri bakımından Sakarya İlimizde büyük organizasyonlar yapılıyor. Ülke çapında ses getiriyor.
Diğer şehirlere baktığımızda Manisa’da “Mesir Macunu Festivali” yaklaşık 400 yıldır devam etmekte
Şifalı bir yiyecek olduğu kabul edilen “Mesir Macunu” ile birlikte Manisa İli’ni uluslararası festivaller sayesinde dünya tanıyor.
Ayrıca “Mesir Macunu Festivali” 2012 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi’ne ülkemiz adına kaydettirilmiştir.
"Mesir Macunu" aklıma gelen örneklerden sadece bir tanesi
Demek istediğim şudur ki Taraklı’da da düzenlenebilecek enginar, çilek yada şimşir kaşık yada tarak yapımı festivalleri ve bu festivallerde düzenlenecek başta fotoğraf yarışması ve diğer yarışmalarla birlikte yerel ve ulusal basında geniş yer bulacak olan haberler Taraklı’nın ve değerlerin tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır.
Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (BMDTÖ) tarafından "Kırsal Turizm Alanı" ödülüne layık görülen Taraklı ilçemizde kararlılıkla festival faaliyetleri çalışmaları başlatılmalıdır.
** **
Siyaset Değersizleştirilmemeli…
Yerel seçimler yaklaştıkça son günlerde gittikçe artan oranda belediye başkan aday adayı ortalığa sükün etti. Ortalık başkan adayından geçilmiyor. Herkes ben başkan olacağım diyor. Demokraside bunu demek herkesin hakkı. İşin garip tarafı ortaya çıkan adaylar hangi partiden aday olacağını söyleyemiyorlar. Duyduklarımızın haddi hududu yok. Oysa siyasete değer katmaları gerekirken siyaseti değersizleştiriyorlar. Belediye Başkan adayı olmanın büyük sorumluluğu vardır.
Bir başka yazı da bu konuyu irdeleyeceğiz.
Seçimlere 6 ay gibi bir zaman var. Köprünün altından çok sular akar.
** **
Taraklı’ya Kaymakam Ataması yapılmadı…
Cumhurbaşkanı Külliyesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İç İşleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın katılımıyla gerçekleşen 108. Dönem Kaymakamlık kura çekilişinde Taraklı İçesi kura çekiminde dahil edilmedi.
Taraklı Kaymakamlığına şu an için Geyve Kaymakamı Murat Güven vekalet ediyor. Taraklı’ya ne zaman asaleten Kaymakam atanır? Sanırım 1 yıl bekleyeceğiz.!.
Haftaya görüşmek üzere hoşçakalın.
#siyaset-deger #kose #komurcu